H. Á.
2022.07.07 10:22 Frissítve: 2022.07.17 10:20

Tour de France: Roglic maga rakta vissza esése után a kiugrott vállát

A francia országúti kerékpáros körverseny, a Tour de France ötödik szakaszán 11 különböző szektoron át közel 20 kilométeren keresztül macskaköveken át vezetett a mezőny útja. Az összetett megnyerésének egyik esélyese, a szlovén Primoz Roglic mégis egy aszfaltozott részen, egy körforgalmat követően esett nagyot, és sérült meg, ám végül magát részesítette elsősegélyben.

 

Roglic (jobbra) folytatni tudja a Tourt (Fotó: AFP)

Az idei Tour eddigi legkaotikusabb szakasza volt a szerdai, számtalan bukás, szétszakadó mezőny, elszálló esélyesek „színesítették” a Lille és Arenberg közötti 155 kilométert.

A számtalan bukás közül az egyiknek az elszenvedője az összetettben is az esélyesek közé tartozó Primoz Roglic volt: a szlovén kiválóság mintegy harminc kilométerrel a cél előtt került a földre, amikor Caleb Ewan is, mert az előtte néhány tíz méterrel haladó motoros besodort az útra egy szalmabálát.

EWAN ÉS ROGLIC BUKÁSA (2:10-TŐL)

Ewan folytatni tudta, ahogy végül Roglic is, igaz, neki azért nem ment olyan könnyen, hogy visszaüljön, mert az esés miatt kiugrott a válla.

„Nem tudtam azonnal visszatenni a helyére a vállam az úton, ezért egy nézőnek a székébe ültem le, hogy visszaugrasszam. Van egy technikám, amellyel ezt meg tudom tenni. Igaz ugyan, hogy ordítottam a fájdalomtól, de ez a velejárója. Emellett pedig a csípőm is megsérült. Nem gondolom, hogy elvesztettem a Tourt, de egyelőre próbálom összeszedni magam csütörtökre” – fogalmazott a célba 2 perc 36 másodperc hátránnyal befutó Roglic.

A szlovén bringás még olcsón megúszta a bukását, hiszen folytatni tudta a szakaszt – és úgy fest, a versenyt is folytatni tudja. Nem volt ilyen szerencsés a TotalEnergies olasz kerekese, Daniel Oss, aki egy nézővel ütközött. A földre került,  s ugyan Roglichoz hasonlóan Oss is beért a célba, ám szerda éjfél után pár perccel arról posztolt az istállója, hogy Oss feladni kényszerül a viadalt, mert nyakcsigolyáját törte az esés során.

 


 

„Danielt a célba érkezés után további vizsgálatokra kórházba szállították, s kiderült, hogy eltörte a nyakcsigolyáját, ezért fel kellett adja a Tourt. A következő néhány héten mozdulatlanságra lesz kárhoztatva, hogy meggyógyuljon” – áll a csapat Twitter-bejegyzésében. 

Az MTI beszámolója szerint az éppen Oss mögött tekerő Michael Gogl sem úszta meg komoly sérülések nélkül a balesetet, ugyanis átesett az előtte haladó társán, s olyan szerencsétlenül ért földet, hogy a medence- és a kulcscsontja tört el. Az Alpecin-Deuceuninck osztrák versenyzőjét Belgiumba szállították megoperálni.

Ugyancsak a verseny feladására kényszerült Jack Haig, igaz ő nem macskaköves részen bukott, hanem abban a körforgalomban került földre, ahol Roglic és Ewan is. A tavalyi Vueltán harmadik helyezett ausztrál versenyzőnek több helyen eltört a csuklója.

Csütörtökön a francia körverseny idei leghosszabb etapja, a Binche és Longwy közötti 220 kilométer vár a mezőnyre.

2022.09.13 23:08:57

Kerékpár nemzetisport.hu

Magyarországról tekintve a Giro, nemzetközi összehasonlításban a Tour magaslik ki a 2022-es sorból.

2022.08.28 23:39:41

Kerékpár SOMLÓVÁRI DÁVID

NS-VÉLEMÉNY. Valter mostantól mindennap a legjobb versenyzőkkel készülhet.

2022.08.18 14:36:47

Kerékpár H. Á.

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2022.08.15 23:59:11

Kerékpár CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A Székelyföldi körverseny révén minden eddiginél egységesebb, összehangoltabb Székelyföld-marketinget lehetne megvalósítani. Mert mint többször is bebizonyosodott, a sport nemcsak élet, erő, egészség, hanem egy régió megismertetésének, arculata alakításának mindennél hatékonyabb eszközévé is válhat.