H. Á.
2023.06.07 10:18 Frissítve: 2023.06.07 12:11

Tour de France: egy Attilája már biztos lesz az idei versenynek

A bama.hu beszámolója szerint a július 1-én rajtoló Tour de France kerékpáros körversenyen egy magyar résztvevő már biztos ott lesz, mégpedig a Cofidis csapatánál: Szász-Kolumbán Attila szakácsként segíti a francia alakulat versenyzőit a háromhetes viadal során.

 

Szász-Kolumbán Attila a Touron is főzhet (Fotó: bama.hu)

A baranyai hírportál írása szerint a Siklósról származó szakács 20 éven át Olaszországban dolgozott és ott is került kapcsolatba a profi kerékpárosok világával: a tavalyi Giro d'Italia alatt az egyik szakasz befutójának otthont adó város egyik szállójában dolgozott, ahol a Lotto Soudal szállt meg. A  belga csapat kamionján azonban nem működtek a konyhai berendezések, ezért a szálloda konyhájától kért segítséget az istálló szakácsa és az aznapi együttműködésből alakult ki a mostani lehetőség.

Szász-Kolumbán egy februári üzenetváltás után márciusban már a katalán körön főzhetett a Cofidisre, s április végén ismét a francia csapat mellett dolgozott – ezúttal a háromhetes edzőtáborban felelt a bringások étkezéséért.

A Siklósról indult szakácstól egyébként nem áll távol a sport, amatőr triatlonversenyzőként alapvetően tisztában van van vele, hogy egy profi bringásnak milyen étkeztetés a megfelelő egy háromhetes körverseny jelentette sorozatterhelés közepette, de alapvetően a csapat dietetikusai szabják meg a menü elkészítése során a fő csapásirányt a soron következő szakasz nehézsége alapján. 

Ezzel eldőlt, hogy egy magyar szereplője már biztosan lesz az idei versenynek, és ez még akkor is igaz, ha Szász-Kolumbán Attilát nem láthatjuk majd az egyes szakaszokon. Az, hogy lesz-e még egy Attila az idei Tour de France-on – jelesül a Jumbo-Visma kerékpárosa, Valter Attila –, azt egyelőre még nem tudni, ám Steven Kuijswijk hétfői súlyos bukása után minden korábbinál nagyobb esély mutatkozik rá, hogy a holland csapat benevezi a magyar bajnokot a viadalra.

Szász-Kolumbán Attila a Tour de France-ot idén is közvetítő Eurosport honlapján részletesebben mesélt arról, hogy milyen kihívásokkal jár egy profi kerékpáros csapat versenyzőire főzni, illetve, hogy hogyan is került egészen pontosan a profi kerékpárosok világába.

2023.07.28 17:58:13

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Hajlamosak vagyunk csak a győztesekre fókuszálni, az ő szemüvegükön keresztül látni a világot, őket idealizáljuk, de el tudjuk hinni, hogy ők mi is lehetnénk? Ugye, hogy nem?! Szükség van a Pinot-kra, akik azért kerékpároznak, mert szeretik.

2023.07.08 23:02:54

Kerékpár nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Mert az nincs rendben, hogy tíz indulója van a női országos bajnokságnak, sőt, a férfiaknál is csak 22-en érnek célba.

2023.06.22 17:21:57

Kerékpár nemzetisport.hu

Az elektromos kerékpárok nemcsak kényelmes, praktikus és gyors megoldást jelentenek a városi közlekedésben. (x)

2023.05.09 23:28:44

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL.A Tour de Hongrie azonban elsősorban az itt élőknek kell hogy fontos esemény legyen. Nemcsak sportszakmailag, kulturálisan is, hiszen különböző földrajzi területeket kapcsol össze, ezáltal közösséget alkot, rangot és önbecsülést adó eseményként ünneppé formálja a hétköznapokat, és a televíziós közvetítések elterjedésének köszönhetően már vizuálisan is be- és megmutat, ismeretet terjeszt és dokumentál – tájakat, városokat, embereket. Bennünket.