Négy ponttal győzött Sztojan Ivkovics csapata Cazinban

Vágólapra másolva!
2007.08.25. 21:53
Bravúros győzelmet aratott Cazinban a magyar válogatott, 15 pontos hátrányból fordítva, ám ezzel sem tudott elkerülni a csoport utolsó helyéről, ahhoz még négy pont hiányzott. Így jövő keddtől Menorcán a kiesés elkerüléséért lép pályára Sztojan Ivkovics együttese.
Sztojan Ivkovics
NS-archív
Sztojan Ivkovics
Sztojan Ivkovics
NS-archív
Sztojan Ivkovics

Óriási tömeg gyülekezett már másfél órával a feldobás előtt a cazini sportcsarnok bejáratánál, amikor a két csapatot szállító két autóbusz begördült a játékosokkal a vadonatúj létesítmény elé. Nem nehéz kitalálni, melyik busz felé milyen jelzéseket küldtek a helyiek, akik mindent csináltak, csak éppen csendben nem maradtak egy másodpercre sem. Azután sem, hogy egy órával a kezdés előtt beengedték a népet a csarnokba, amelyben légkondicionáló berendezés híján olyan volt a levegő, mint a Széchenyi fürdő legkeményebben befűtött szaunájában a legmelegebb nyárban. A hangszórókból bömbölt a hazafias zene, és ahogy illik komoly sporteseményen, úgy fogadták a bemelegítésre érkező magyarokat a teremben, majd forrón üdvözölték övéiket.

Ám a magyarok nem ijedtek meg a teltházas lelátón uralkodó eufórikus hangulattól, sem az ellenféltől. Bátran kezdett Sztojan Ivkovics társulata, egy kivédekezett támadást követően Németh István elegáns tempóban emelkedett, és jelezte, ő bizony megszokta az évek során a hasonló atmoszférájú összecsapásokat. A következő magyar támadást Horváth Zoltán fejezte be ziccerrel, majd Ferencz Csaba emelt be lazán egy triplát. E két megmozdulás jelezte, a magyar szövetségi kapitány eltért eddigi kezdőötösétől, és az első momentumok döntése helyességét igazolták.

Az is erre utalt, hogy minden kezdőjátékosunk hamar betalált, viszont a hazaiak is ráhangolódtak a találkozó igazi hőfokára a kezdeti ünnepélyes pillanatok után – a bemelegítés közben nem győztek fényképezkedni –, főleg Kenan Bajramovic semlegesítése okozott megoldhatatlan problémát. Az első szakasz egyenlő állásnál zárult, ám 21–21 után a hazaiak fokozatosan elhúztak. Elsősorban azért, mert kezdett fogyni a szufla a mieinkben, és nem mentek be a dobások a kidolgozott helyzetekből, másodsorban – vagy talán leginkább azért –, mert a lepattanók szinte mindegyike bosnyák kezekben landolt. 19–6 volt a félidőben a leszedett labdák aránya – nem a mi javunkra. Így az első félidő utolsó öt percét 13–2-es rohanással záró hazaiak megnyugtató előnnyel vonulhattak a nagyszünetre.

Az előny az első bosnyák támadást követően 15 pontosra nőtt a fordulás után, és ettől a hazaiak láthatóan megnyugodtak. Nenad Markovic sorra cserélte be kiegészítő embereit. A magyarok – akiknél Sztojan Ivkovics ugyancsak bevetette a padról csereembereit, akik közül különösen Wittmann Krisztián tett hozzá sokat a játékhoz – megérezték a lehetőséget, egy pillanatig sem adták fel a küzdelmet, és a lefújás előtt Kámán Tamás első kosarával utolérték vendéglátóikat, majd a zalaegerszegi bedobó triplájával át is vették a vezetést, amit aztán ki sem adtak a kezükből. Ám ahhoz, hogy a csoport utolsó helyéről elkerüljenek a mieink, hiányzott még négy pont.

A végén a hazai szurkolótábor sajátjai mellett a magyarokat is megtapsolta. Ám óriási a különbség: mindkét válogatott utazik a jövő héten Menorcára. Viszont amíg a bosnyákok az Eb-szereplés jogáért, mi a kiesés elkerüléséért.

Nagyon nem mindegy…

FÉRFI EB-PÓTSELEJTEZŐ

BOSZNIA-HERCEGOVINA–MAGYARORSZÁG 70–74 (21–21, 21–9, 13–17, 15–27)
Cazin, 4000 néző
V: Sutulovics (montenegrói), Hrisztodolu (görög), Ankarali (török)
Az eredmény alakulása. 2. p.: 2–7. 3. p.: 7–7. 6. p.: 16–14. 8. p.: 16–19. 11. p.: 25–21. 15. p.: 29–28. 21. p.: 45–30. 25. p.: 45–35. 28. p.: 55–40. 31. p.: 55–50. 35. p.: 64–53. 40. p.: 68–72
Kipontozódott: Dedovic (37. p.)
BOSZNIA
VASILJEVIC 11/9, Kojadinovic 5/3, Hukic 7/3, BAJRAMOVIC 12, Kikanovic 6
CSERE: Jazvin 2, Castle 4, Dedovic 5/3, BAVCIC 13/3, Rizvic, Nesovic 5/3
MAGYARORSZÁG
Simon B. 7/3, Németh I. 11/3, Ferencz 9/9, HORVÁTH Z. 13, Báder 12
CSERE: Hendlein 3/3, Bencze, Kámán 5/3, Czigler 4, Fodor M. 2, WITTMANN 8/6
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik