Kosárlabda: Báder Márton lett az MKOSZ új elnöke

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2023.05.02. 16:22
null
Báder Márton (Fotó: Földi Imre)
Egyhangú szavazással – 143 voksoló közül 135 szavazattal – Báder Mártont, a férfi élvonalba tavaly 21 év után visszajutó Budapesti Honvéd 42 éves sportigazgatóját, korábbi válogatott centert választották meg a honi szövetség új elnökének a keddi küldöttgyűlésen Budaörsön, az MKOSZ székházában.

 

MINDEN FLOTTUL ZAJLOTT, de úgy délután három óra tájban mégis kezdtek kissé türelmetlenné válni a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének tisztújító küldöttgyűlésén megjelentek. A szép új budaörsi székházban 25 perc késéssel indult a program a zsúfolásig megtelt edzőteremben, amelyben kisebb csoportokba verődve beszélgettek a küldöttek. Itt Patonay Imre és Mészáros Lajos, a két legendás edző ölelkezett barátságosan, ott Dávid Kornél, a Milwaukee Bucks játékosmegfigyelője huppant le Gulyás Róbert, az Atomerőmű SE kosárlabda-szakosztályának elnöke, Dávid válogatottbeli harcostársa mellé. A levegőben vibrált a változás előtt érezhető feszültség, ugyanakkor ünnepi volt a hangulat. Mások mellett hazánk egyetlen eddigi NBA-játékosa is emlékérmet kapott – Dávid Kornél kitartásra buzdította a résztvevőket. A szintén díjazott Patonay rövid beszédében arról értekezett, mennyire fontos lenne a jövő érdekében, hogy a jelenleginél jobban, zökkenőmentesebben építsük be a fiatal férfijátékosokat a felnőttcsapatokba. Aztán egycsapásra komor lett a hangulat: a jelenlévők az előző években elhunytakra emlékeztek.

Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének regnáló elnöke (akiről tudvalévő volt, hogy nem méreti meg magát újra) nyitotta meg a küldöttgyűlést, majd hosszabb beszédben mondott köszönetet a posztján eltöltött 13 évért. Többek között Bodnár Péter főtitkárnak is, akinek beszámolója után, valamivel fél egy után következett a titkos szavazás. Az egyetlen elnökjelölt, Báder Márton, az élvonalba 21 év után tavaly visszajutó Budapesti Honvéd sportigazgatója köszöntött mindenkit, s elárulta, fél évvel ezelőtt nem gondolta volna, hogy itt fog állni, de megerősítette, szereti a kihívásokat, márpedig ha megkapja a bizalmat, fel is van a feladatra készülve. A szavazás, nem csak az elnök személyére, de az elnökség összetételére is, zökkenőmentesen, úgy 20 perc alatt lezajlott, majd Szalay jó étvágyat kívánt mindenkinek. Elkezdődött az ebéd és a szavazatszámlálás, de amíg előbbi hamar befejeződött, utóbbi csaknem három órán át tartott.

Aztán Bodnár Péter a pulpitusra lépve bejelentette: 3220 szavazati bejegyzést kellett ellenőrizni. S persze elhangzott a nap legfontosabb mondata is: 135 szavazattal Báder Márton az új elnök. Az új elnökségbe bekerült Dávid Kornél, hazánk egyetlen korábbi NBA-játékosa, valamint Mészáros Zalán, Krasovec Péter és Pantl Péter, az eddigi tagok közül Becsky István, Bokor Ákos, Fűzy András, Hajdu Péter, Pukler Gábor és Sántha Gergely újból bizalmat kapott, míg Halm Rolland (58 voks) és Tamás Zoltán (34) nem. Az új elnök javaslatára megszavazták tiszteletbeli elnöknek az elérzékenyülő Szalay Ferencet, aki egy aranyszínű kosárlabdát is kapott emlékbe, majd a küldöttek egyenként is gratuláltak Bádernek, aki a zökkenőmentes átmenetet biztosító Bodnár Péter segítségével azonnal belevetheti magát a munkába. A korábbi négyszeres magyar bajnok és kupagyőztes center ígéretéhez híven – Szalayval ellentétben – főállású elnökként dolgozik mostantól a magyar kosárlabdasportért, hiszen a Honvédtól rövid időn belül elköszön.

Vezetőként is csapatjátékos marad
Miniinterjú BÁDER MÁRTONNAL

– Mikor születhet meg az az első döntés, érdemi változtatás, amely már az ön nevéhez köthető?
– Jó kérdés, amint azt már előzetesen is jeleztem: nem szabad kapkodni, ajtóstól rontani a házba. Látok sok olyan területet, amelyen változtatni kellene és már a stratégia is körvonalazódott a fejemben. Ám nem én döntök, nem én egy személyben hozom majd a változást, hanem az elnökséggel együtt tesszük meg – és ott van még Bodnár Péter főtitkár, valamint a bizottságok tagjai. Ahogy mindig is csapatjátékos voltam, ezután is a csapatnak kell elérnie a sikert, és ha lesz siker, azt sem a saját érdememnek fogom tulajdonítani. Korai még erről beszélni, most csak boldog vagyok, jó érzés, hogy megkaptam a bizalmat, de közben érzem a feladat súlyát és a vele járó felelősséget is.

– Az elnökség összetétele is megegyezik az ön által megálmodottal.
– A jelöltek közül azt a tíz embert választották meg, akikkel én szerettem volna együtt dolgozni. Ebben az elnökségben jelen van minden, ami kell: a szakma képviselője, a gazdasági szakember, a marketing és kommunikáció szakértője, és ami a legfontosabb, összeköti a tagokat a kosárlabdázás iránti elkötelezettség.

– Hazánk eddigi egyetlen NBA-játékosa, Dávid Kornél is elnökségi tag lett. Ő miben segíthet?
– Miben nem? Amióta abbahagyta a játékot, sportszakemberként dolgozik, jelenleg az NBA-ben szereplő Milwaukee Bucks játékosmegfigyelője. Szerteágazó a kapcsolatrendszere, mindenhol jól cseng a neve, nem hiszem, hogy magyarázatra szorul, miben segíthet. Régen is értünk el együtt sikereket, bízom benne, ebben az új csapatban is így lesz.

VÉLEMÉNYEK
Dávid Kornél, korábbi NBA-játékos, az elnökség új tagja: – A válogatottban is játszottunk együtt, régóta ismerjük egymást Marcival, remek a kapcsolatunk, s bízom benne, hogy együtt sikerül javítanunk, előrelépnünk bizonyos területeken a magyar kosárlabdázásban. Szerencsére sok pozitívum jellemezte az utóbbi időben a hazai szövetségi munkát. Zömében külföldön dolgozom, sok szakmai szemináriumon veszek részt, átéltem egy NBA-klub felemelkedését, így rengeteg tapasztalatot szereztem. Remélem, ezt a magyar kosárlabdázás érdekében elnökségi tagként jól tudom majd hasznosítani.
Krasovec Péter, korábbi válogatott játékos, az elnökség új tagja: – Köszönöm a küldötteknek, hogy bizalmat szavaztak nekünk. Szép feladat vár ránk, elsősorban az utánpótlás fejlesztésén kell sokat dolgozni. Nagyon várom a közös munkát az új elnökséggel, Báder Mártonnal és több korábbi csapattársammal.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik