Tour: búcsú Dániától Groenewegen „mikroszkopikus” sikere után

Vágólapra másolva!
2022.07.03. 18:26
null
Groenewegen (kékben) el sem hitte, hogy nyert (Fotó: AFP)
A francia országúti kerékpáros-körverseny, a Tour de France harmadik, egyben utolsó dániai szakaszát rendezték: a Vejle és Sönderborg közötti 182 kilométeres szakaszon a holland sprinter, Dylan Groenewegen győzött célfotóval megelőzve a harmadszor is második, összetettben első Wout van Aertot. A nap embere a több mint száz kilométert szökésben töltő pöttyös trikós dán Magnus Cort, aki ezúttal is begyűjtötte mindhárom hegyi hajrát – a fantasztikus hangulatot varázsoló dán közönség legnagyobb örömére.

Ahogy azt már az előző két szakaszon megszokhattuk, ezúttal is tömegek várták az utak mentén a mezőny tagjait az utolsó dániai szakaszon. A Vejle és Sönderborg közötti 182 kilométeres etap első 130 kilométerén extra motivációt kaphattak a bringások.

A pöttyös trikót szombaton megszerző hazai kedvenc, Magnus Cort a rajt ellövése után röviddel meglépett, s jól láthatóan a mezőny nem tervezte megakadályozni a szombati teljesítménye megismétlésében. Cort ismét megnyerte mindhárom negyedik kategóriás „hegyet”, ráadásul a harmadik emelkedőn még a közönséget is kiszolgálta – a hangulatra nem lehetett panasz azok után sem, hogy a mezőny villámgyorsan befogta a hazai hőst.

CORT NAGY PILLANATA A HARMADIK EMELKEDŐN

Az előző naphoz hasonlóan vasárnap elmaradtak az apróbb bukások menet közben, egészen 10 kilométerrel a cél előttig, amikor egy kockaköves szakaszon bukás tördelte szét a mezőnyt. A hajrára készülő sprinterek és az összetettben igazán esélyesek azonban kimaradtak ebből, vagyis előbbiek dönthették el a szakaszgyőzelem kérdését.

A BUKÁS

A sprint a felvezetés után roppant agresszíven kezdődött, hatalmas lökdösődés ment az élen – Caleb Ewan be is szorult Peter Sagan mögé –, s végül néhány milliméterrel a holland Dylan Groenewegen győzött, megelőzve a sárga trikós Wout van Aertot. A holland győzelme azért is pikáns, mert a szombati sprintet éppen az a Fabio Jakobsen nyerte meg, akit két éve súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett a lengyel körversenyen, miután Groenewegennel ütközött az első szakasz sprintjében.

Az összetettben továbbra is Van Aert vezet, miután harmadszor is második helyen végzett. A harmadik helyet a szintén belga Jasper Philipsen szerezte meg, negyedikként Sagan, ötödikként Jakobsen ért célba.

Az összetett első három helyén nem történt változás: a nyitó időfutamot megnyerő belga Yves Lampaert maradt a második, míg az elmúlt két Tour de France győztese, a szlovén Tadej Pogacar a harmadik.

A hétfői szünnap után kedden – immár Franciaországban – a Dunkerque és Calais közötti 171.5 kilométer megtétele vár a 109. Tour de France mezőnyére, amely hétfőn költözik át Franciaországba. A 22 csapat 176 kerékpárosa 3328 kilométert tesz meg, amíg július 24-én célba ér Párizsban a Champs-Élysées-n.

AZ UTOLSÓ KILOMÉTER

TOUR DE FRANCE
3. szakasz, Vejle–Sönderborg (182 km, sík)

1. Dylan Groenewegen (holland, BikeExchange-Jayco) 4:11:33 óra
2. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) azonos idővel
3. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Deceuninck) a. i.
Az összetett élcsoportja
1. Van Aert 9:01:17 óra
2. Yves Lampaert (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 7 mp h.
3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 14 mp h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik