A király visszatér – Armstrong nyolcadik győzelméért száll harcba

Vágólapra másolva!
2009.07.04. 10:57
Szombaton Monacóból elrajtol a 2009-es Francia körverseny, amelyen 2005-ös győzelme után először áll rajthoz a tavaly visszatérő hétszeres első Lance Armstrong. Az amerikainak minden esélye megvan arra, hogy dobogóra álljon. Rajta kívül a 2007-es győztes Alberto Contador, Carlos Sastre, Cadel Evans, Gyenyisz Mensov és Andy Schleck számít esélyesnek a végső győzelemre.
A két bagy esélyes: Contador (balra) és Armstrong
Fotó: Action Images
A két bagy esélyes: Contador (balra) és Armstrong
A két bagy esélyes: Contador (balra) és Armstrong
Fotó: Action Images
A két bagy esélyes: Contador (balra) és Armstrong

Tour de France 2009

Nem hiába voltak előrelátók a Tour de France szervezői, s végeztek el a 180 induló ellenére 181 vértesztet a rajt előtt, arra gondolva, hogy az általuk nemkívánatosnak minősített Tom Boonen esetleg mégis rajthoz állhat.

Rajthoz is áll, ez péntek délelőtt dőlt el, miután az illetékes francia bíróság úgy határozott, hogy a kokainhasználaton ért sprinter indulhat a Francia körversenyen, ellentétben 2008-cal, amikor a rendezők nyomására nem kapott zöld utat az akkor is kokainozó kiválóság, a Tour 2007-es zöld trikósa. Boonen indulásával a Quick Step ausztrál sprintere, Allan Davis maradt hoppon.

Így szombattól Boonen harcolhat a zöld trikóért Mark Canvedishsel, Óscar Freire Gómezzel és Thor Hushovddal. Ez sem lesz kis csata, de a legnagyobb és a legtöbbeket érdeklő küzdelem ezúttal is a sárga trikóért zajlik – a mezőnyben és az Astanán belül. Utóbbi egy kis magyarázatra szorul.

Szavazás

Ön szerint milyen eredményt ér el a visszatérő Lance Armstrong 2009-ben?

Szavazatok száma: 1468

Ott folytatja, ahol abbahagyta. A Giro d’Italia és a Tour de France közül legalább az egyiket megnyeri.
41 % (604)
Néhány szakaszgyőzelem jut neki legfeljebb, nagyobb sikerekre már nem lesz képes.
35 % (518)
Meg sem közelíti régi önmagát, a „futottak még” kategóriába tartozik majd.
24 % (346)
A kazah állam által szponzorált együttes Tour-keretében négy olyan bringás szerepel, akinek első számú emberként egyértelmű dobogóesélyei lennének. Közülük a német Andreas Klöden (2006-os Tour-2.) és az amerikai Levi Leipheimer (2007-es Tour-3. és 2008-as Vuelta-2.) eleve vízhordói szerepre van kárhoztatva, így már csak a hétszeres győztes, az 1441 nap után újra a Touron tekerő Lance Armstrong, valamint a 2007-es első Alberto Contador között kell döntenie Johan Bruyneel csapatvezetőnek.

Armstrong nyilatkozatai pedig nemhogy csökkentenék, inkább növelik a vezérrel kapcsolatos kérdéseket.

„Az alapítványom már nyert, anélkül hogy győztem volna a Girón vagy éppen a Touron – mondta az amerikai a L’Équipe adott interjújában. – A helyezésem nem fontos, a csapat a lényeg. Nem azért jöttem a Tourra, hogy híres legyek vagy pénzt keressek, azt akarom, hogy a versenyzéssel segítsem az alapítványomat.”

Sőt még azt is hozzátette, szívesen segíti Contadort, de – és itt jön a csavar, amely miatt óvatossággal illik kezelni a szavait – hozzátette: csak akkor, ha tényleg erősebb lesz nála a spanyol, ráadásul bizonyára nem szórakozásból tréningezett a Tour hegyi szakaszain…

A sárga trikóra aspirálók között ott van a címvédő, az idén már a Cervelóban tekerő, s csendben készülő Carlos Sastre, az „örök második” (2007-ben és 2008-ban is az volt) Cadel Evans, az idei Giro-győztes Gyenyisz Mensov és a tavalyi fehér trikós Andy Schleck is, de a Contador, Armstrong kettőst nagyon nehéz lesz megállítani.

A Francia körverseny első szakaszát szombaton Monte-Carlóban rendezik, a 15.5 kilométeres időfutamon a Formula–1 útvonalát is érintik a résztvevők. A július 26-i, párizsi befutóig 3445 kilométer, 21 szakasz, hét hegyi etap (közülük három végződik hegyi befutóval), két egyéni és egy csapatidőfutam vár a mezőnyre.

OLVASÓINK BÍZNAK ARMSTRONG SIKERÉBEN

Egy korábbi szavazásunkon azt kérdeztük olvasóinktól, hogy véleményük szerint milyen eredményre lesz képes idén Lance Armstrong. Olvasóink bíznak az amerikai klasszisban, ugyanis a legtöbb szavazatot az a válasz lehetőség kaptam, miszerint a Giro d’Italia és a Tour de France közül az egyik nagy körversenyt biztosan megnyeri az amerikai kerekes. A Girón nem volt esélye, a Tour ma kezdődik...
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik