Női kosár Eb: Törökország, Szlovákia és Szerbia a mieink csoportjában

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2023.03.08. 18:09
null
Az Eb csoportbeosztása
A magyar válogatott nevét tartalmazó golyó utolsóként került elő a szerdai sorsoláson, amelyen eldőlt: a mieink Ljubljanában játsszák majd a csoportmeccseiket a nyári női kosárlabda Európa-bajnokságon.

 

KILENCVENHÉT NAP MÚLVA kezdődik a 39. női Európa-bajnokság Szlovéniában és Izraelben, de a csoportbeosztások látványos zsákoló show-val kezdődő sorsolását szerda délután tartotta a nemzetközi szövetség (FIBA) Ljubljanában. Szerencsére a magyar válogatott is érdekelve volt, köszönhetően az ezúttal sikeresen megvívott selejtezőnek (két éve lemaradtunk a tornáról), amelynek végén Székely Norbert szövetségi kapitány  együttese Spanyolország mögött második helyezettként jutott ki a kontinensviadalra.

Az már korábban eldőlt, hogy a lettekkel, a németekkel és az egyik házigazda Izraellel, továbbá Csehországgal nem kerülhetnek egy csoportba Studer Ágnesék – a csehekkel azért nem, mert Izrael őket választotta ellenfélül, míg a másik három nemzettel egy kalapban voltak legjobbjaink. A résztvevők ismeretében mindenki, így a stáb is összeállíthatta a legkedvezőbb sorsolást, amely megegyezhet azzal, amit megkaptunk... Egyébként a húzás előtt Turgay Demirel, a FIBA török elnöke köszöntötte a részt vevő országok képviselőit, majd faarccal felolvasta, mennyire izgatott az Eb kapcsán, utána a címvédő szerbek kétszeres kontinensbajnoka, Szonja Petrovics Vaszics mesélt arról, mi kell ahhoz, hogy egy válogatott megnyerje a viadalt. Végül megtörtént a sorsolás, csapatunk a D-jelű négyesbe került a címvédő szerbekkel, Törökországgal és Szlovákiával.

„A magyar válogatott joggal reménykedhet a továbbjutásban – mondta percekkel a ceremónia után a Nemzeti Sportnak Székely Norbert , aki Budapestről követte csapata ellenfeleinek kihúzását. – Úgy vélem, négy együttes, a belga, a szerb, a francia és a spanyol emelkedik ki a mezőnyből, a többiekkel szoros meccset tudunk játszani. Képesnek tartom a csapatot arra, hogy továbblépjen az első szakaszon. Örülök, hogy Szlovéniában játszunk, így a magyar drukkereknek is könnyebb lesz kiutazni a tornára. Az első hat hely – ha a franciák is oda kerülnek – olimpiai selejtezős való részvételt ér, ezt megpróbáljuk kiharcolni. Miért ne? Nem ez a realitás, de ha ott leszünk, beleadunk mindent, tapasztalatunk van már 2019-ből, legyen ez a cél, tűzzük ki és próbáljuk megugrani. Aztán pedig higgadtan és reálisan értékeljünk, bárhogy is végzünk.”

Székely szavaival teljesen egyetértett Dubei Debóra, a válogatott győri csapatkapitánya is.

 „Most végeztünk az edzéssel, s jött Cziczás László vezetőedzőnk – aki a válogatottnál is dolgozik – nagy mosollyal az arcán, s mondta, jó a sorsolásunk, amivel én is egyetértek – mondta lapunknak a 25 éves játékos.  – A szerbeket sem érzem verhetetlennek, a törököknél pedig sok múlik majd azon, ki lesz a honosított játékosuk, de félni nem kell tőlük, megvertük őket 2019-ben. A szlovákokat ismerjük, nagyokat csatázunk időnként velük, de le tudjuk őket is győzni. Pozitívan állok a tornához, azért is, mert valóra vált az a kívánságunk, hogy Szlovéniában játszhassunk.”

NŐI KOSÁRLABDA EB
CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT (Tel-Aviv)

Montenegró
Lettország
Spanyolország
Görögország

B-CSOPORT (Tel-Aviv)
Belgium
Olaszország
Csehország
Izrael

C-CSOPORT (Ljubljana)
Németország
Nagy-Britannia
Szlovénia
Franciaország

D-CSOPORT (Ljubljana)
Törökország
Szlovákia
MAGYARORSZÁG
Szerbia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik