Oscar Pereiro Madridban átvehette a tavalyi győztesnek járó trikót

Vágólapra másolva!
2007.10.15. 20:29
A több, mint egy éves jogi eljárás befejezése után Oscar Pereiro hétfőn átvehette a francia kerékpáros körverseny, a Tour de France tavalyi győztesének járó sárga trikót. A spanyol versenyző 2006-ban a második helyen végzett, de kiderült, az őt megelőző Floyd Landis doppingtesztje pozitív eredménnyel zárult.
Oscar Pereiro Sio a madridi ünnepségen
Oscar Pereiro Sio a madridi ünnepségen
Oscar Pereiro Sio a madridi ünnepségen
Oscar Pereiro Sio a madridi ünnepségen

Az amerikai kerekes sohasem ismerte el vétkességét, különböző fórumokon próbálta bizonyítani ártatlanságát. Landis nemrég a svájci székhelyű nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult, később várható jogerős ítélet. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) azonban ezt már nem várja meg, Pereirót nyilvánította győztesnek,

„Végre. Sokáig, túlságosan sokáig tartott. Megkésve kellett győztest hirdetnünk, de ő az igazi győztes” – méltatta Pereirót a Tour versenyigazgatója, Christian Prudhomme.

A madridi ceremónián megjelent Spanyolország sportminisztere, Jaime Lissavetzky is.

„Boldog vagyok, pedig az örökkévalóságig kellett várnom a trófeára” – jegyezte meg Pereiro.


A spanyol kerekes tavaly öt szakaszon át viselte a sárga trikót, 57 mp-cel maradt el Landistől. Idén már jóval szerényebb eredményt ért el, a 10. helyen zárta a három hetes versengést, 14:25 p-cel kapott ki a győztes, honfitárs Alberto Contadortól.

A 30 éves Pereiro Siót néhány hónappal ezelőtt ugyancsak tiltott szerek használatával vádolták, miután szervezetében az asztma gyógyítására használt szalbutamolt mutattak ki. A spanyol kerekes azonban orvosi igazolással rendelkezett arról, hogy szedheti a szert, ezt a dokumentumot ugyanakkor nem adta le a Tour de France rajtja előtt, ezért a szabályok szerint ő is vétkesnek számít. Az UCI azonban méltányossági alapon nem büntette meg a kerékpárost, csak figyelmeztette, hogy legközelebb tartsa be az orvosi igazolások leadására érvényes határidőket.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik