Férfi kézi Eb: Mindenki itt van, teljes a keret – Gulyás István

NAGY PÉTER, VINCZE SZABOLCSNAGY PÉTER, VINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2022.01.13. 09:09
null
Gulyás István (Fotó: AFP)
Gulyás István szövetségi kapitány szerint a férfiválogatott az elmúlt hetekben már ráhangolódott az Európa-bajnokság ritmusára, ma este pedig érdekes nyitó meccsre számít, ugyanis a hollandokat ismerjük a legkevésbé a csoportunkból.

 

– A Bahrein elleni felkészülési meccsen derékproblémák miatt hiányzott a csapatból Bánhidi Bence. Mennyire érződött a hiánya?
– Viccesen azt szokták mondani, mindig az a legjobb játékos, aki nincs ott – mondta a Nemzeti Sportnak
Gulyás István, a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya.
– Viccet félretéve, Bánhidi kulcsember a válogatottban, persze hogy hiányzott. De azért megoldottuk, a kezdeti nehézségek után ritmust váltottunk, és nemcsak tempóban, hanem gondolkodásban is, ami jó jel az Európa-bajnokság előtt. Ez is mutatja, hogy bőven van bennünk lehetőség. A játékunk teljesen más volt a második félidőben, ami fontos tanulság, ráadásul önbizalmat is adott. Nem rossz csapat a bahreini, a tokiói olimpián több ellenfelét is a vártnál nagyobb erőbedobásra késztette. A játékosai alacsonyak, robbanékonyak, az első félidőben láttuk, ezzel mekkora gondot okoztak. És persze örüljünk, hogy egyáltalán tudtunk játszani, ami mindent felülír, mert hiányzik a srácokból az éles játék, kevés meccsünk volt így együtt az elmúlt időszakban.

– Nem azért döntöttek Bánhidi pihentetése mellett, mert kíváncsiak voltak, hogy megy a válogatottnak nélküle?
– Ez egyáltalán nem volt benne a döntésünkben. Amikor a fehéroroszok elleni mérkőzésre készültünk – amely végül elmaradt –, az egyik edzésen játék közben meghúzódott Bence dereka, és nem akartunk kockáztatni, mert a bahreini játékosok agresszívak, és szerettük volna elkerülni, hogy esetleg rásérüljön. Ennyi és nem több. De ha teljesen egészséges lett volna, biztosan játszik.

– Két évvel ezelőtt az Európa-bajnokságon még nem volt hivatalosan megfogalmazott elvárás, nyomás nélkül játszhatott az együttes. Hogyan kezeli a szakmai stáb, hogy lesz teher a játékosokon?
– Ez szerintem kicsit kicsavart gondolatmenet, én nem gondolom, hogy ne lett volna nyomás korábban is a játékosokon. Egy válogatott meccsen, magyar mezben mindig van nyomás, nincs tét nélküli mérkőzés és torna. Való igaz, Malmőben a szövetség nem fogalmazott meg konkrét célt, de saját magunkkal szemben mindig is voltak elvárásaink.

Gulyás István (Fotó: Dömötör Csaba)
Gulyás István (Fotó: Dömötör Csaba)



– Akkor nem is készültek másképpen a hazai kontinensviadalra, mint korábban?
– Semmivel, sőt, az edzésprogramunk még időrendben is majdnem ugyanaz volt, mint tavaly, hiszen semmi sem történt, ami felborította volna, amiért másképp kellett volna csinálnunk. Mindenki itt van, teljes a keret, az Egyiptomban hiányzó Ligetvári Patrik is csatlakozott hozzánk. Nyilván más lesz húszezer magyar szurkoló előtt játszani, mint ellenszélben Svédországban, vagy nézők nélkül Egyiptomban, de nem hangsúlyoztuk ezt a játékosoknak, nem akartuk, hogy még jobban izguljanak emiatt, a nyitó meccsen Hollandia ellen úgyis át kell esnünk a tűzkeresztségen, utána minden automatikussá válik.

– Mit szól ahhoz, hogy az elismert dán szakíró, Rasmus Boysen magyar ezüst­érmet jósol az Eb-n?
– Hízelgő, ha így gondolja, ugyanakkor nemigen foglalkozom vele, mert bármennyire is egy neves szakíró véleményéről beszélünk, mégiscsak fikció. Persze örömteli lenne, ha képes lenne rá a csapat, meg is van benne a potenciál, ám kijelenteni előre nem szabad.

– Szerinte Máthé Dominik lesz a torna gólkirálya. Jobbátlövőnk az elmúlt években látványosan fejlődött.
– Az idő jót tesz minden sportolónak, Dominik is rutinosabb és erősebb lett Norvégiában, rengeteget fejlődött védekezésben, támadásban egyaránt. Elöl mindig is jó volt, és kint rendszeresen védekezik kettes poszton, ami jó jel, hogy nem dugják el a szélre.

– Úgy tűnik, kiegyensúlyozottak vagyunk valamennyi poszton. A stábnak sikerült megtalálnia a megfelelő embereket?
– Nyugodtan kijelenthetem, hogy igen. A széleken ott van Bóka Bendegúz és Rodríguez Pedro, utóbbi is remekül beépült a gárdába, beállóban pedig Rosta Miki és Topic Petar is bevált, Mikinek azért kicsit hiányzik a játék klubcsapatában, de a válogatottban mindig jól teljesített, remélem, ezen az Európa-bajnokságon is úgy száll majd be, ahogy eddig.

– A csoportban Hollandia, Portugália és Izland, azaz három különböző játékstílusú válogatott vár ránk. Sikerült felkészülnünk rájuk?
– Mivel nem klubcsapat vagyunk, nincs annyi időnk együtt, inkább a saját játékunkra koncentrálunk az összetartásokon. Mindig van bizonytalansági faktor, ám a lehetőségekhez képest igyekeztünk a legjobban felkészülni csoportellenfeleinkből. Érdekes lesz az első meccsünk a hollandokkal szemben, mert nem ismerjük őket jól, legfeljebb egyes játékosaikat. A portugál és az izlandi együttest azonban megismertük testközelből, a portugáloknak van is miért visszavágni a két évvel ezelőtti vereségért, noha ők is hosszabb ideje együtt játszanak, az olimpián is megmutatták, ütőképes csapatuk van. Érdekes a csoportunk, én arra számítok, hogy mind a három mérkőzés nehéz lesz.

– Az Európa-bajnokság előtti utolsó napok mivel teltek?
– A hollandokkal ellentétben mi nem edzettünk a helyszínen, a meccsen lépünk először pályára az MVM Dome-ban, de már Eb-ritmusban zajlott a munka, a taktikai és erőnléti edzéseket videózás egészítette ki. Már nem terheltük keményen a srácokat, az élesítésen, a robbanékonyság fejlesztésén volt a hangsúly. A torna alatt meg jön a megszokott rutin: délelőtt kondiedzés meccsnapokon, este mérkőzés, amelyet másnap délelőtt rehabilitáló edzés követ, majd délután labdás gyakorlás, másnap reggel újra kondiedzéssel nyitunk. De ezt a ritmust már nagyon jól ismerjük és várjuk.

Az Eb előtt derékproblémákkal küzdő Bánhidi Bence várhatóan a magyar csapat kulcsjátékosa lesz
(Fotók: MKSZ/Kovács Anikó)
Az Eb előtt derékproblémákkal küzdő Bánhidi Bence várhatóan a magyar csapat kulcsjátékosa lesz (Fotók: MKSZ/Kovács Anikó)

 

A MAGYAR KERET

BORBÉLY ÁDÁM – KAPUS
Született: 1995. június 22., Debrecen
Klubja: Fejér-B.Á.L. Veszprém
Magasság/testsúly: 197 cm/114 kg
Válogatottság/gól: 18/–
Eb-mérkőzések száma/gól: 3/–
Harmadik számú kapusként kevesebb mint 56 perc jutott neki a 2021-es világbajnokságon, noha ennyi idő alatt is megmutatta, miért szavazott neki bizalmat a szakmai stáb (38 százalékos hatékonysággal védett). Szorgalmas, képes bravúrokra, mindig szívesen jön a válogatottba.

MIKLER ROLAND – KAPUS
Született: 1984. szeptember 20., Dunaújváros
Klubja: Pick Szeged
Magasság/testsúly: 190 cm/100 kg
Válogatottság/gól: 218/1
Eb-mérkőzések száma/gól: 29/–
12 világversennyel és 218 válogatottsággal a háta mögött a mieink legrutinosabb, egyben legidősebb tagja, csapatkapitánya, posztján a világelithez tartozik. Ha a védelem jól teljesít előtte, a legutóbbi nagy tornákhoz hasonlóan együttesünk húzóembere lehet.

SZÉKELY MÁRTON – KAPUS
Született: 1990. január 2., Budapest
Klubja: RK Eurofarm Peliszter (Észak-Macedónia)
Magasság/testsúly: 193 cm/92 kg
Válogatottság/gól: 62/–
Eb-mérkőzések száma/gól: 7/–
Mikler Roland váltótársa tavaly nyáron kifejezetten azzal a céllal igazolt Észak-Macedóniába, hogy minél több mérkőzésen lépjen pályára az Európa-bajnokság előtt. Jó formában van, az önbizalmával sincs gond, bármikor bevethető, ezt a Bahrein elleni főpróbán is bizonyította.

Borbély Ádám, Mikler Roland, Székely Márton
Borbély Ádám, Mikler Roland, Székely Márton

 

RODRÍGUEZ ÁLVAREZ PEDRO – JOBBSZÉLSŐ
Született: 1990. augusztus 22., Vigo
Klubja: Balatonfüredi KSE
Magasság/testsúly: 197 cm/90 kg
Válogatottság/gól: 10/24
Eb-mérkőzések száma/gól: –
A honosított spanyol szerepe felértékelődhet ezen az Eb-n, mivel Hornyák Péter súlyos sérülése miatt első számú jobbszélsőnkké lépett elő. Nagy feladat hárulhat rá, ha válogatottunk hatos fal helyett nyitott védekezést alkalmaz, az öt egyes formációban ő a zavaró emberünk.

BUJDOSÓ BENDEGÚZJOBBSZÉLSŐ
Született: 1994. december 10., Székesfehérvár
Klubja: FTC
Magasság/testsúly: 185 cm/80 kg
Válogatottság/gól: 5/6
Eb-mérkőzések száma/gól: –
Gyorsasága miatt elöl biztosan bevethető, nemzetközi szinten viszont még tapasztalatot kell gyűjtenie, és önbizalomra van szüksége, ezért ha lehetőséget kap, egyből meg kell ragadnia. A címvédő spanyolok ellen már megmutatta, ha ziccerbe kerül, nem remeg meg a keze.

MÁTHÉ DOMINIKJOBBÁTLÖVŐ
Született: 1999. április 1., Nyíregyháza
Klubja: Elverum (Norvégia)
Magasság/testsúly: 201 cm/108 kg
Válogatottság/gól: 33/110
Eb-mérkőzések száma/gól: 7/14
Jó az elővételezési képessége, határozott a labdaszerzéseknél, a kapussal szemben megőrzi a hidegvérét, fizikailag, mentálisan sokat fejlődött az elmúlt években, nem hiába igazolta le a francia PSG, amelyhez nyáron csatlakozik. A torna egyik nagy felfedezettje lehet.

Balról jobbra: Rodríguez Álvarez Pedro, Bujdosó Bendegúz, Máthé Dominik
Balról jobbra: Rodríguez Álvarez Pedro, Bujdosó Bendegúz, Máthé Dominik

 

ANCSIN GÁBOR – JOBBÁTLÖVŐ
Született: 1990. november 27., Békéscsaba
Klubja: Grundfos Tatabánya KC
Magasság/testsúly: 202 cm/97 kg
Válogatottság/gól: 124/259
Eb-mérkőzések száma/gól: 20/40
Jó felépítésű, támadásban és védekezésben is hasznos tagja lehet az együttesnek, ha elkapja a fonalat. A legutóbbi világbajnokságon például a Zöld-foki-szigetek ellen 10/7-es mutatóval a mezőny legeredményesebb játékosa volt, és meg is választották a mérkőzés legjobbjának.

LÉKAI MÁTÉ – IRÁNYÍTÓ
Született: 1988. június 16., Budapest
Klubja: Telekom Veszprém
Magasság/testsúly: 190 cm/92 kg
Válogatottság/gól: 144/407
Eb-mérkőzések száma/gól: 9/37
A jelenlegi keret legeredményesebb játékosaként több mint 400 gólt szerzett eddig a válogatottban, amelyben 2009-ben mutatkozott be. Az Izland ellen lőtt találatát sohasem fogjuk elfelejteni a londoni olimpia negyeddöntéjében. Az öltözőben és a pályán is nélkülözhetetlen.

GYŐRI MÁTYÁS – IRÁNYÍTÓ
Született: 1997. február 2., Debrecen
Klubja: Grundfos Tatabánya KC
Magasság/testsúly: 192 cm/89 kg
Válogatottság/gól: 21/50
Eb-mérkőzések száma/gól: 7/14
A 2020-as kontinensviadalon magasra tette a mércét, azóta is nagy a vele szembeni elvárás, de címeres mezben mindig hozza, amit kell. Az elmúlt években rendkívül sokat erősödött, izmosodott és egyre jobban lő a távoli zónákból is. A sors most kárpótolhatja a sok sérülésért.

Balról jobbra: Ancsin Gábor, Lékai Máté, Győri Mátyás
Balról jobbra: Ancsin Gábor, Lékai Máté, Győri Mátyás

 

HANUSZ EGON – IRÁNYÍTÓ
Született: 1997. szeptember 25., Nagyatád
Klubja: TVB Stuttgart (Németország)
Magasság/testsúly: 177 cm/80 kg
Válogatottság/gól: 13/17
Eb-mérkőzések száma/gól: –
Sokat tanul Lékai Mátétól, ahogy a korábbi világklasszis irányító Chemától is. A Bundesligában új szemlélettel és közeggel találkozott, legfőbb célja, hogy stabil teljesítményre legyen képes. Nem fél a pofontól, kiélezett szituációban is bátran oda lehet adni neki a labdát, megoldja.

NAGY BENCE – IRÁNYÍTÓ
Született: 1995. július 5., Budapest
Klubja: FTC
Magasság/testsúly: 195 cm/100 kg
Válogatottság/gól: 17/26
Eb-mérkőzések száma/gól: 7/16
Egy ország ismerte meg a nevét, amikor a 2020-as Eb-n újoncokként rutinos rókákat megszégyenítő módon és magabiztossággal oldotta meg az irányítóposztot Győri Mátyással. Nagy lövőerejű, sokszor próbálkozik kapura lövéssel, nem fél a hibázástól. Inkább balátlövő.

BÁNHIDI BENCE – BEÁLLÓ
Született: 1995. február 9., Győr
Klubja: Pick Szeged
Magasság/testsúly: 207 cm/129 kg
Válogatottság/gól: 81/238
Eb-mérkőzések száma/gól: 16/52
A világ egyik legjobb beállója. Még akkor is be kell tenni a csapatba, ha nem megy neki annyira a játék. Az ellenfél védőinek nagyon kell figyelniük rá, remekül használja testi adottságait, és bár mindig készülnek rá a védők, ez a hatékonysága szempontjából nem sokat jelent.

Balról jobbra: Hanusz Egon, Nagy Bence, Bánhidi Bence
Balról jobbra: Hanusz Egon, Nagy Bence, Bánhidi Bence

 

SIPOS ADRIÁN – BEÁLLÓ
Született: 1990. március 8., Szombathely
Klubja: Telekom Veszprém
Magasság/testsúly: 198 cm/108 kg
Válogatottság/gól: 41/24
Eb-mérkőzések száma/gól: 7/1
Ahogy idősebb lett, úgy vált egyre jobb, érettebb védővé, fáradhatatlanul végigjárta a ranglétrát, míg a legmagasabb szintre ért. Hátsó alakzatunk oszlopa, az utóbbi években sokkal dinamikusabb lett a mozgása, jobb a helyezkedése, és egyre inkább sallangmentes a játéka.

ROSTA MIKLÓS – BEÁLLÓ
Született: 1999. február 14., Győr
Klubja: Pick Szeged
Magasság/testsúly: 203 cm/110 kg
Válogatottság/gól: 25/42
Eb-mérkőzések száma/gól: 7/5
Olykor kulcsszerepet játszik egy-egy válogatott mérkőzésen, korábban, a regnáló Európa-bajnok spanyolok elleni Eurokupa-meccsen hét góljával a találkozó legeredményesebb játékosa volt. Klubtársa, Bánhidi Bence példája lebeg a szeme előtt, nagy potenciál van benne.

TOPIC PETAR – BEÁLLÓ
Született: 1991. december 30., Split
Klubja: Balatonfüredi KSE
Magasság/testsúly: 201 cm/111 kg
Válogatottság/gól: 8/23
Eb-mérkőzések száma/gól: –
Atletikus alkata miatt kicsit mozgékonyabb poszttársainál, gyorsabban ér át a pályán, ezért remek alternatívának tűnik. Honosítására személyiségjegyeivel is rászolgált, mert ha voltak, vannak is hiányosságai, a lelkesedésével és a fegyelmezettségével kompenzálja.

Balról jobbra: Sipos Adrián, Rosta Miklós, Topic Petar
Balról jobbra: Sipos Adrián, Rosta Miklós, Topic Petar

 

SZITA ZOLTÁN – BALÁTLÖVŐ
Született: 1998. február 10., Veszprém
Klubja: Wisla Plock (Lengyelország)
Magasság/testsúly: 196 cm/92 kg
Válogatottság/gól: 34/74
Eb-mérkőzések száma/gól: 7/20
Plockban meghatározó szerepet tölt be elöl-hátul, de nemzetközi szinten is rutinos, mivel korábban rendszeresen pályára lépett a Bajnokok Ligájában. A nyártól szegediként ismét az elitsorozatban mutathatja meg magát. Jó a kapcsolata a beállóval, remekül szolgálja ki a társait.

LIGETVÁRI PATRIK – BALÁTLÖVŐ
Született: 1996. február 13., Várpalota
Klubja: Telekom Veszprém
Magasság/testsúly: 203 cm/110 kg
Válogatottság/gól: 58/58
Eb-mérkőzések száma/gól: 10/20
Koronavírusos fertőzése miatt a tavalyi egyiptomi vb-re nem tudott a válogatottal tartani, de azóta visszatért, és nagy szükség is van rá, mert nemcsak rendkívül hasznos és fegyelmezett, hanem higgadt is, és ha elsül a keze, fontos pillanatokban látványos gólokat szerez.

BODÓ RICHÁRD – BALÁTLÖVŐ
Született: 1993. március 13., Mátészalka
Klubja: Pick Szeged
Magasság/testsúly: 203 cm/117 kg
Válogatottság/gól: 75/212
Eb-mérkőzések száma/gól: 9/26
Saját bevallása szerint is kicsit lelkizős típus, de nagy dolgokra képes: hátul megbízható, elöl meg a bátorságán múlik minden, nem véletlenül kapta a Bombázó becenevet. A tavalyi éve nem úgy sikerült, ahogyan eltervezte, jót tenne az önbizalmának, ha sokat és jól játszana az Eb-n.

Balról jobbra: Szita Zoltán, Ligetvári Patrik, Bodó Richárd
Balról jobbra: Szita Zoltán, Ligetvári Patrik, Bodó Richárd

 

BÓKA BENDEGÚZ – BALSZÉLSŐ
Született: 1993. október 2., Veszprém
Klubja: Balatonfüredi KSE
Magasság/testsúly: 195 cm/85 kg
Válogatottság/gól: 47/105
Eb-mérkőzések száma/gól: 7/17
Malmőben egyedül kellett ellátnia a feladatát, így sokat volt a pályán, és a mieink legpontosabb lövőjének bizonyult a tornán, rengeteget dolgozott. Habár a taktikánk kevésbé épül a szélsőkre, mégis tudjuk, nagyon jó kezekben van a bal szél. Csendes, de megbízható.

SUNAJKO STEFAN – BALSZÉLSŐ
Született: 1998. április 10., Zombor
Klubja: Grundfos Tatabánya KC
Magasság/testsúly: 194 cm/82 kg
Válogatottság/gól: 10/23
Eb-mérkőzések száma/gól: –
A vajdasági születésű szélső jól illeszkedik nemzeti együttesünk taktikai rendszerébe, és talán azért is alkotnak remek párost Bókával, mert más stílusú játékosok: bátrabb, agresszívebb poszttársánál, ebből kifolyólag talán többet is hibázik nála, ám az önbizalmával nincs gond.

GULYÁS ISTVÁN – SZÖVETSÉGI KAPITÁNY
Gulyás István szövetségi kapitány és stábja, Chema Rodríguez és Nagy László már harmadik éve építik szisztematikusan a válogatottat, céljuk a kezdetektől az volt, hogy a hazai Európa-bajnokságra állítsanak össze egy ütőképes gárdát. Nemcsak jól szervezte meg a csapatot, de remek hangulatot alakított ki a válogatottnál, az eddigi eredményeik pedig több mint biztatóak.
Született:    1968. április 2., Nagykanizsa
Klubjai edzőként:    UHK Krems (osztrák, 2006–2007), Haitan SC (kuvaiti, 2007–2011), Dunaújvárosi Kohász (2011–2012), Váci NKSE (2012–2013), Gyöngyösi KK (2013–2015), Veszprém KSE II (2017–2018), Magyarország (2019–)

Balról jobbra: Bóka Bendegúz, Sunajko Stefan, Gulyás István
Balról jobbra: Bóka Bendegúz, Sunajko Stefan, Gulyás István

 

A B-CSOPORT (BUDAPEST) PROGRAMJA
1. 13.20.30MAGYARORSZÁG–Hollandia
1. 14.20.30Portugália–Izland
1. 16.18.00Portugália–MAGYARORSZÁG
1. 16.20.30Izland–Hollandia
1. 18.18.00Izland–MAGYARORSZÁG
1. 18.20.30Hollandia–Portugália

2022-ES FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, MAGYARORSZÁG, SZLOVÁKIA
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Debrecen): Szlovénia, Dánia, Észak-Macedónia, Montenegró
B-csoport (Budapest): Portugália, MAGYARORSZÁG, Izland, Hollandia
C-csoport (Szeged): Horvátország, Szerbia, Franciaország, Ukrajna
D-csoport (Pozsony): Németország, Ausztria, Fehéroroszország, Lengyelország
E-csoport (Pozsony): Spanyolország, Svédország, Csehország, Bosznia-Hercegovina
F-csoport (Kassa): Norvégia, Oroszország, Szlovákia, Litvánia
A TORNA TELJES MŰSORA ITT!

A MAGYARORSZÁGI HELYSZÍNEK

MVM Dome, Budapest (Fotó: Török Attila)
MVM Dome, Budapest (Fotó: Török Attila)
Szeged, Pick Aréna (Fotó: Dömötör Csaba)
Szeged, Pick Aréna (Fotó: Dömötör Csaba)
Főnix Csarnok, Debrecen (Fotó: Tumbász Hédi)
Főnix Csarnok, Debrecen (Fotó: Tumbász Hédi)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik