A Pannon Kupa után éles bevetésen az Ivkovics-csapat: irány Szófia!

Vágólapra másolva!
2007.08.09. 09:06
Véget ért a visszaszámlálás, a tallini és a szombathelyi nemzetközi torna után a hétvégén már Európa-bajnoki pótselejtezőn lép pályára a Sztojan Ivkovics vezette férfi kosárlabda-válogatott. A Németh István és Simon Balázs nevével fémjelzett együttes szombat este az előzetesen jóval esélyesebbnek tartott Bulgária vendégeként Szófiában lép parkettre.
Báder Márton játszhat Bulgária ellen, kulcsszerep vár rá Szófiában
NS-archív
Báder Márton játszhat Bulgária ellen, kulcsszerep vár rá Szófiában
Báder Márton játszhat Bulgária ellen, kulcsszerep vár rá Szófiában
NS-archív
Báder Márton játszhat Bulgária ellen, kulcsszerep vár rá Szófiában

A házigazda bolgároknak létkérdés a győzelem, mivel szerda este, a sorozat nyitányán hosszabbításban alulmaradtak a trió harmadik tagja, Bosznia-Hercegovina otthonában. Nem a mieink a szombati mérkőzés esélyesei, éppen ezért lelki teher nélkül, felszabadultan játszhatnak, de azért nehogy azt higgye bárki is, hogy nem tesznek meg minden tőlük telhetőt a sikerért.

A bolgároknak már az is csalódást jelentett, hogy nem harcolták ki egyenes ágon az Eb-indulás jogát, arról nem is beszélve, hogy Cazinban mindjárt egy ráadásban elszenvedett vereséggel kezdték a pótselejtező-sorozatot. A boszniai kudarcot már szombaton feledtetné az Angelov, Sztojkov, Ivanov trió vezérelte Bulgária, ehhez azonban a Pannon Kupa-győztes magyar válogatottnak is lesz egy-két szava.

A nemzetközi szinten is ismert és elismert Dávid Kornél és Gulyás Róbert távollétében kulcsszerep vár a dobógépekre, Simon Balázsra, Németh Istvánra és Kámán Tamásra, a palánkok alatt pedig epizodistából főszereplővé léphet elő Horváth Zoltán, akire a combizom-sérüléssel bajlódó Báder Márton mellett egyre több feladat hárul négyes poszton.

De azt se feledjük, hogy Horváth mellett Hendlein Roland is erőcsatár, a kaposvári közönség kedvenc bármikor bevetésre kész. Nagy kérdés, hogy ki kezdhet centerposzton, Czigler László, vagy Bencze Zoltán? Sztojan Ivkovics eddig jobbára a paksi Atomerőműtől Pécsre szerződő 215 centis óriást favorizálta, de a rutinos középjátékos felemás produkciója és a fehérvári Bencze Zoltán fokozatosan javuló teljesítménye elgondolkodtathatja a szakvezetőt.

Szófiában mindennél fontosabb lesz a védekezés, ahhoz, hogy a mieinknek legyen sansza a bolgárok otthonában, az első perctől az utolsóig semlegesíteni kell a hazai klasszisokat, ki kell zárni őket a játékból.

Ha ez sikerül, támadásban pedig az Ivkovics-csapat hatékonyan játssza a sok mozgásra épülő, lendületes figuráit, akkor a győzelem sem reménytelen. Ehhez azonban nem elég, ha a távolról és középtávolról egyaránt veszélyes nehéztüzéreink villognak, a palánkok alatt centereinknek is határozottnak kell lenniük.

GYÖNGYÖSI BALÁZS

EURÓPA-BAJNOKI PÓTSELEJTEZŐ

A-CSOPORT
Bosznia-Hercegovina – Bulgária 75-71 – hosszabbítás után
(19-17, 10-12, 23-23, 13-13, 10-6)
Cazin, 4000 néző. V: Belosevics (szerb), Radovic (horvát), Ciulin (román)
Legjobb dobók: Vasziljevics 21/3, Bajramovics 15, Kojadinovics 11/6 Hukics 11/6, ill. Angelov 16/3, Sztojkov 15/12, Ivanov 11/3, Blakney 11.

A TOVÁBBI PROGRAM:
Augusztus 11., 18:00, Szófia: Bulgária - Magyarország
Augusztus 15., 19:00, Nyíregyháza: Magyarország - Bosznia-Hercegovina
Augusztus 18., 18:00, Szófia: Bulgária – Bosznia-Hercegovina
Augusztus 22., 19:00, Szombathely: Magyarország – Bulgária
Augusztus 25., 20:30, Cazin: Bosznia-Hercegovina - Magyarország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik