Férfi kézi Eb, F-csoport: az aranyért szállnak harcba a norvégok

VARGA ÁDÁMVARGA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2022.01.08. 13:22
null
Sagosen lett az előző Eb gólkirálya (Fotó: AFP)
Január 13-án kezdődik a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság. A F-csoportban – melynek Kassa a házigazdája – a legutóbbi kontinenstornán bronzérmes Norvégia mellett a társházigazda Szlovákia, valamint Oroszország és a 24 év után ismét kijutó Litvánia szerepel. Felvezetőnk ötödik része.


NORVÉGIA

A Sander Sagosen fémjelezte norvég generáció az elmúlt években rendre közel volt egy igazán nagy eredményhez, ám 2017-ben és 2019-ben is elveszítette a világbajnoki döntőt, a legutóbbi Eb-n pedig bronzéremmel kellett beérnie. Ezúttal is jó eséllyel pályázik az elődöntőre, ott pedig bármi elképzelhető.

Ehhez természetesen kell az előbb említett Sagosen jó játéka, de a THW Kiel klasszisa – a 2023–2024-es idénytől hazatér az épülő új norvég szupercsapathoz, a Kolstadhoz – a legélesebb helyzetekben is képes erre. A 2020-as kontinensviadalon 65 találattal lett gólkirály.

Két nagy hiányzója azonban lesz Christian Berge együttesének, a jobbátlövő Magnus Röd és flensburgi csapattársa, Göran Johannessen is sérülés miatt marad le a tornáról. Ezúttal már a legendás beálló, Bjarte Myrhol sem segíti az együttest, ő ugyanis az olimpia után befejezte a pályafutását. Röd posztján szerencséje van a norvégoknak, hiszen bő a merítési lehetőség: a szegedi Kent Robin Tönnesen mellett Harald Reinkind (THW Kiel) és Christoffer Rambo (Runar) szintén a keret tagja. A Tisza-partiakat egyébként még egy játékos képviseli az északiaknál, a balszélső Alexander Blonz.

Az szinte borítékolható, hogy könnyedén nyeri csoportját Norvégia.

OROSZORSZÁG

Az 1996-ban Eb-győztes orosz válogatott folyamatosan veszített erejéből, a generációváltások után pedig már jó ideje nem várható tőle nagy eredmény. Az előző tornán a mienkkel szerepeltek egy csoportban, és pont nélkül, a 22. helyen zártak. A sorsolásnak köszönhetően azonban ezúttal joggal reménykedhetnek a csoportból való továbbjutásban.

A selejtezőket veretlenül záró oroszok – a cseheket és az ukránokat is megelőzték – a jó védekezésükre építhetnek. Támadásban a lengyel Wisla Plock két játékosa, a balátlövő Szergej Koszorotov és az irányító-átlövő Dmitrij Zsitnyikov emelkedhet ki – utóbbi négy idényt töltött el Szegeden, mielőtt a nyáron jelenlegi klubjához igazolt. A keret vázát egyébként a szebb napokat is megélő Csehovszkije Medvegyi adja – innen került be a névsorba a tavaly a Veszprémtől távozó jobbszélső, Danyiil Siskarjov.

 

Zsitnyikov jó játékára szüksége lesz az orosz válogatottnak (Fotó: AFP)
Zsitnyikov jó játékára szüksége lesz az orosz válogatottnak (Fotó: AFP)

SZLOVÁKIA

A társházigazda szlovákok kis túlzással csak a rendezésnek köszönhetik, hogy ott vannak a mezőnyben, hiszen ezt megelőzően 2012-ben szerepeltek legutóbb Európa legjobbjai között.

A keretben több NB I-es játékos van, de mások is szerepeltek korábban a magyar élvonalban. A névsorban csupán két topligás kézilabdázó található, a korábban hat magyar klubban megforduló Teodor Paul (Nimes – Franciaország), valamint Tomás Urban (GWD Minden – Németország). A húzóemberek közül a balátlövő Oliver Rábek és a jobbátlövő Patrik Hruscák is túl van már pályafutása csúcsán. Rajtuk kívül több fiatal bekerült, csodát tehát nem lehet várni Szlovákiától, meglepetés lenne a továbbjutása.

A 34 éves Teodor Paul a szlovák csapat egyik legrutinosabb tagja (Fotó: AFP)
A 34 éves Teodor Paul a szlovák csapat egyik legrutinosabb tagja (Fotó: AFP)

LITVÁNIA

Huszonnégy évet vártak a litvánok arra, hogy ismét ott legyenek az Európa-bajnokságon – finanszírozási gondok miatt egy ideig bizonytalan volt a szereplésük, de végül megoldódott ez a probléma. A selejtezőkből csoportharmadikként jutottak tovább, de egy nagy skalpot begyűjtve, hazai pályán ugyanis legyőzték a mieink egyik Eb-csoportellenfelét, Izlandot.

A csapat ásza a 35 éves Aidenas Malasinskas. Az irányító többévnyi spanyolországi légióskodás után jelenleg az ukrán Motor Zaporizzsját erősíti, rendre jó játékot mutatva a BL-ben. Azon a bizonyos Izland elleni találkozón például 12 gólt szerzett.

Malasinskas képességeiben bízhatnak a litvánok (Fotó: AFP)
Malasinskas képességeiben bízhatnak a litvánok (Fotó: AFP)



Klubbeli csapattársa, a 2018-ban a Montpellier-vel BL-t nyerő Jonas Truchanovicius viszont sérülés miatt nem léphet pályára. A balátlövő pótlására az egyik opció az Egerben légióskodó Rolandas Bernatonis – 45 gólt lőtt az ősszel az NB I-ben.

Alighanem elégedett lenne az 1998-as szerepléssel Litvánia, akkor egy meccset nyertek a csoportkörben – Olaszország volt az áldozat. Ezúttal az oroszok és a szlovákok ellen is van keresnivalójuk.

F-CSOPORT (KASSA)
1. 13.18.00
Oroszország–Litvánia
1. 13.20.30Norvégia–Szlovákia
1. 15.18.00Szlovákia–Litvánia

1. 15.

20.30Norvégia–Oroszország
1. 17.18.00Szlovákia–Oroszország
1. 17.20.30Litvánia–Norvégia


2022-ES FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, MAGYARORSZÁG, SZLOVÁKIA
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Debrecen): Szlovénia, Dánia, Észak-Macedónia, Montenegró
B-csoport (Budapest): Portugália, MAGYARORSZÁG, Izland, Hollandia
C-csoport (Szeged): Horvátország, Szerbia, Franciaország, Ukrajna
D-csoport (Pozsony): Németország, Ausztria, Fehéroroszország, Lengyelország
E-csoport (Pozsony): Spanyolország, Svédország, Csehország, Bosznia-Hercegovina
F-csoport (Kassa): Norvégia, Oroszország, Szlovákia, Litvánia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik