Sastre a végső győztes, Gert Steegmans nyerte az utolsó szakaszt

Vágólapra másolva!
2008.07.27. 17:58
A belga Gert Steegmans győzött a Francia körverseny utolsó szakaszán, összetettben pedig a spanyol Carlos Sastre nyert.
Carlos Sastre megérdemelten pezsgőzött
Fotó: Reuters
Carlos Sastre megérdemelten pezsgőzött
Carlos Sastre megérdemelten pezsgőzött
Fotó: Reuters
Carlos Sastre megérdemelten pezsgőzött

Vasárnap az utolsó szakaszt rendezték a Francia körversenyen; a záró napon már csak 143 kilométer várt a kerekesekre, akik a hagyományoknak megfelelően a párizsi Champs-Élysées-n teljesítették az utolsó kilométereket – a Diadalív árnyékában kilenc kört kellett még letekerniük.

Az utolsó szakaszon már senki sem feszült meg, az első óra átlagsebessége például csak 27.5 km/óra volt. A sárga trikós Carlos Sastre nem győzte fogadni a társak gratulációját, és ahogyan azt már megszokhattuk, egy kis útközbeni pezsgőzés is belefért. A csapatversenyt is megnyerő CSC Saxo Bank Sastre tiszteletére minden kerékpár kormányát sárgára festette.

Nemcsak őket kerítették hatalmukba a különböző színek, a legjobb sprinternek járó zöld trikót elnyerő spanyol Óscar Freire Gómez például vasárnapra tetőtől talpig zöldbe öltözött, sőt még a sisakja is ilyen színű volt, míg a hegyi pontverseny éllovasát, Bernard Kohlt a Gerolsteiner ideiglenesen piros pöttyökkel díszített csapatautója kísérte.

Beérve Párizsba aztán már egy kicsit fokozódott a tempó, sőt többen szökéssel is próbálkoztak, azonban itt még kevesebb az esély ennek sikerére, mint a többi etapon, a záró szakaszt ugyanis szeretik a sprinterek kisajátítani maguknak.

A Quick Step a kokainhasználat miatt nemkívánatossá minősített klasszis villámlábúja, Tom Boonen nélkül sem mondott le a szakaszgyőzelemről, az utolsó kilométereken a sor elejére álltak az istálló tagjai, Boonen felvezető embere, Gert Steegmans pedig remek ütemben robbantott, így a többieknek esélyük sem volt utolérni. Gerald Ciolek és Óscar Freire Gómez még próbálkozott, de csak akkor lett volna sanszuk, ha még úgy ötven métert tart a szakasz.

Az összetettben a papírformának megfelelően nem történt változás: Carlos Sastre pályafutása első Tour de France-győzelmét aratta. A zöld trikó Óscar Freire Gómezé, a pöttyös Bernard Kohlé, a legjobb fiatalnak járó fehér Andy Schlecké lett, míg a csapatversenyt a CSC Saxo Bank nyerte meg.

95. TOUR DE FRANCE

21. (UTOLSÓ) SZAKASZ. ÉTAMPES–PÁRIZS, CHAMPS-ÉLYSÉES (143 KM)
A szakasz végeredménye: 1. Gert Steegmans (belga, Quick Step) 3:51:58, 2. Ciolek (német, Team Columbia) azonos idővel, 3. Freire Gómez (spanyol, Rabobank) a. i., …62. Sastre (spanyol, CSC Saxo Bank) 14 másodperc hátrány
Az összetett végeredménye: 1. (sárga trikóban) Carlos Sastre 87:52:52, 2. Evans (ausztrál, Silence-Lotto) 58 mp h., 3. Kohl (osztrák, Gerolsteiner) 1:13 perc hátrány, 4. Mencsov (orosz, Rabobank) 2:10 p h., 5. Vandevelde (amerikai, Garmin Chipotle) 3:05 p h., 6. F. Schleck (luxemburgi, CSC Saxo Bank) 4:28 p h.
A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Óscar Freire Gómez 270 pont, 2. Hushovd (norvég, Crédit Agricole) 220, 3. Zabel (német, Milram) 217
A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) Bernard Kohl 128, 2. Sastre 80, 3. F. Schleck 80
A legjobb huszonöt éven aluli versenyző: 1. (fehér trikóban) Andy Schleck (luxemburgi, CSC Saxo Bank) 88:04:24, 2. Kreuziger (cseh, Liquigas) 1:27 p h., 3. Nibali (olasz, Liquigas) 17:01 p h.
A csapatversenyben: 1. CSC Saxo Bank 263:29:57, 2. AG2R 15:35 p h., 3. Rabobank 1:05:26 óra hátrány
A legaktívabb versenyző: Sylvain Chavanel (francia, Cofidis)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik