Tour: Pogacar sárga trikóban nyert és növelte előnyét

MTI/ CS. B.MTI/ CS. B.
Vágólapra másolva!
2021.07.14. 18:23
null
A címvédő Tadej Pogacar nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 17. szakaszát (Fotó: AFP)r
A címvédő Tadej Pogacar nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 17., hegyi befutós szakaszát szerdán, ezzel növelte előnyét összetettben – közölte a Magyar Távirati Iroda.

 

A Muret-ból induló 178.5 kilométeres táv nagy része viszonylag sík tereppel várta a bringásokat. Az utolsó bő ötven kilométeren aztán előbb két első kategóriás emelkedő, a Col de Peyresourde (1569 méter magas, 13.2 kilométer hosszú, 7 százalék átlagmeredekségű) és a Col de Val Louron-Azet (1580 m, 7.4 km, 8.3 százalék) megmászása nehezítette a kerékpárosok dolgát, majd következett 2215 méteres magasságban hegyi befutó a kiemelt kategóriás Col du Portet-n 16 kilométernyi, 8.7 százalékos emelkedő végén.

A nap nehezen kialakult szökésébe hatan kerültek be, nyolc perc felett tetőző előnyük ellenére azonban az utolsó hegyen az esélyesek UAE vezette csoportja folyamatosan közelített az élbolyhoz. Legtovább a hazai közönség előtt szereplő Anthony Perez tartott ki a franciák nemzeti ünnepén, a Bastille ostromának évfordulóján, őt 8.5 kilométerrel a cél előtt Tadej Pogacar megindulása után fogták be az esélyesek. Az összetett első négy helyezettje maradt elöl a záró nyolc kilométerre, majd rövidesen a második helyen álló kolumbiai Rigoberto Urán szakadt le.

Pogacar több ritmusváltással és támadással próbálta meg leszakítani a dán Jonas Vingegaard-t és a 2019-es Giro d'Italián győztes ecuadori Richard Carapazt, azonban ez nem sikerült neki a felhőben megtett utolsó kilométereken. Másfél kilométernél támadott az addig vezetni sem akaró Carapaz, Vingegaard meg is úszott, ám az utolsó kétszáz méterre mégis utolérte Pogacarékat. A szlovén címvédő 120 méterrel a rendkívül meredek befutó előtt indult meg ismét, ezzel pedig már nem tudtak lépést tartani a riválisok, így Pogacar növelte előnyét összetettben. Másodikként Vingegaard, harmadikként Carapaz ért célba. Az 1:49 percet kapó Urán kilencedik lett, ezzel hét perc fölé nőtt a hátránya, akárcsak a másfél perc lemaradással célba érő ausztrál Ben O'Connornak.

Csütörtökön a Pau és Luz Ardiden közötti 130 kilométer megtétele és újabb hegyi befutó vár a mezőnyre a 108. Tour de France-on, amelyen a kerékpárosok összesen 3414 kilométert tekernek, amíg vasárnap célba érnek a párizsi Champs-Élysées-n.

TOUR DE FRANCE
17. szakasz, Muret-Col de Portet–Saint-Lary-Soulan, 178.5 km
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 5:03:31 óra
2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 3 mp h.
3. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) 4 mp h.

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 71:26:27 óra
2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 5:39 perc h.
3. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) 5:43 p h.
4. Rigoberto Urán (kolumbiai, EF) 7:17 p h.
5. Ben O'Connor (ausztrál, AG2R Citroën) 7:34 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik