MTI/SZ. R. 2021.07.08 13:39 Frissítve: 2021.07.08 14:02

Kerékpár: Valter rajtoltatja el a V4 nemzetközi verseny magyar szakaszát

Az idei Giro d'Italia összetettjét három napon át vezető Valter Attila rajtoltatja el szombaton a V4 nemzetközi országúti kerékpárverseny magyar szakaszát – jelentette be Iglói-Nagy István, a külgazdasági és külügyminisztérium sportdiplomáciai főosztályának vezetője az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Valter Attila rajtoltja el a V4 nemzetközi kerékpárverseny mezőnyét a Várkert Bazártól (Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet)

Felidézte, hogy a V4-es országok közötti együttműködés egészen a XIV. századig vezethető vissza, majd 1991-ben indult újjá és idén ünneplik a 30. évfordulóját.

„Az összetartozás most minden eddiginél nagyobb jelentőséggel bír, és fontos, hogy a közép-európai országok egyes kérdésekben közösen lépjenek fel" – fogalmazott Iglói-Nagy István, aki kiemelte, hogy a V4-ek együttesen a világ 17. országának gazdasági potenciálját jelentik.

Elhangzott: a pandémia miatti tavalyi kényszerszünet után idén már nyolcadik alkalommal rendezik meg a versenyt, amely Magyarország júliusban kezdődött V4-es elnökségére és a négy közép-európai ország közötti együttműködés fontosságára is fel kívánja hívni a figyelmet.

Kitért arra is, hogy a V4-es magyar elnökség idején nemcsak kerékpár-, hanem sakk- és teqballversenyeket, valamint a Testnevelési Egyetemen egy sportkonferenciát is rendeznek.
Marianna Neupauerová, a tavaly 20 éves Visegrádi Alap igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy 170 olyan sport-, oktatási és kulturális projektet támogatnak, amelyben legalább két visegrádi ország érdekelt. Örömét fejezte ki, hogy a programokat a pandémia miatti tavalyi felfüggesztése után idén újra lehetett indítani, és utalt arra, hogy a magyar V4-elnökség jelszava: Indítsuk újra Európát!

Törzsök Zsolt főszervező, a Mozgás, Egészség, Rekreáció SE elnöke hangsúlyozta, hogy a magyar szakasz rajtja és célja is egy-egy világörökségi helyszín, Budapest és Pannonhalma. Elmondta, hogy a V4 minden idők legnagyobb létszámú UCI 1.2-es minősítésű profi versenye, amelyen 13 profi gárda, három nemzeti válogatott, valamint 12 klubcsapat áll rajthoz, a magyarok közül ott lesz a mezőnyben többek között Kusztor Péter (Novo Nordisk), valamint az aktuális országúti bajnok Filutás Viktor is. A V4 magyar szakaszának fővédnöke Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros-szövetség elnöke kiemelte, hogy a V4-ek sportbeli együttműködése a turizmust is fellendíti az országokban. A sajtótájékoztató végén együttműködési megállapodást írt alá a szlovák, a cseh és a lengyel szövetség vezetőivel, amely kiterjed a női kerékpározásra és az utánpótlásra, valamint a kerékpáros turizmusra is.

A V4 Nagy Rajtja szombaton fél 2-kor lesz a Várkert Bazárnál – előtte 10 órától színes, ingyenesen látogatható családi programokkal várják az érdeklődőket, akik a négy visegrádi ország konyháját is megkóstolhatják –, majd a budakeszi lassú rajtot követően Pannonhalmáig 157.3 km-t tesz meg a mezőny. A következő szakaszt vasárnap a szlovákiai Újbányán tartják meg, a cseh etapot jövő szombaton, a lengyelt pedig egy nappal később rendezik meg.

 

2021.08.17 20:18:58

Kerékpár KOHÁN GERGELY

A francia–holland família története olyan, mint egy tündérmese, a kerékpársport egyedülálló családregénye.

2021.06.28 16:40:24

Kerékpár H. D.

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2021.05.31 22:57:47

Kerékpár KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. Díszkivilágításba borult a Puskás Aréna, egy cukrászda Valter-süteménnyel állt elő.

2021.05.25 23:07:57

Kerékpár DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Hozzáértők szerint az, hogy Valter napokig viselhette a maglia rosát, a rózsaszín trikót, szakmai szempontból még Bodrogi egykori hőstetteit (két vb-érem, szakaszdobogó a Tour de France-on) is felülmúlja.