Tour: Pidcocké az Alpe d'Huez, Vingegaard maradt sárgában

Vágólapra másolva!
2022.07.14. 18:46
null
Pidcock nagyszerű győzelmet aratott (Fotó: AFP)
A brit Tom Pidcock lett a legfiatalabb győztese a legfiatalabb Alpe d'Huez-i emelkedőnek: a francia kerékpáros-körverseny 12., a Briancon és az Alpe d'Huez közötti szakaszának. A Tourt korábban négyszer megnyerő Chris Froome a harmadik helyen ért be, a sárga trikó pedig maradt a dán Jonas Vingegaard-on.

 

A szerdai fantasztikus szakasz után csütörtökön jött gyakorlatilag a királyetapnak tekinthető szakasz: 4660 méter szintkülönbség és három királykategóriás emelkedő, a Col du Galibier ismét, valamint a Col de la Croix de Fer és a legendás Alpe d'Heuz várt a mezőnyre.

A nap szökésének kialakulására nem kellett sokat várni: Neilson Powless szinte a rajt pillanatában kilőtt, és mivel fél percnél jobban nem lépett meg, többen is felszivárogtak hozzá még a Galibier előtt, és úgy tűnt, még az első részhajrá előtt kialakult a nap szökése. A Galibier tetejéhez közeledve a főmezőny létszáma is megcsappant, többen is leszakadtak, ám a korábbi négyszeres Tour-győztes, a veterán Chris Froome támadásba lendült. Közben a Galibier-t a francia Anthony Perez megnyerte, elvíve az érte járó 20 pontot a hegyi versenyben a hazai szurkolók örömére. Lefelé a hegyről aztán a fiatalok versenyében érdekelt Tom Pidcock nagyszerű technikával ereszkedve elszakadt a mezőnytől, felért Froome-ra, akivel a Télégraphe hegycsúcsáról lefelé szépen feljöttek a mezőny elején lévő hétfős szökésre.

A Jumbo által kontrollált főmezőny pedig ekkor szépen el is engedte a szökést, s amikor Froome-ék elkezdték a királykategóriás, összesen 29 kilométer hosszú, átlagban 5.2 százalékos meredekségű Col de la Croix de Fer hegyét, a szökevényeknek közel hét perc volt az előnyük.

Persze érthető, hogy a friss sárga trikós Jonas Vingegaard és a Jumbo nyugodtan elengedték a szökést, hiszen tagjai közül az összetettben legjobb, a 11. helyen álló Pidcock hátránya 11:12 perc volt. A Col de la Croix de Fer felé haladva, az utolsó öt kilométerre fordulva aztán éppen Pidcock volt az, aki növelte az elmenés tempóját, így csak öten maradtak az élbolyban. Nelson Oliveirától, Kobe Goossenstől Sebastian Schönbergertől és Anthony Pereztől is elköszöntünk, utóbbi visszaesése azt is jelentette, hogy nem lesz francia siker a nemzeti ünnepen. A Col de la Croix de Ferre elsőként az olasz Giulio Ciccone ért fel – fel is ugrott a pöttyös trikóért folyó versenyben a második helyre. Jöhetett a bő 25 kilométeres újabb lejtmenet – amelybe azért két nyereg is beépült, megtörve a lefelé száguldást –, s ekkor már a hegyre menő Jumbo is belehúzott a főmezőny élén, s pillanatok alatt ledolgozta a hátrányát 4 és fél perc alá, amely aztán a lejtőn 6 percig visszakúszott.

S ott is maradt az Alpe d'Huez lábáig, miközben a szökésben felbomlott az egység. Tíz és fél kilométerrel a cél előtt Pidcock ritmust váltott, és leszakította a többieket: előbb Cicconét és Powlesst, majd Froome-ot, és végül Louis Meintjest. A 21 hajtűkanyarral spékelt legendás emelkedőn most is őrület fogadta a bringásokat, az út szélén sok kanyarban csak bringányi helyet hagytak a nézők.

Az élen Pidcock jó tempóban szép fokozatosan növelte előnyét Meintjes előtt, s közben a főmezőnyből a sárga trikós segítői fogyni kezdtek, de leszakadt Nairo Quintana, David Gaudu, az összetett második Romain Bardet is többek között. Három kilométerrel a vége előtt elfogytak már Vingegaard segítői, így érkezett is a támadás Tadej Pogacartól, ám a dán idejében tudott reagálni. Valamivel több mint egy kilométerrel a cél előtt Pogacar ismét tesztelte Jonas Vingegaard-t. Végül a fehér trikós ifjú szlovén sprintre kényszerítette a sárga trikós dánt, le is előzte, így Pidcock után 3:23-mal az ötödik helyen ért célba.

TOUR DE FRANCE
12. szakasz, Briancon–Alpe d'Huez, 165.5 km, hegyi befutó
1. Tom Pidcock (brit, INEOS Grenadiers) 4:55:24 óra
2. Louis Meintjes (dél-afrikai, Intermarché-Wanty) 48 mp hátrány
3. Chris Froome (brit, Israel) 2:06 p h.

AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA
1. Jonas Vingegaard (dán, Jumb-Visma) 46:28:46 ó
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 2:22 p h.
3. Geraint Thomas (brit, INEOS Grenadiers) 2:46 p h.

Pénteken a Le Bourg-d'Oisans és Saint-Étienne közötti 193 kilométer megtétele vár a 109. Tour de France mezőnyére.


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik