POLGÁR LÁSZLÓ (Muraszombat) 2020.09.20 13:51 Frissítve: 2020.09.20 15:49

Tour de France: még csak most lesz igazán értékes a matrica...

Mintha egész Szlovénia erre készült volna! Mintegy másfél hónapja ugyanis a matricaalbumairól híres cég által kiadott gyűjteményes tasakok a Tour de France háromhetes franciaországi kerékpáros versenyéről megjelentek például a szlovéniai benzinkutakon is. A tény: a 21 éves Tadej Pogacar megnyerte a „francia kört”, ráadásul honfitársát, a 30 éves Primoz Roglicot hajrázta le a világ legnevesebb országútiján.

A 21 éves Tadej Pogacar megnyerte a „francia kört” (Fotó: AFP)

 

Utólagos igazolásként elmondhatjuk, az idei – a magyar rajtot azért a jövőre nézve talán el nem felejtő – olasz Giro esetében ezért is lett volna igazán nagy húzás májusban a harmadik szakasz nagykanizsai befutója, mert bár a szlovák Peter Saganra készültek a legtöbben, ugyanakkor a dél-zalai város a szlovéniai végekről is rengeteg ottani drukkert vonzott volna be úgy, hogy már tudjuk, a kétmilliós állam kerékpározásban sem kicsi hatalom.

Az olimpiai bajnok alpesi síző Tina Maze, vagy éppen – Luka Donciccsal az élen – Európában a szlovén férfi kosárlabda-válogatott „modern kori villanása” után ráadásul a legnevesebb körversenyen Pogacar a tavalyi Vuelta-győztes Roglicot hagyta ott a Tour 20. szakaszán – ami a végső győzelmet is meghozta számára Franciaországban. A sielést és a kosárlabdát követően egy újabb olyan színtér, amely igazán globális brandként számon tartott sportágban, annak legnagyobb versenyén történt.

Tadej Pogacar – aki 19 évesen, 2017-ben a Tour de Hongrie-n is indult – a tavalyi spanyol Vuelta-5. hely után az UAE Emirates csapatának színeiben máris elérte azt a mérföldkövet a Tour megnyerésével, mely egy életmű megkoronázása is lehetne, hát még egy bomba karrier majdhogynem kezdeti állomása. Öt évvel ezelőtt még nem erről szakmáztak Szlovéniában, azóta viszont nagyhatalom lett országúti kerékpározásban a korábbi jugoszláv tagköztársaság.

Ahogy fogalmaznak, ma Szlovénia „Európa Kolumbiája”, már ami a kerekes sportágat illeti, hiszen Pogacar és Roglic is az egyik esélyesnek számít ott, ahol elrajtol. Ráadásul a Száva-melléki Roglic (Team-Jumbo Visma) taposta ki az utat gyakorlatilag Pogacarnak az esélyeiket tekintve az országúti versenyeken. „Rog & Pog” a tavalyi Vuelta után elkönyvelt első és harmadik hely után joggal tűzhette ki: „A következő meghódítandó a Tour lesz!” Persze, a járványügyi helyzet aztán átírt minden előzetes elgondolást, s míg a sorozatok zárásaként az NBA, vagy a labdarúgó BL esetében az egy helyszínen való megrendezés – hermetikus lezárással – járható útnak tűnt, az országúti kerékpározás városról városra haladása a „nagy körök” esetében még azok elmaradását is előrevetítette. Mint láthattuk, szerencsére csak halasztás történt a Tour esetében, melyen Roglic a titánok egyikeként, míg Pogacar egyfajta friss tehetségkutató győzteseként vonulhatott fel.

Utóbbi ráadásul az UEA soraiban korántsem az első számú név volt, ehhez képest amit néhány hét múlva tett… A nyár derekán Szlovéniában feltették a kérdést, vajon Primoz Roglic, Tadej Pogacar, Matej Mohoric, vagy esetleg valaki más fog a szlovénok közül domborítani? Nos, a válasz immár ismert: Pogacar tett szinte csodát, nem kevés munkával persze…

2021.06.28 16:40:24

Kerékpár H. D.

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2021.05.31 22:57:47

Kerékpár KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. Díszkivilágításba borult a Puskás Aréna, egy cukrászda Valter-süteménnyel állt elő.

2021.05.25 23:07:57

Kerékpár DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Hozzáértők szerint az, hogy Valter napokig viselhette a maglia rosát, a rózsaszín trikót, szakmai szempontból még Bodrogi egykori hőstetteit (két vb-érem, szakaszdobogó a Tour de France-on) is felülmúlja.

2021.05.18 13:31:43

Kerékpár SZABÓKY ZSOLT, KOHÁN GERGELY

Sebességek, taktikák, csapatsport. Valter Attila sikere után sokan kezdték el nézni a Girót. Ha nem ismeri a sportágat, segítünk.