Férfi kézi Eb, B-csoport: a portugálok első körben a középdöntőt célozzák meg

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2022.01.10. 21:34
null
A szegedi Miguel Martins a portugál válogatott egyik kulcsembere (Fotó: AFP)
Január 13-án kezdődik a magyar–szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság. A mieink Hollandia után Portugáliával folytatják a B-csoportban, felvezetőnk következő részében az elmúlt években rengeteget fejlődő együttessel foglalkozunk. Paulo Pereira Afrikában már hozzászokott, hogy ne tekintsen a következő napnál előrébb, de így is megviselte a sérülések és a koronavírus miatti sok újratervezés.

 

A 2020-as Eb-re tizennégy év után jutottak ki a portugálok, ez azonban nem látszódott meg a teljesítményükön, hanem egyenesen a legjobb eredményüket érték el a hatodik hellyel. Az utóbbi években nagy fejlődésen átmenő csapat az egyiptomi világbajnokságon sem szerepelt rosszul (10.), és története során először az olimpián is megmutathatta magát – Tokióból kilencedikként távozott.

A korábban a játékosként kétszeres olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok Mats Olsson által is edzett válogatott stílusán érezhető a svéd hatás, az utóbbi években a hét a hat ellen játék magas szintre fejlesztése számít a fő fegyverüknek. A csapatot 2019-ben átvevő Paulo Pereirának ugyanakkor nincs könnyű dolga az Eb előtt, a sérülések alaposan átírták a terveit.

Ahogy korábban megírtuk, a Barca beállója, Luís Frade, a Melsungen átlövője, André Gomes, a Nantes szélsője, Pedro Portela, az Aarau átlövője, Joao Ferraz, valamint a Porto átlövője, Diogo Silva is sérülés miatt marad le a tornáról, de hiányozni fog a Benfica beállója, Alexis Borges és átlövője, Belone Moreira is, míg a veterán kapus, Humberto Gomes a kapitány döntése miatt nem tagja a keretnek. Bizonyára sok kézilabda-rajongó emlékszik tavaly februárról a felfoghatatlan hírre, hogy 32 évesen elhunyt a portugál csapat alapemberének számító kapus, Alfred Quintana. Ez a poszt így alaposan átalakult a korábbiakhoz képest.

A szegedi Miguel Martins, a nantes-i Alexandre Cavalcanti, a Benficát erősítő Gustavo Capdevillle, valamint a Nancyban légióskodó Tiago Rocha pedig koronavírus-fertőzés miatt hagyott ki edzéseket, így nem a legideálisabb körülmények között készülhettek a portugálok.

A válogatott döntően a Bajnokok Ligájában szereplő FC Portóra alapszik, de a Sporting és a Benfica is rendszeres résztvevője a nemzetközi kupasorozatoknak. A keretet vizsgálva azt láthatjuk, hogy nincs balkezes átlövő a csapatban, és miután beállóból is hiányoznak fontos játékosok, nagy kérdés, mennyire tudja majd hatékonyan alkalmazni a portugál együttes a hét mezőnyjátékossal való támadásokat.

„A fő célunk a középdöntő elérése jelentette kiPereira. – Ez nem azt jelenti, hogy lejjebb adtunk volna az ambíciónkból, ha ott vagyunk a második körben, majd újabb célt tűzhetünk ki magunk elé. Ha túljutunk az első csoportkörön, nem kell részt vennünk a vb-selejtező első fázisában.”

„Hasznát veszem, hogy korábban Angolában és Tunéziában is dolgoztam, így valamennyire hozzászokhattam, hogy soha nem tudhatjuk, mi történik a következő napon, és gyorsan kell alkalmazkodni – utalt a szakvezető a felkészülés nehézségeire. – Mindig új problémát kell megoldani, de manapság azok jutnak a legtovább, akik a legjobban tudnak megfelelni a változó körülményeknek. December 20. és 22. között például háromszor kellett átírnom a keretet, az edzéstervet meg még többször, ez nagyon fárasztó.”

A portugálok a biztonságot szem előtt tartva lemondták az Eb előtti svájci felkészülési tornát, így éles meccs nélkül utaznak kedden Budapestre.

A magyar válogatott eddig hétszer találkozott a portugálokkal, ebből ötször nyert, a legutóbbi Eb középdöntőjében lejátszott találkozó ugyanakkor keserű emlék lehet, akkor viszonylag simán, 34–26-ra kikaptunk.

A PORTUGÁL VÁLOGATOTT EB-KERETE
Kapusok:
Gustavo Capdevillle (Benfica), Miguel Espinha (Cesson-Rennes – Franciaország), Manuel Gaspar (Sporting)
Jobbszélsők: António Areia (Porto), Francisco Tavares (Sporting)
Jobbátlövők: Ángel Hernández (Kuwait SC – Kuvait), Daniel Vieira (Avanca)
Irányítók: Martim Costa (Sporting), Miguel Martins (Pick Szeged – Magyarország), Rui Silva (Porto)
Beállók: Victor Iturizza (Porto), Tiago Rocha (Nancy – Franciaország), Daymaro Salina (Porto), Tiago Sousa (Águas Santas)
Balátlövők: Alexandre Cavalcanti (Nantes – Franciaország), Gilberto Duarte (Montpellier – Franciaország), Fabio Magalhaes (Porto), Salvador Salvador (Sporting)
Balszélsők: Diogo Branquinho (Porto), Leonel Fernandes (Porto)

A B-CSOPORT (BUDAPEST) PROGRAMJA
1. 13.20.30MAGYARORSZÁG–Hollandia
1. 14.20.30Portugália–Izland
1. 16.18.00Portugália–MAGYARORSZÁG

1. 16.20.30Izland–Hollandia
1. 18.18.00Izland–MAGYARORSZÁG
1. 18.20.30Hollandia–Portugália

 

2022-ES FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, MAGYARORSZÁG, SZLOVÁKIA
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Debrecen): Szlovénia, Dánia, Észak-Macedónia, Montenegró
B-csoport (Budapest): Portugália, MAGYARORSZÁG, Izland, Hollandia
C-csoport (Szeged): Horvátország, Szerbia, Franciaország, Ukrajna
D-csoport (Pozsony): Németország, Ausztria, Fehéroroszország, Lengyelország
E-csoport (Pozsony): Spanyolország, Svédország, Csehország, Bosznia-Hercegovina
F-csoport (Kassa): Norvégia, Oroszország, Szlovákia, Litvánia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik