Férfi kézi Eb, C-csoport: francia, horvát, szerb versenyfutás Szegeden

VARGA ÁDÁMVARGA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2022.01.05. 17:14
null
Nikola Karabatic koronavírustesztje még a felkészülés kezdetén lett pozitív, Szegeden azonban már ott lehet a pályán a francia válogatott ásza (Fotó: AFP)
Január 13-án kezdődik a magyar–szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság. A C-csoportban – melynek Szeged a házigazdája – az olimpiai címvédő Franciaország, a legutóbbi Eb-n ezüstérmes Horvátország, valamint Szerbia és Ukrajna szerepel. Felvezetőnk második része.

FRANCIAORSZÁG

Finoman fogalmazva sem alakul ideálisan az olimpiai címvédő franciák felkészülése. Decemberben pozitív koronavírusteszt miatt Nikola Karabatic, Benoit Kounkoud és Yanis Lenne sem tudta elkezdeni az edzéseket, őket további játékosok követték – Vincent Gérard kapus pedig családi tragédia miatt kezdett később. Sérülés miatt ráadásul három sztár is kiesett a keretből: Timothey N'Guessan (Barcelona), Nedim Rémili (Paris Saint-Germain) és Luka Karabatic (Paris Saint-Germain) – az utóbbi helyére behívott Théo Mornar is koronavírusos lett.

Ráadásul Elohim Prandit Szilveszter éjszaka megkéselték, a PSG karján megsebesített balátlövőjének nem súlyos az állapota.

Guillaume Gille szövetségi kapitánynak az Egyiptom elleni felkészülési mérkőzésekről is le kellett mondani, miután az afrikai gárdának számos koronavírusos játékosa lett. A szakvezető egyébként az olimpiai óta nem számolhat két rutinos szélsőjével, Luc Abalóval és Michaël Guigou-val, mindketten lemondták a válogatottságot.

Mindezek ellenére borítékolható, hogy ott lesz a végelszámolásnál az együttes, amely az előző Eb-t csupán a 14. helyen zárta. Rendkívül mély a franciák kerete, szinte minden poszton két klasszissal. Az újabb tornának nekivágó – korábban a válogatottság lemondásán gondolkozott – Nikola Karabatic mellett a teljesség igénye nélkül olyan ászok állnak rendelkezésre, mint a Barcelona bombázója, Dika Mem, vagy a szintén a katalánoknál játszó beálló, Ludovic Fabregas.

HORVÁTORSZÁG

Generációváltás zajlik a horvát válogatottnál, ami nem is csoda, miután csúnyán leszerepelt a legutóbbi vb-n (15.), és az olimpiára sem jutott ki – mindezt úgy, hogy 2020-ban Eb-döntőt játszhatott. A csapat vezére továbbra is THW Kiel irányító-átlövője, Domagoj Duvnjak. A 2013-ban a világ legjobbjának megválasztott kézilabdázó tavaly november óta már minden idők legeredményesebb horvát játékosa a nemzeti csapatban, Mirza Dzombát megelőzve. Meglepetésre nincs ott a szűkített névsorban Igor Karacic (Kielce). A 2021 márciusában kinevezett szövetségi kapitány Hrvoje Horvat elmondta, megbeszélte az irányító-átlövővel a tartalék szerepet, aki elfogadta ezt. Mellette olyan rutinos játékosok maradtak még ki, mint a veszprémi Manuel Strlek (33), az immár Dabason kézilabdázó Zlatko Horvat (37), vagy Zeljko Musa (35).

 

Duvnjak koronavírusos, nélküle sokat csökkene a horvátok esélye a jó szereplésre (Fotó: AFP)
Duvnjak koronavírusos, nélküle sokat csökkene a horvátok esélye a jó szereplésre (Fotó: AFP)


Az mindenesetre nem ad bizakodásra okot, hogy december végén 33–26-ra kaptak ki Szlovéniától. A szövetségi kapitány sem akart konkrét végső célt meghatározni az Eb-n, elmondása szerint első lépésben a középdöntőbe jutást kell teljesíteni. Abban azonban biztosak lehetünk, amíg Duvnjak és Luka Cindric (Barcelona) a pályán van, addig bárki ellen lehet esélye Horvátországnak – már ha ott lesznek, mivel január 4-én mindkét sztár koronavírustesztje pozitív lett.

SZERBIA

A szerbek a 2012-es, hazai pályán szerzett Eb-ezüst óta csak szenvednek a nagy tornákon – ha egyáltalán kijutnak. A legutóbbi kontinenstorna is hamar véget ért számukra, három vereséggel csomagolhattak, a 20. helyen végezve.Tavaly azonban úgy tűnt, magára talált Szerbia, a selejtezők során Franciaországot megelőzve kvalifikált a magyar–szlovák közös rendezésű viadalra. További jó hír volt számukra, hogy a válogatottságot korábban lemondó Petar Nenadics visszatért a nemzeti csapatba. A Veszprém irányító-átlövője azonban combsérülése miatt mégis lemarad a viadalról. Ez nagy érvágás lehet a spanyol Toni Gerona irányította együttesnek, hiszen Nenadics lehetett volna az a játékos, aki éles helyzetekben meccsdöntő faktor lehet.

A 2021-es évben Nenadics visszatérése mellett „igazoltak” is egy kézilabdázót, a korábban a francia válogatottban háromszor pályára lépő Dragan Pechmalbec úgy döntött, szerb színekben folytatja. Mint ismert, a Nantes beállója a következő idénytől már a Veszprém játékosa lesz.

Mindenképp ki kell emelni a Vladimir Cupara (Veszprém), Dejan Miloszavljev (Füchse Berlin) kapusduót, amely sokat tehet a továbbjutásért, amiért vélhetően Horvátországgal lesz nagy harcban Szerbia. Előbbinek azonban a szegedi Bogdan Radivojevicshez hasonlóan kedden lett pozitív a koronavírusztesztje, és a szakmai stáb négy tagja, köztük a szövetségi kapitány is elkapta a vírust. Emiatt elmarad mindkét Németország elleni felkészülés mérkőzésük.

Frissítés: újabb négy szerb kézilabdázónak lett pozitív a koronavírustesztje: Dragan Pechmalbec mellett, Ilija Abutovics, Nemanja Zelenovics és Sztevan Szretenovics játéka került veszélybe a torna csoportkörében.

Dejan Miloszavljev jó teljesítménye továbbjutást érhet a szerbeknek (Fotó: AFP)
Dejan Miloszavljev jó teljesítménye továbbjutást érhet a szerbeknek (Fotó: AFP)

UKRAJNA

A selejtezők alapján ebben a csoportban nem sok esélye lehet Ukrajnának, amely a legjobb csoportharmadikok rangsorában utolsóként vívta ki a jogot az tornára. Érdekesség, hogy a kvalifikáció ellenére váltottak a szövetségi kapitányi poszton, a korábban a lengyel válogatottat is irányító Michael Bieglert nevezték ki. A német szakembernek nem lesz egyszerű dolga, hiszen az ukránok történetük során mindössze kétszer nyertek Eb-meccset a 26 fellépésükből.

 

Michael Biegler ukrán válogatottjának nem lesz könnyű dolga a C-csoportban (Fotó: AFP)
Michael Biegler ukrán válogatottjának nem lesz könnyű dolga a C-csoportban (Fotó: AFP)

Biegler kerete a BL-ben szereplő Motor Zaporizzsjára épül, az ukrán egyeduralkodót 10-en képviselik a 21 fős névsorban. Ez az összeszokottság lehet elsősorban az, amiben bízhatnak, mert a játékosok egyéni képességekben elmaradnak a csoportriválisoktól.

A magyar válogatottat, és a B-csoport többi tagját sorozatunkvégén mutatjuk be.

A C-CSOPORT (SZEGED) PROGRAMJA
1. 13.18.00Szerbia–Ukrajna
1. 13.20.30Horvátország–Franciaország
1. 15.18.00Franciaország–Ukrajna

1. 15.20.30Horvátország–Szerbia
1. 17.18.00Ukrajna–Horvátország
1. 17.20.30Franciaország–Szerbia


2022-ES FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, MAGYARORSZÁG, SZLOVÁKIA
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Debrecen): Szlovénia, Dánia, Észak-Macedónia, Montenegró
B-csoport (Budapest): Portugália, MAGYARORSZÁG, Izland, Hollandia
C-csoport (Szeged): Horvátország, Szerbia, Franciaország, Ukrajna
D-csoport (Pozsony): Németország, Ausztria, Fehéroroszország, Lengyelország
E-csoport (Pozsony): Spanyolország, Svédország, Csehország, Bosznia-Hercegovina
F-csoport (Kassa): Norvégia, Oroszország, Szlovákia, Litvánia

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik