Férfi kézi Eb, A-csoport: Dánia mögött nagy harc lesz a továbbjutásért

VARGA ÁDÁMVARGA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2022.01.04. 18:01
null
Mikkel Hansen Debrecenben is szórhatja a gólokat (Fotó: AFP)
Január 13-án kezdődik a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság. Az A-csoportban – melynek Debrecen a házigazdája – a vb-címvédő Dánia mellett Szlovénia, Észak-Macedónia és Montenegró szerepel. Felvezetőnk első része.


DÁNIA

A legutóbbi Eb-n az eddigi legrosszabb helyezését (13.) érte el a dán válogatott, de azóta megnyerte a 2021-es világbajnokságot, a tokiói olimpián pedig ezüstérmes lett. A magyar-szlovák közös rendezésű tornára teljes fegyverzettel érkeznek az északiak, a bőséges választék miatt a Nantes kapusa, Emil Nielsen be sem fért a keretbe. Ott lesz azonban ezen a poszton a világ egyik legjobbja, Niklas Landin (THW Kiel), valamint Kevin Möller (Flensburg) és Jannick Green (Magdeburg) – bár utóbbinak január 3-án pozitív lett a koronavírustesztje. A keret legnagyobb sztárja természetesen Mikkel Hansen, a Paris Saint-Germain balátlövője, aki Tokióban 61 találattal lett gólkirály. Az új generáció is berobbant már a dán csapatba, a 22 esztendős Mathias Gidsel az ötkarikás játékok MVP-je lett. A GOG jobbátlövője a következő évadot a német Füchse Berlinnél kezdi meg. Gidsel a dán TV 2-nek elmondta, alig várja, hogy együtt játszhasson a Veszprém csapatkapitányával, Rasmus Laugéval, akivel eddig csak egy mérkőzésen szerepelt együtt a válogatottban.

„Ő egyike azoknak, akikre felnéztem, remek kézilabdázó, ezt mindenki tudja. Nemrég tért vissza a sérüléséből, már nagyon várom, hogy játszhassak vele” – mondta el Gidsel.

A fiatalság mellett a rutinra is építő dánok keretének rangidőse a 40 esztendős Hans Lindberg, de a másik jobbszélső, Lasse Svan is 38 esztendős már.

Az elmúlt egy évben fantasztikus formában játszó dánok a torna egyik legnagyobb esélyesei, az előző Eb-kudarc pedig különösen motiválhatja a sztárokat, hogy újra csúcsra érjenek Európában is, ami 2012 óta nem sikerült nekik.

SZLOVÉNIA

A legutóbbi Eb-n elődöntőbe jutó és a negyedik helyen záró Szlovénia erős kerettel vág neki a tornának. A korábbi magyar szövetségi kapitány, Ljubomir Vranjes meglepetésre a Pick Szeged három játékosával sem számol: Dean Bombac, Matej Gaber és Mario Sostaric sem lesz ott a tornán. Ott lesz viszont a Tisza-partiak másik két szlovén légiósa, Nik Henigman és Borut Mackovsek, valamint a két veszprémi, Blaz Blagotinsek és Gasper Marguc.

Vranjes ismét elődöntőbe vezeti Szlovéniát? (Fotó: AFP)
Vranjes ismét elődöntőbe vezeti Szlovéniát? (Fotó: AFP)


A legerősebb poszt egyértelműen az irányító – ami magyarázatot ad Bombac mellőzésére is –, hiszen ebben a pozícióban a barcelonai Domen Makuc mellett Miha Zarabec (THW Kiel), Stas Skube (Meskov Breszt) és Rok Ovnicek (Nantes) is Vranjes rendelkezésére áll.

Mutatja Szlovénia erejét, hogy a 2021-es év végén felkészülési mérkőzésen 33–26-ra megverte Horvátországot – a torna előtt még kétszer lép pályára Olaszország ellen a Vranjes-csapat.

„Valamennyien nagyon szeretnénk bizonyítani az Eb-n. Még csak az út elején járunk, ismerkedünk, sok fiatal játékos van a keretben, de bizakodva tekintünk a jövőbe” – mondta el a Veszprém légiósa, Gasper Marguc a szlovén szövetség honlapjának.

ÉSZAK-MACEDÓNIA

Észak-Macedónia szereplése mindig is Kiril Lazarov játékától függött. Nos, a 41 esztendős legenda 2021 februárja óta már játékos-edzőként irányítja hazáját. Szövetségi kapitányként parádésra sikerült a bemutatkozó mérkőzése, hiszen épp Dániát győzte le (33–29) a csapata, amellyel az Eb-n is megmérkőzik. A klasszis nem minden mérkőzésen lépett pályára, amióta a kispadról irányít, de az Eb-n biztosan nem marad adós a gólokkal a Nantes idény végén visszavonuló jobbátlövője. Lazarov volt egyébként az első kézilabdázó, aki Eb-n és vb-n is gólkirály tudott lenni.

Egy nagy hiányzója lesz a gárdának, a Telekom Veszprémet erősítő balszélső, Dejan Manaszkov, akinek októberben szakadt el az elülső keresztszalagja.

A legutóbbi két nagy tornát látva vérmes reményei azért nem lehetnek Észak-Macedóniának, a legutóbbi vb-n 23., az Eb-n 15. lett.

Kiril Lazarov játékos-edzőként léphet pályára utolsó nagy tornáján (Fotó: AFP)
Kiril Lazarov játékos-edzőként léphet pályára utolsó nagy tornáján (Fotó: AFP)

MONTENEGRÓ

A legutóbbi kontinenstornát a 18. helyen zárta Montenegró, amely sokkal jobb szereplésben most sem reménykedhet. A selejtezők során egy kilencgólos vereség is becsúszott nekik Romániában. Több sérültje is van Zoran Roganovics szövetségi kapitánynak, ráadásul személyes problémák miatt is van hiányzója. A Balingen-Weilstetten jobbátlövője, Vladan Lipovina összeveszett a szakemberrel, és kijelentette, addig nem lesz válogatott, amíg Roganovics irányít.

Branko Vujovics góljaiban bízhat Montenegró (Fotó: AFP)
Branko Vujovics góljaiban bízhat Montenegró (Fotó: AFP)


Annyira azért nem fáj emiatt a tréner feje, hiszen épp a jobbátlövő poszt az, amelyen igazán erős Montenegró, a kielcei Branko Vujoviccsal és a Wetzlart erősítő korábbi csurgói kézilabdázóval, Sztefan Csavorral. Kapusposzton érdemes kiemelni a szintén a német Bundesligában légióskodó Nebojsa Szimicset (MT Melsungen).

Érdekesség, hogy a 2018-as Eb-n a Montenegró, Szlovénia, Észak-Macedónia trió szintén egy csoportban szerepelt, Dánia helyett Németország társaságában – Montenegró akkor pont nélkül búcsúzott, Észak-Macedónia pedig megnyerte a kvartettet.

Továbbjutása esetén a magyar válogatott ebből a csoportból is kap két ellenfelet a középdöntőben.

A-CSOPORT (DEBRECEN)
1. 13.18.00Szlovénia–Észak-Macedónia
1. 13.20.30Dánia–Montenegró
1. 15.18.00Észak-Macedónia–Montenegró

1. 15.20.30Szlovénia–Dánia
1. 17.18.00Montenegró–Szlovénia
1. 17.20.30Észak-Macedónia–Dánia

 

2022-ES FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, MAGYARORSZÁG, SZLOVÁKIA
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Debrecen): Szlovénia, Dánia, Észak-Macedónia, Montenegró
B-csoport (Budapest): Portugália, MAGYARORSZÁG, Izland, Hollandia
C-csoport (Szeged): Horvátország, Szerbia, Franciaország, Ukrajna
D-csoport (Pozsony): Németország, Ausztria, Fehéroroszország, Lengyelország
E-csoport (Pozsony): Spanyolország, Svédország, Csehország, Bosznia-Hercegovina
F-csoport (Kassa): Norvégia, Oroszország, Szlovákia, Litvánia

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik