Kerékpáros-vb: akár hét magyar felnőtt is indulhat Glasgow-ban

Vágólapra másolva!
2023.06.21. 18:06
null
Valter Attila (jobbra) először a 2020-as vb-n szerepelt a felnőttek mezőnyversenyében, idén – 2022 után – harmadszor indulhat (Fotó: Getty Images)
Idén a skóciai Glasgow és környéke ad otthont az országúti kerékpáros-világbajnokságnak, amelyre a nemzetközi szövetség (UCI) a június 20-i nemzetek közötti világranglista alapján osztja ki a kvótákat. Az UCI honlapján a frissített rangsor szerint a férfiaknál 26. helyen álló magyar válogatottban a lajstrom alapján négy, a 27. helyen álló nőknél három magyar indulhat a felnőttek között. 

A tavalyi világbajnokságot az ausztráliai Wollongong városának környékén rendezték, s a nagy távolság miatt sokan eleve nem is vállalták a hosszú utazást, többek között a női mezőnyversenyben kvótás Vas Kata Blanka sem. A mieink a férfiaknál sem használták ki a rendelkezésre álló kvótákat, a felnőtteknél csupán Valter Attila szerepelt, ő is csak a mezőnyversenyben – s lett végül 23. helyezett –, az U23-as mezőnyversenyben pedig Fetter Erik indult egyedül, és a remek 12. helyen ért célba a hajrájával.

Idén a nagy távolság nem lesz gond a legjobbaknak, hiszen Skócia és Glasgow azért jóval közelebb van, így az esély is nagyobb arra, hogy az UCI-világranglista által biztosított helyeket a legutóbbinál hasznosabban töltse ki a magyar csapat az augusztus 5–13. közötti világbajnokságon.

Érdemes egyébként megjegyezni: alig néhány héttel a vb-kvalifikációs határidő elérkezte előtt a férfiaknál még egyáltalán nem volt biztos, hogy a magyar válogatott a rangsor alapján négy versenyzőt indíthat majd, mert a határvonalnak számító 30. helyen állt, s mögötte nem sokkal ott voltak többek között a szlovákok is.

A nőknél ugyan a 27. helyet, a három indulást jelentő világranglistapontokat öt magyar bringás gyűjtötte össze, de azt érdemes megjegyezni: a közel 830 pontból 550 egyedül Vas Kata Blanka érdeme volt, így meglepetés lenne, ha rajta kívül más is ott lenne a glasgow-i versenyen a mieink képviseletében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik