Férfi kosár NB I: újra nagy célok Zalaegerszegen

F. Z.F. Z.
Vágólapra másolva!
2021.08.03. 10:38
null
Teo Cizmic visszatért hazánkba (Fotó: Dömötör Csaba)
Az előző idényben a kiesés elkerüléséért harcoló négyszeres magyar bajnok klubnál is sikerre tör a Magyarországra visszatérő horvát szakember, Teo Cizmic.

 

A Zalakerámia ZTE KK-nál alighanem gyorsan szeretnék elfelejteni a 2020-2021-es évadot, hiszen régen látott mélységet járt meg a férfibajnokságban szereplő, korábban négyszeres (1988, 1990, 1992, 2010) bajnok csapat. Szabó Zsolték – a helyi legenda nyáron az Alba Fehérvárhoz távozott – a kiesés elől menekültek, sikerrel, a decemberben menesztett horvát Ante Nazor edző helyére az előző években immár többedszerre beugró Heinrich Róbert vezetésével kiharcolták a bennmaradást. A nyár elején aztán neves edzőt neveztek ki, a horvát Teo Cizmicet, aki már letette a névjegyét hazánkban. Az 50 éves tréner 2015-ben lett az Egis Körmend edzője, első évében Magyar Kupát nyert a piros-feketékkel a 2016-os budapesti nyolcas döntőben.

Ezután Paksra szerződött, de 2018 április elején, amikor a hatodik helyen állt az Atomerőmű SE, az alapszakasz utolsó meccsén hazai pályán kikapott a Jászberénytől, s a paksi klub szerződést bontott Cizmiccsel. A horvát szakember néhány héttel korábban a Magyar Kupában bronzérmes lett a piros-kékekkel. Most újra hazánkban dolgozik, s mint kiderült, nagy elánnal és kedvvel kezdte el a munkát a zalai klubnál.

Bajnoki aranyérmes segédedző
Teo Cizmic egyik segítője a Zalaegerszeghez erősen kötődő korábbi játékos, Baki Gergely lesz, aki az előző idényben még Kaposváron játszott. A 34 éves bedobó, aki tagja volt a 2010-ben bajnokságot és Magyar Kupát nyerő együttesnek, befejezte játékos-pályafutását, visszatért Zalába és immár edzőként folytatja a munkát a horvát szakember mellett.

„Persze, kissé furcsa, hogy nem topcsapathoz kerültem, de nyilván hiszek abban, hogy itt is lehet jó munkát végezni, különben nem írtam volna alá a szerződésemet” – mondta a Nemzeti Sportnak Teo Cizmic.

„Nyilván az előző idényben történtek miatt több idő kell majd a csapatépítéshez, az eredményekhez, sok problémája volt a klubnak a korábbi években, újra kell építeni az imázsunkat is. De ehhez megvan a támogatás a szponzoroktól, a várostól és a klubnál dolgozóktól is. Óriási feladat lesz ez nekem, de szeretem a kihívásokat.”

Cizmic az előző három évben a horvát Cedevita Zagreb és a szlovén Cedevita Ljubljana csapatánál dolgozott másodedzőként, majd a két klub egyesült, a Ljubljana pedig bajnok lett 2021-ben.

„Bevallom, meglepődtem, amikor megkerestek, s ugyan lejárt a szerződésem Ljubljanában, de a hosszabbításról beszélgettünk. Aztán áprilisban a ZTE ajánlatot tett, és elfogadtam. 2018-as távozásom óta is követtem a magyar bajnokságot, figyeltem, ahogy a Falco átvette az uralmat a Szolnoktól. Szombathelyen kitűnő magyar válogatott játékosok szerepelnek, s a többi csapatnak nagy kihívást jelent, hogy így is felvegyék vele a versenyt” – folytatta a szakember.    

Cizmic nem is tétlenkedett, az elmúlt hetekben összerakta az új csapatot.

„Alapvetően készen állunk, lezárult az átigazolás, kialakult kerettel kezdünk neki a munkának – mondta Cizmic, akinek kinevezése óta négy amerikai (Carlton Guyton, Derrick Wilson, Mustapha Heron, Jordan Barnett), egy bahamai (Zane Knowles), és három magyar meghatározó játékos (Horti Bálint, Révész Ádám, Németh Ákos) érkezett.

„Isten tudja, mi lesz, először meg kell nézni, melyik magyar játékos tud magas szinten teljesíteni, kik képesek minden edzésen és minden meccsen jól játszani. A fiatalok pedig megmutathatják, hogy jobb szerződést érdemelnek-e. Nagyszerű lenne bekerülni az első nyolc közé azután, hogy a kiesés szele megcsapta a klubot. Egyelőre ennél konkrétabb céljaink nem lehetnek, zajlik az újjáépítés, teljesen új együttest próbálunk összerakni. Csupán vágyaink vannak.” 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik