Nem tudta átlépni árnyékát a magyar válogatott, kikapott Hollandiától

NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.01.13. 20:16
A látványos megnyitó után csúnyán kezdődött a Szlovákiával közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság a magyar válogatott számára: Hollandia 31–28-ra legyőzte Gulyás István csapatát több mint 20 000 magyar néző előtt az újonnan átadott MVM Dome első hivatalos tétmérkőzésén. Csak remélhetjük, hogy nem veszítettük el a bokasérülést szenvedő Bánhidi Bencét.
Lékai Máté góljával egyenlítettünk a hajrában (Fotó: Török Attila)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Lékai Máté góljával egyenlítettünk a hajrában (Fotó: Török Attila) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ

B-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA 28–31 (10–13)
Budapest,
MVM Dome, 20 022 néző. V: Kurtagic, Wetterwik (svédek)
MAGYARORSZÁG: Mikler R. – P. Rodriguez 3, Máthé 5 (2), Sipos A., Bánhidi 3, Szita, LÉKAI 8 (2).Csere: SZÉKELY (kapus), Bóka 1, Topic 1, Hanusz 1, BODÓ 6, Ancsin G., Ligetvári, Rosta M.Szövetségi kapitány: Gulyás István
HOLLANDIA: RAVENSBERGEN – Schagen 3, SMITS 11 (5), L. STEINS 3, Benghanem 3, BAIJENS 7, Ten Velde 2, Adams. Csere: Schellekens (kapus), Schoenacker 1, Sluijters, Jansen, Smit, Stavast 1, Boomhouwer. Szövetségi kapitány: Erlingur Richardsson
Az eredmény alakulása. 7 p.: 2–5. 12. p.: 3–7. 19. p.: 5–10. 25. p.: 7–12. 34. p.: 14–15. 38. p.: 14–18. 43. p.: 18–20. 50. p.: 23–25. 53. p.: 25–26. 57. p.: 28–28
Kiállítások: 10, ill. 10 perc
Hétméteresek: 6/4, ill. 5/5

ÖSSZEFOGLALÓ

Elérkezett az első (részben) magyar rendezésű férfi kézilabda-világverseny rajtja, a mérkőzésünk előtt látványos megnyitóval avatták fel az Eb-re épült 20 ezres MVM Dome-ot. Gulyás István szövetségi kapitány előzetesen arról beszélt, egy nagy torna első meccse mindig speciális, át kell esni a tűzkeresztségen, ráadásul a mieink a hollandok elleni találkozó előtt nem is edzettek az új arénában.

A keretünkből Borbély Ádám, Győri Mátyás, Nagy Bence és Sunajko Stefán maradt ki. Ennek fényében a kezdőnkben nem volt meglepetés, a Bahrein ellen felkészülési meccset derékpanaszok miatt kihagyó Bánhidi Bence is ott volt az első perctől kezdve.

Az új aréna első magyar gólját Máthé Dominik lőtte, majd egyből a nézőket tüzelte, akik maguktól is igen aktívak voltak. Kellett is a biztatás, mert rendre a hollandok tudták megszerezni a vezetést, és miután támadásban kihagytunk több helyzetet, a 8. percben 5–2-es hátrányba kerültünk. A hollandok kapusa, Bart Ravensbergen hetest is hárított, míg mi emberelőnyben elszórtuk a nehezen megszerzett labdát.

Mikler Roland kapuja mögött foglalt helyet a magyar B-közép, amely a szurkolást irányította, a hollandokat kisebb csoport biztatta a felső karéjban. Máthé az elhibázott büntetője után újra odaállt, és hatperces gólcsendet tört meg. Azonban miután a hollandok üres kapura is betaláltak, 7–3-as holland előnynél időt kértünk.

„Mindent bele!” – hangzott a szólam a lelátóról. Az ellenfélnél közben Kay Smits negyedóra alatt négy találatig jutott (a félidőig még kettőt berámolt), érkezett is nálunk Székely Márton a kapuba, és rögtön ziccerben hárított. Támadásban sajnos sok volt a pontatlanság a játékunkban (lerohanásban labdát adtunk el, újabb hetes maradt ki), húsz perc után mindössze öt góllal álltunk, és hátul sem védekeztünk elég zártan. A nálunk alacsonyabb, ugyanakkor rendkívül gyors holland játékosok rendre meg tudták találni a réseket.

Gulyás István szövetségi kapitány cserékkel próbált változtatni, és Hanusz Egon új lendületet hozott. Székely további védéseket mutatott be, s amikor azt hihettük volna, elkapjuk a fonalat, mindig becsúszott egy hiba. A szünet előtti percek valamivel jobban sikerültek, Ligetvári Patrik beállásával stabilabb lett a védekezésünk, így mínusz ötről 13–10-re jöttünk fel, és abban reménykedhettünk, hogy a második félidő jobban sikerül a mi szempontunkból.

Bánhidi Bence hamar kivált a második félidőben (Fotó: Török Attila)
Bánhidi Bence hamar kivált a második félidőben (Fotó: Török Attila)

 

PÁRBAJ
MAGYARORSZÁG
HOLLANDIA
28/43 (65%) Gól/lövés 31/43 (74%)
11/42 (26%) Védés/lövés 15/43 (35%)
4/5 (80%) Gól/indítás 4/5 (80%)
2/2 (100%) Gól/szél 3/4 (75%)
9/18 (50%) Gól/átlövés 6/10 (60%)
4/6 (67%) Gól/beálló 3/5 (60%)
5/6 (83%) Gól/betörés 10/13 (77%)
10 Technikai hiba 10
28/53 (53%) Gól/támadás 31/53 (58%)

Gyorsan egyre zárkóztunk, még ha közben Lékai Mátét ki is állították, amiért a játékvezetők szerint visszafutás közben akadályozta a középkezdést. Ráadásul megsérült Bánhidi bokája, a szegedi beálló bicegve hagyta el a pályát. Zaklatott percek következtek, Székelynek a mezőnybe kijőve is védenie kellett egy eladott bedobás után, a hollandok azonban újra könnyen lőtték a góljaikat, és 18–14-re elhúztak. Lékai találataival tartottuk a lépést, majd Rutger ten Velde kapott piros lapot fejre ütésért, de nem tudtunk kihasználni a majdnem két percig tartó kettős emberelőnyt.

Elöl már jöttek a gólok, ám a támadás és védekezés közötti több csere gyakran azt eredményezte, hogy nagy lyukak alakultak ki a falunkban, amit jól használtak ki a labdát gyorsan felvivő hollandok, így tartották a két-három gólos előnyüket. A lélektanilag fontos pillanatokból többször nem jöttünk ki jól, így nagyot kellett kapaszkodnunk a hajrában. Váltottunk védekezésben, Rodríguez Pedro jött ki zavaróba, majd Bodó Richárd bombáival egyre megközelítettük a hollandokat hét perccel a vége előtt. Másodszorra lett meg az egyenlítés Lékai nyolcadik góljával, de hamar megkaptuk rá a választ cunderből. Emberelőnyben felcsillant a remény, nem tudtuk azonban góllal befejezni az akciót, majd kaptunk még kettőt, így 31–28-as vereséggel kezdtük az Eb-t.

A második kontinenstornájukon szereplő hollandok először győzték le a magyar válogatottat, a korábbi 20 egymás elleni mérkőzés egyaránt magyar sikerrel zárult. A végelszámolásnál akár annak is lehet jelentősége, hogy végül három találattal tudtak nyerni. Érdekesség, hogy a mieink három időkérésükből csak egyet használtak fel.

Vasárnap 18 órától Portugália ellen folytatjuk, a papírforma alapján az még nehezebb összecsapásnak ígérkezik.

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI MENETRENDJE A B-CSOPORTBAN
Január 16., 18.00: Portugália–Magyarország (Tv: M4 Sport) élőben az NSO-n!
Január 18., 18.00: Izland–Magyarország (Tv: M4 Sport) élőben az NSO-n!

 

PERCRŐL PERCRE

60. perc: Ez a vége, Hollandia nyeri az MVM Dome első mérkőzését a magyar válogatott ellen...

60. perc:Tíz másodperc. És Baijens állítja be a végeredményt, egy irgalmatlan nagy góllal... 28–31.

60. perc: A gyors ellentámadás végén Bodó fölé lő, holland időkérés a végére.

60. perc: A hollandok nem sietnek... 47 másodperc. Bodó csapott oda Baijensnek. Benghamen eldönti. 28–30.

59. perc: Elcseréljük magunkat...Lékai bement a pályára, hét mezőnyjátékos volt a pályán. Megvideózzák és így mégsem emberelőnyben fogjuk befejezni.... Lékai is kapott egy kétpercest...

59. perc: Máthé pattint lövésefölé, nincs sípszó, Nagy Lásszló meg kap egy sárgát reklamálásért... Máthét alaposan megrángatták a hollandok...

59. perc: Emberelőnyben fejezzük be, Adams kap két percet. Odaütött Lékainak.

58. perc: Boomhouwer cunderrel lövi a 29. holland gólt...

57. perc: Lékai, estében, nagy gól, 27–28. Sőt, gyors labdaszerzés után Lékai kiegyenlít! 28–28.

56. perc: Hosszú holland támadás végén tudunk cserélni, Smits viszont megdobja sokadik gólját... 26–28.

55. perc: Jó a védekezésünk, eladják a hollandok, az egyenlítésért támadhatunk. Lékai passza nem jó Topicnak a falban.

54. perc: Schagen sokadszor kap labdát a szélen, ezt sem rontja el. Pedro válaszol a jobbszélről, ez az, 26–27.

53. perc: Székely védi Baijens lövését, aztán Bodó több lövőcsel után betalál, majd Székely újabb ziccert véd. Sőt, az újabb támadásunk végén megint Bodó eredményes, végre feljöttübk egyre... 25–26.

52. perc: Steins rég lőtt gólt, most betalált, 23–26. Bodó lövését most védi Ravensbergen.

51. perc: Holland időkérés. Közben hivatalosan is kiderült: telt ház van, 20 022 néző a lelátón.

51. perc: Sipos kiállításából jól jön vissza, labdaszerzés után rá jön ki a figura, de elrontja a ziccert...

50. perc: Székely véd, de közbefújnak, hetes. Mikler érkezik, de nem tud hárítani. A holland kapus sem tud védeni Bodó újabb, tíz méterről eleresztett bombáját. 23–25

50. perc: Schagena jobb szélről eredményes, Bodó válaszol rá a kielencesről felugorva, 22–24.

49. perc: Sipost szórják ki két percre... Ezért nagy kár.

48. perc: Elképesztő: egy rossz csere magyar szabaddobásnál, amiből Baijens eredményes... Lékai válaszol, 21–23.

48. perc: Máthé ellövi a fal fölött, 20–22!

47. perc: Smits hetesből lövi a kilencedik találatát... 19–22.

46. perc: Topic! Bodó kapufán csattanó lövése után bevágja a kipattanót, 19–21.

45. perc: Lékai estében lő, csak szabaddobás.

44. perc: SZÉÉÉKELY!!! Most Steins lövését védi, megvan a labda! Topic küzd a falban, sípszó harsan. Aztán megint Topic kapja, ddde Ravenbergen hárít, Baijens meg nem ront a lefordulás végén... 18–21.

43. perc: Székely!!!Schoenacker lövését védi, majd Lékai faraja kettőre a különbséget, 18–20.

42. perc: Bánhidi nem tudja folytatni, nem akarja erőltetni.Passszív a holland támadás, elvesztik a labdát, de Ligetvári passza nem jó Bókának, hosszú...

41. perc: Pedro kezdi majd a különbség eltüntetését a szélről Máthé passza után, 17–20.

41. perc: Bánhidi újra a pályán.Biceg. Puff, még egy két perc, Máthé kapott egy maflást. Videóznak a bírók.Ten Velde odaütött fejre, ez piros kell legyen! Az is! Majd két percig kettős fór.

40. perc: Lékai megint lövés mellett dönt, kapufa. Schagen kanyarodik fel a szélről, nem is hibázott, 16–20. Baijenst meg kizavarják két percre megint. Ez mondjuk nem baj.

39. perc: Lékai most belelendült, egy parc alatt lő két gólt is, fájdalmi, Baijenc közbeszúrt egyet, így 16–19.

38. perc: Schoenacker beállóból talál be, megint négy közte... 14–18.

38. perc: Baijens visszatért, gólt is lő, nálunk meg Bóka lép a vonalra a ziccernél, 14–17.

37. perc: Megint Máthé adja el, rossz a bejátszása Rostának.Székely védi Schagen lövésé, óriási bravúrral, miután elkapkodtunk egy oldal bedobást.

36. perc: Máthé lövése most nem jó, hasba lövi a kapust. Passzív a holland támadás, Bóka jól védekezik.

35. perc: Baijens kap két percet, Bánhidi maradt a földön... fáj a lába, aláfordult a bokája. Nem néz ki jól. Saját lábán jön le az ápolás után, Biceg, pihennie kell. Rosa a helyén.

34. perc: Máthé most előkészít, Bánhidi beállóból eredményes, és nincs gyors középkezdés. Van viszont újabb Baijens gól... 14–16.

33. perc: Máthé góllal kezdi ezt a félidőt is, de erre is jön a gyors válasz Baijenstől... 13–15.

32. perc: Labdaszerzés, gyors indítás, Bóka-gól. Erre kapunk egy villámgyors gólt, Smits volt az. 12–14.

31. perc: Mi kezdünk, nálunk Székely marad a kapuban. Rögtön egy hetessel kezdünk Pedro harcolta ki. Lékai belőtte. Aztán nem figyelt, akadályozta a kapust a labda előre juttattásában, két perc. 11–13.

Lassan érkeznek a főszereplők a folytatásra, a hollandok már meg is jöttek és jönnek a mieink is.

 

30. perc: Ancsin lövését védi Ravensbergen. Ez a vége a félidőnek, 10–13.

29. perc:Smitset fogja meg Sipos, passzív a hollandoknál. Eladják.

28. perc: Holland időkérés. Kínaival nyitják a hajrát a hollandok Smitsre jön ki a figura, amire Bánhidi válaszol 10–13.

28. perc: Kay Smits lépte el, Bodó pedig gyorsan szépít, 9–12.

27. perc: Ancsin harcolt ki végül hetest, Lékai állt oda és nem hibázott, 8–12.

26. perc: Hanuszt viszi földre Stavast, két perc. Passzívak vagyunk emberrelőnyben...

25. perc: Bodó megy fel lőni kilencről, de mellé, a hollandok meg lefordulnak, 7–12.

24. perc: Stavast lő egy honaló nagy gólt ráadásul még Sipost is kiszórják a bírók... Támadásnál Hanusz villan, 7–11. Székely védi Steins betörését!

23. perc: A frissen beszálló szélső, Alec Smit lövését védi Székely! Végre, Bodónak elsült a keze, 10-ről bevágta, 6–10.

22. perc: Ápolás, Sipos ráesett ellenfele fejére, videóznak a bírók. Baijenst kell ápolni. Megvideózták a bírók az esetet, de nem minősítették szándékosnak a dolgot – nem is volt az.

21. perc: Ten Velde lövését védi Székely, de hiába támadhatunk, Máthé kiejti a labdát.

20. perc: Pedrónak készít elő Hanusz egy kínait, Ravensbergen kivédi. Benghamen szabálytalansága után heteshez jutunk, de Schellekens kivédi Máthé lövését...

19. perc: Bodó eladja a labdát... A hollandok meg passzívnál, amikor Smits kiharcol egy hetest, amit aztán gólra is vált, 5–10.

18. perc: Székely védéssel kezd! Beállóból lőhetett ziccert Ten Velde, de lábbal védett a kapusunk!

17. perc: Heteshez jutunk, Máthé belövi. Közben kapust cserélünk, Mikler helyett Székely véd.5–9.

16. perc:Steins pattintott átadása után Benghamen beállóból talál be, 4–9.

15. perc:Lékai próbálkozik mozgatni a csapatot, de rossz zárás miatt elveszik a labdát tőlünk.

14. perc: Passzív a hollandok játéka, de mielőtt sípolnának a bírók Smits bevágja... 4–8.

13. perc: Lékai püföli a blokkba a labdát... Mikler véd egyet végre, majd Pedro a jobb szélről lefordulás végén megtöri a gólcsendet. 4–7.

12. perc: Magyar időkérés.

12. perc: Üres kapuval támadunk mi is ,de Szita eladja, Baijens meg bevágja az üres kapuba... 3–7.

11. perc: Máthé bedobja. 3–5. Aztán Mikler véd, de Bánhidi szabálytalan volt előtte Steinszel szemben, kétperc, hetes, Smit bepattintja, 3–6.

10. perc: Smitsnél fújnak szabálytalan zárást, Bánhidi harcol ki hetest!

9. perc: Üres kapuval támadnak a hollandok emberhátrányban, két jó blokk után támadhatunk, de Szita eladja...

8. perc: Az első kétpercet a hollandok kapják, Sluijters volt szabálytalan Bándhidiverl szemben. Máthé végzi el a hetest, de Ravensberger kivédi!

7. perc: Lékai lövése fölé száll, a háromgólos vezetésért támadhatnak a hollandok, akik Bánhidi mellett hetest harcolnak ki.Alec Smits belövi, 2–5.

6. perc: Bánhidi került a földre gyanúsan a hatos előterében, nincs sípszó, van leinídás, Ten Veldére jön ki a figura a szélen, 2–4

5. perc: Baijens kapufája után Steins eredményes, 2–3.

4. perc: Máthé bejátszása után Bánhidi egyenlít. 2–2.

3. perc:Steins is megszerzi első gólját, nálunkpedig Máthé lövését blokkolják. 1–2.

2. perc: Máthé egyenlít gyorsan, 1–1.

1. perc: A hollandok kezdenek majd, övék az első támadás. Nálunk Mikler kezd a kapuban. Kai Smits avatta fel z arénát, ő szerezte az első gólt, 0–1.

Minden készen áll a mérkőzésre. A mieink pirosban, a hollandok világoskékben játszanak majd.

Megérkeztek a hollandok is, jönnek a himnuszok, elsőként a magyar, utána pedig a holland.

A hangulatra nem lehet panasz (Fotó: Szabó Miklós)

Érkeznek a hollandok is. Őket nem fogadja ováció, maximum illedelmes taps. De azért a hangulat őket is megfogta.

Elsőként Sipos Adrián érkezett a pályára a magyar játékosok közül, óriási ováció fogadja – ahogy a többieket is. A hangulat fantasztikus, már most.

Köszöntjük olvasóinkat!

ELŐZMÉNYEK

A magyar válogatott tagjai már bevették az új sportcsarnokot (Fotó: Török Attila)

 

Eljött a várva várt nap, megkezdi a szerepelését a Szlovákiával közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságon a magyar válogatott is. A hollandok elleni találkozón telt ház várja majd a csapatokat.

Gulyás István szövetségi kapitány szerint a férfiválogatott az elmúlt hetekben már ráhangolódott az Európa-bajnokság ritmusára, ma este pedig érdekes nyitó meccsre számít, ugyanis a hollandokat ismerjük a legkevésbé a csoportunkból. A kapitánnyal készült interjú ide kattintva olvasható.

A mieinknél Győri Mátyás, Nagy Bence, Stefan Sunajko és Borbély Ádám maradtak ki a mai keretből, őket tehát ma nem láthatjuk. Ott van viszont Bánhidi Bence, aki kihagyta a Bahrein elleni felkészülési meccset derékpanaszai miatt, de már rendbe jött, és bevethető.

A hollandoknál egy kimaradó van, Miko Blaauw. A holland férfi válogatott mindössze második alkalommal szerepel az Európa-bajnokságon, először 2020-ban járt kontinenstornán, akkor a 17. helyen végzett.

A MAGYAR VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok:
Borbély Ádám (Fejér-B.Á.L. Veszprém), Mikler Roland (Pick Szeged), Székely Márton (Eurofarm Peliszter – Észak-Macedónia)
Jobbszélsők: Bujdosó Bendegúz (Ferencváros), Rodríguez Álvarez Pedro (Balatonfüred)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Grundfos Tatabánya), Máthé Dominik (Elverum HB – Norvégia)
Irányítók: Győri Mátyás (Grundfos Tatabánya), Hanusz Egon (TVB Stuttgart – Németország), Lékai Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: Bánhidi Bence (Pick Szeged), Rosta Miklós (Pick Szeged), Sipos Adrián (Telekom Veszprém), Topic Petar (Balatonfüred)
Balátlövők: Bodó Richárd (Pick Szeged), Nagy Bence (Ferencváros), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Sunajko Stefan (Grundfos Tatabánya)

2022-ES FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, MAGYARORSZÁG, SZLOVÁKIA
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Debrecen): Szlovénia, Dánia, Észak-Macedónia, Montenegró
B-csoport (Budapest): Portugália, MAGYARORSZÁG, Izland, Hollandia
C-csoport (Szeged): Horvátország, Szerbia, Franciaország, Ukrajna
D-csoport (Pozsony): Németország, Ausztria, Fehéroroszország, Lengyelország
E-csoport (Pozsony): Spanyolország, Svédország, Csehország, Bosznia-Hercegovina
F-csoport (Kassa): Norvégia, Oroszország, Szlovákia, Litvánia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik