MTI
R. P.
2022.09.21 17:39 Frissítve: 2022.09.25 10:03

Kerékpáros-vb: Jobb vagyok és nyugodt – Valter Attila

Valter Attila szeretne szép eredményt elérni, ugyanakkor nem számszerűsítette célkitűzését az országúti kerékpárosok ausztráliai világbajnokságának vasárnapi mezőnyversenyére.

Valter Attila (Fotó: AFP)

 

A 24 esztendős magyar bajnok bringás szombaton érkezett meg a wollongongi vb helyszínére, és mint az M1 aktuális csatornának elárulta, némi nehézséget okozott számára, hogy ruhái csupán kétnapos késéssel érkeztek meg. Utolsó hosszú edzését szerdán végezte el a 266.9 kilométeres viadal előtt.
Az elmúlt évek válogatott versenyeinek tapasztalatain okulva nem akart számszerű célt kitűzni.

Kiemelte, a formája megfelelő a jó szerepléshez, ám kemény dolga lesz neki, és a pénteken az U23-asok versenyében érdekelt Fetter Eriknek is, hiszen mindketten egyedül lesznek a mezőnyükben, míg más nemzetek akár 6-8 versenyző között oszthatják meg a feladatokat. Hozzátette, a pálya karakterisztikája mindkettejüknek fekszik, a két szeptemberi kanadai egynaposhoz hasonlít: Québecben Valter 27., Montréalban 18. lett.

„Tudom, hogy fejlődtem, jobb vagyok és nyugodt. Sikerülhet szép eredményt elérni” – hangsúlyozta, ugyanakkor kiemelte: csak azt tűzte ki célul a vasárnap közép-európai idő szerint hajnali 2.15-kor kezdődő viadalra, hogy magabiztosan versenyezzen és jól helyezkedjen.

Rámutatott: a klubjában szerzett tapasztalatait beépítve válogatott színekben is szeretne előre lépni, ugyanakkor ez az eredményben elsőre még nem biztos, hogy meg fog jelenni.

„Elismernek klubszinten, mikor nagy versenyeken szerepelek, szeretném, ha a magyar mezre is így tekintenének” – tette hozzá.

Az esztendő végén a Groupama-FDJ-től a Jumbo-Vismához szerződő Valter kiemelte, jelenleg még a francia klubcsapat nyújt segítséget számára - például a francia válogatott vitte ki Ausztráliába a kerékpárjait -, az utolsó versenye után utazik ki majd először Hollandiába. A tervek szerint három olaszországi egynaposon, köztük utolsóként a lombardiai körversenyen zárja az évet.

„Örülnék, ha nem itt érne véget a szezonom a világbajnokságon. Kivéve, ha nyerek…” – fűzte hozzá nevetve Valter.

A vb-hez kapcsolódó hír, hogy eltört a könyöke a szerdai vegyescsapat-időfutamon bukó Annemiek van Vleutennek, így kérdéses, rajthoz tud-e állni a női mezőnyversenyben szombaton az országúti kerékpárosok ausztráliai világbajnokságán, Wollongongban.

A 39 esztendős kiválóság az előzetesen végső győzelemre is esélyesnek tartott holland csapat tagjaként néhány méterrel a rajt után bukott technikai hiba miatt, jobb térdét és könyökét is megütötte. A vizsgálatok – a cyclingnews szakportál értesülései alapján – a könyökében kisebb törést mutattak ki. Arról később döntenek a válogatott szakmai stábjának tagjai és az orvosok, hogy Van Vleuten rajthoz áll-e a közép-európai idő szerint szombat hajnalban 4.25-kor rajtoló mezőnyversenyen.

A holland sztár a legjobb formában lévő női bringás, ez alapján jó eséllyel pályázhatna arra, hogy egy vb-címmel megkoronázza amúgy is páratlan idényét, amely során júliusban a tíz etapból álló női Giro d'Italiát és a nyolcszakaszos Tour de France-t, majd másfél hete az öt etapból álló Vueltát is megnyerte.

 

(MTI)

2023.10.28 00:10:48

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az egy hónap alatt megtett 920 kilométer során tizenháromszor töltöttem az energiacellákat, az áramtankolás pedig – ha jól bogarásztam a számlát – 420 forintot vett ki a pénztárcámból... És... Ennyi!

2023.10.24 13:45:25

Kerékpár nemzetisport.hu

A kerékpárral történő munkába járás kiváló módja a környezetbarát közlekedésnek is. (x)

2023.07.28 17:58:13

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Hajlamosak vagyunk csak a győztesekre fókuszálni, az ő szemüvegükön keresztül látni a világot, őket idealizáljuk, de el tudjuk hinni, hogy ők mi is lehetnénk? Ugye, hogy nem?! Szükség van a Pinot-kra, akik azért kerékpároznak, mert szeretik.

2023.07.08 23:02:54

Kerékpár nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Mert az nincs rendben, hogy tíz indulója van a női országos bajnokságnak, sőt, a férfiaknál is csak 22-en érnek célba.