„Eljött az idő, amikor nincs értelme tovább Pécsen a szélmalomharcnak”

Vágólapra másolva!
2008.09.21. 08:02
Ami a pécsi kosárrajongók számára egyszerűen elképzelhetetlen volt, immár valóság: Rátgéber László felszáll a Malév moszkvai járatára, mégpedig családostul. Az Euroliga- és orosz bajnoki címvédő, világsztárok sokaságától hemzsegő Szpartak Moszkva Region edzője lesz.
Rátgéber László (jobbra) bajnoki ezüstéremmel búcsúzott a pécsi közönségtől
Fotó: Mirkó István (archív)
Rátgéber László (jobbra) bajnoki ezüstéremmel búcsúzott a pécsi közönségtől
Rátgéber László (jobbra) bajnoki ezüstéremmel búcsúzott a pécsi közönségtől
Fotó: Mirkó István (archív)
Rátgéber László (jobbra) bajnoki ezüstéremmel búcsúzott a pécsi közönségtől

A Pécs irányítását az 1993–1994-es idényben átvevő – akkor még csak 26 éves – Rátgéber László eredetileg szombaton utazott volna Moszkvába, azonban vízumproblémák miatt a felszállás időpontja hétfő estére tolódott. A pécsi mágus tehát tizenöt év után távozik.

„Moszkvában talán én leszek a női kosárlabda legjobban fizetett edzője. Nyilván a pénz sem volt mellékes, amikor elfogadtam a klubelnök, Sabtaj von Kalmanovics ajánlatát, de nem ez volt a döntő érv, hanem az, hogy úgy éreztem, most jött el az idő, amikor nincs értelme tovább Pécsen a szélmalomharcnak” – indokolta döntését a Nemzeti Sportnak Rátgéber, aki összesen 777-szer irányította a Baranya megyei csapatot, ebből 617-szer(!) győzelemig.

„Kalmanovics ajánlatát egyszer már visszautasítottam, s ilyen nem jön magától minden évben. Azt is tudom, hogy nem a legjobb időpontban veszem át a csapatot, hiszen tavaly és tavalyelőtt is megnyerte az Euroligát és az orosz bajnokságot is. Van egy ősrégi belgrádi mondás: akit még nem rúgtak ki sehonnan, nem is igazi edző. Igyekeznem kell, hogy ott se legyek az!” – vázolta terveit a mester.

Rátgéber tudja, hogy nem lesz könnyű dolga az elején, és nem csak az új közeg miatt: játékosainak többsége az olimpia és a WNBA-idény miatt csak később csatlakozik a csapathoz. De a feltételek az orosz fővárosban tökéletesek.

„Nagyon kíváncsian várom, milyen lesz Lauren Jacksonnak vagy Diana Taurasinak edzést tartani. Ők nyilván mindent tudnak a kosárlabdáról, és meg is nyertek mindent. Tudnom kell őket motiválni, és ha kell, változtatok a viselkedésemen. Hogy mi lesz akkor, ha esetleg egyikük megkérdezi: én olimpiai bajnok vagyok, én világbajnok vagyok, te mit nyertél? Akkor csak arra tudok hivatkozni, amennyi tapasztalatot összeszedtem az Euroligában, és egy futballhasonlattal reagálni: ha a Barcelona edzője vagy, akkor úgy kell viselkedned, mint a Barcelona edzőjének, ha a Kozármislenyé, akkor úgy” – mondta a pécsieket háromszor az Euroliga négyes döntőjébe vezető szakember.

A RÁTGÉBER LÁSZLÓRÓL SZÓLÓ PORTRÉT TELJES EGÉSZÉBEN A VASÁRNAPI NEMZETI SPORT 20. OLDALÁN OLVASHATJA.

RÁTGÉBER MÉRLEGE PÉCSETT

Rátgéber László a Pécsen töltött másfél évtized alatt kétszer nyert csapatával bronzérmet az Euroligában, kilenc aranyérmetszerzett a bajnokságban, és ugyanennyi elsőséget a Magyar Kupában.

Meccs Győzelem Vereség Százalék
Bajnokság 493 426 67 86
Magyar Kupa 73 64 9 88
Euroliga 191 114 77 60
Ronchetti-kupa 12 8 4 67
Klubvilágbajnokság 8 5 3 63
ÖSSZESEN 777 617 160 79
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik