Egy negyednyi rövidzárlat okozta a Sopron vesztét

Vágólapra másolva!
2007.01.10. 20:55
A női kosárlabdázók legrangosabb nemzetközi kupasorozatában, az Euroliga csoportküzdelmeinek kilencedik fordulójában az MKB-Euroleasing hazai pályán, Sopronban szenvedett kilencpontos vereséget az orosz Szpartak Moszkvától, amelyet éppen volt edzőjük, Natália Hejková irányít.

Remekül kapta el a rajtot és közvetlen a labdafeldobás utáni indítást Cserny Réka, aki a kezdés utáni másodpercekben máris megszerezte a vezetést a hazaiaknak. Jó jel volt ez a folytatásra, hiszen 6-0-ra elhúztak a soproniak. Az első orosz támadás két rossz kísérletet hozott, gyakorlatilag ez jellemezte a vendégcsapat játékát a negyedben: az első kosarukat 2:14-nél szerezték, 4:09-nél Hejkovának már időt kellett kérnie a sorok rendezésére.

Nem úgy a Sopronnál! Pattogós védekezés, kiváló lepattanózás jellemezte a soproniak játékát hátul, támadásban pedig nagyszerű összhangban szerezték egymás utáni kosaraikat.

Mindkét oldalon jellemző volt a sok csere, de amíg a vendégek azt az öt játékosukat keresték, akik játékba tudnak lépni, addig Székely Norbert mester a nagy rohanásban szakított egy kis időt a pihenésre, illetve mindenkinek lehetőséget kívánt adni, hogy elkapja a ritmust.

A Sopron 12 pontos előnyre tett szert az első negyed végére, ami több mint ígéretes folytatást ígért. Amiből azonban nem lett semmi. Pillanatok alatt hét pontot dobtak az oroszok, az MKB viszont egyet sem, időt is kért a hazai szakvezető.

A játékukon viszont ez sem sokat segített. Cserny törte meg a gólcsendet 3:53-nál(!), de előtte ő is eladott egy labdát, majd a következő támadásnál elvesztett egy másikat. Az oroszok bezzeg elkapták a fonalat. Zavartalanul dobálhattak kintről – még véletlenül sem jött blokkoló soproni kéz -, ezúttal a hazaiak nem lepattanóztak, hanem elpattanóztak.

Támadásban pedig elkapkodták a befejezéseket, mindenki gólpasszt akart adni, ami pontatlanságot és gyors vendégkontrákat eredményezett. A második negyedben végül hét dobott pontnál(!) ragadt le a hazai együttes, a vendégek eközben 32-t szorgoskodtak össze, így a félidőben már 13-mal mentek.

Ígéretesen indult a folytatás, de nem engedték kibontakozni a hazaiakat a vendégek. A harmadik negyedben 1:09 után Honti kosarával indított a Sopron, majd jött újabb négy hazai pont. Miközben éppen azt számoltuk, hogy már „csak” közte hét, egymás után válasz nélkül maradt hat pontot dobtak a vendégek is. Puff neki.

A sokadik kimaradt hazai hárompontos miatt bosszankodhattunk, azon viszont kevésbé, hogy a harmadik negyedet hat ponttal nyerte a Sopron, így a félidőre összeszedett hátránya felét ledolgozta.

A befejező részben majd két perc ment le pont nélkül, a felvonást ismét Honti két pontja nyitotta. Ezt követően azonban mindkét oldalon kimaradtak a lehetőségek, hat perc alatt 4-4-t hozott a játékrész.

Előbb Székelyt, majd Hejkovát figyelmeztették vehemens oldalvonalbeli magyarázkodása miatt. A hajrá azonban csak Matovic 14. pontja után vált egy kicsit ismét izgalmassá.

A találkozón tíz lepattanót is begyűjtő légiós kosarával ötpontosra csökkent a Sopron hátránya, ám akkor klasszisból megrázták magukat a vendégek és biztosan hozták a találkozót, amelyet soproni részről két megkésett tripla zárt. A Moszkva kilencedik mérkőzésén nyolcadszor nyert, a Sopron negyedszer kapott ki

Amennyiben nincs a második negyedbeli rövidzárlat, akkor az MKB akár meglepetést is okozhatott volna az egész sorozat favoritjaként elkönyvelt Szpartak ellen.

EUROLIGA, NŐK, CSOPORTKÖR

C-csoport, 9. forduló:
MKB-EUROLEASING SOPRON – SZPARTAK MOSZKVA REGION (orosz) 62–73 (25–13, 7–32, 18–12, 12–16)
Sopron, 2000 néző. V: Schmidt (német), Janac (szlovák)
SOPRON
Németh, Honti 6, HORVÁTH ZSU. 8, CSERNY 11/3, IV. MATOVICS, 15. CSERE: BRANZOVA 10, Kocsis 2, Gorbunova 10/6, Károlyi. EDZŐ: Székely Norbert
MOSZKVA
PENICHEIRO 9, TAURASI 20/12, ABROSZIMOVA 10/3, THOMPSON 15, Matics 3. CSERE: Bibrzycka 8, BIRD 4, Oszipova, Liszina 4, EDZŐ: Natália Hejková
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik