Kosár: évzárót tartottak a Nemzeti Kosárlabda Akadémián

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2022.06.07. 21:40
null
Évzárót tartottak a Nemzeti Kosárlabda Akadémián (Fotó: Laufer László/Dunántúli Napló)
Ünnepélyes évzáróval búcsúzott a 2021–2022-es idénytől a Nemzeti Kosárlabda Akadémia, amely nagyon sikeres és eredményes évet tudhat maga mögött – mind a hazai, mind a nemzetközi porondon – közölte az intézmény a Nemzeti Sporttal.

Az ünnepélyes évzárón dr. Őri László, a Baranya megyei Önkormányzat elnöke, Decsi István, a Pécsi Tudományegyetem kancellárja, valamint prof. dr. Betlehem József, a PTE rektorhelyettese méltatta az Akadémia eredményeit, majd dr. habil. Rátgéber László, a Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai és stratégiai igazgatója tartott beszédet.

A Nemzeti Kosárlabda Akadémia a legutóbbi idényben történelmi sikereket ért el – nem csak a hazai, a nemzetközi porondon is. A felnőtt női csapat, az NKA Universitas PEAC révén a pécsi női kosárlabdázás ismét visszakerült Európa térképére: kiválóan szerepelt az együttes az Európa Kupában – vitte Pécs jó hírét Európában –, emellett az utóbbi évek legeredményesebb évét zárta a bajnokságban, ahol végül 4. lett (a DVTK elleni bronzcsatára 2000 szurkoló volt kíváncsi), és szintén 4. helyen végzett a Magyar Kupában. A felnőtt férfi csapat mindössze a második szezonját töltötte az NB I. B Piros csoportjában, ahol bejutott a legjobb négy közé, hajszál választotta el attól, hogy döntőt játszhasson, s a fiatal tehetségekből álló együttes végül bronzérmes lett!

Az utánpótlás korosztályokban sorra szólították a színpadra az országos döntőbe került csapatokat. A Nemzeti Kosárlabda Akadémia fiú szakága közel volt a „Grand Slamhez”: az U20-asok, valamint a kadett és a serdülő csapat is megnyerte a bajnokságot, és a junior fiúk sem maradtak érem nélkül, a harmadik helyen zártak! A leány szakág számára is felettébb sikeres volt a 2021/2022-es idény, hiszen két csapat is az aranyéremért csatázhatott az országos döntőben, végül a kadett és a junior lányok is második helyen végeztek, az amatőr NB I. Piros csoportban induló felnőtt együttes pedig negyedik lett.

A csapatsikerekkel párhuzamosan természetesen az egyéni elismerések sem kerülték el az Akadémiát. Az országos döntők során az U20-as, a kadett és a serdülő fiúknál is a pécsi csapatból került ki a legértékesebb játékos, az MVP: Schmera Gergely, Lukácsi Gábor és Király Martin bizonyult a legjobbnak. Az All Star ötösökbe összesen hét játékost adott a Nemzeti kosárlabda Akadémia, fiú vonalon négyen (Herger Salamon – U20, Schmera Gergely – junior, Angyal Medárd – kadett, Burony Bálint – serdülő), leány vonalon hárman (Laczkó Sára és Olawuyi Adenike – junior, Rátkai Eszter – kadett) kerültek be.

A hazai bajnokság mellett a nemzetközi porondon sem maradtak el a sikerek, amelyek egy része érmekben mérhető. Az Akadémia serdülő fiú csapata első magyarként megnyerte a rangos nemzetközi sorozatot, az EYBL-t, valamint a szezon során nem csak megmérkőzött a legnagyobb délszláv klubok csapataival, hanem le is győzte őket, ilyenre pedig magyar fiatalok eddig nem voltak képesek: fejet hajtott a Partizan Belgrád és a Crvena Zvezda is, legyűrték Szlovénia élcsapatait, valamint a német gigászt, a Bayern Münchent is! A szakmai munka egyik legnagyobb elismerése, hogy az Akadémia kadett fiú csapatát meghívták az ebben a korosztályban az idei év legszínvonalasabb, legerősebb nemzetközi tornájára, amit az olaszországi Bassanóban rendeztek meg: a mezőnyt olyan csapatok alkották, mint a Real Madrid, a Barcelona, az Armani Milano és a Stellazzurra Roma – közölte lapunkkal a Nemzeti Kosárlabda Akadémia.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik