Filippo Pozzato a szakaszgyőztes, Fabain Cancellara őrzi első helyét

Vágólapra másolva!
2007.07.12. 17:59
A Tour de France, a Francia kerékpáros körverseny ötödik, Chablis és Autun közötti, 182,5 kilométeres szakaszát az olasz Filippo Pozzato (Liquigas) nyerte 4:39:01 órás időeredménnyel. A győztes sprinthajrában előzte meg a mezőny első felét, második helyen a spanyol Oscar Freire (Rabobank) végzett, harmadiknak az olasz Daniele Bennati (Lampre) jött be. Az összetettben élen álló svájci Fabian Cancellara is az élmezőnnyel érkezett célba, méghozzá a 12. helyen, természetesen a győztessel azonos idővel, így továbbra is őt illeti a sárga trikó és őrzi előnyét riválisaival szemben.
Reuters
Reuters

A szakasz elején láthattunk néhány megindulást, de mivel több mint 180 kilométer, illetve egy 2-s, három 3-s és négy 4-s emelkedő várt még a mezőnyre, olyan nagy reményeket minden bizonnyal egyik szökevény sem fűzött a partizánakciójához.

Legfeljebb a külön pontversenyben arathattak, de ott aztán rendesen, mert pontokat ezúttal szépen osztottak. A Sylvain Chavanel, Philippe Gilbert és William Bonnet trió előnye a cél előtt 138 kilométerrel már majdnem 11 perces volt a mezőny előtt. Később csatlakozott hozzájuk a mezőnyből kilépő Giampaolo Cheua is.

A szakasz „vesztese” egyértelműen az Astana csapat volt, hiszen a 75 kilométernél Andreas Klöden bukott, hogy néhány másodperccel később folytassa a versenyt.

Majd egy másik neves, a végső győzelemre is esélyesnek tartott kerekesük, Alexandre Vinokurov is esett, méghozzá a cél előtt 27 kilométerrel. A csapattársak aztán bevárták a pórul jártakat, de hiába segítettek, a német a 65., míg a kazah a 83. helyen zárta a mai napot. Láthatóan mindkettőjüket megviselte az eset, és nemcsak lelkileg, hanem kissé fizikailag is.

Vinokurov például már jelentős, 1:20 perces hátránnyal érkezett célba, pedig még a 74. helyen beérkező honfi- és csapattársát, Andrej Kaszecskint is a győztessel azonos idővel zárták.

A cél előtt 15 kilométerrel a mezőny hátránya már jóval kevesebb volt, mint egy perc a két szökevény, Sylvian Chavanel (Cofidis) és Philippe Gilbert (FDJ) mögött.

De a cél előtt kilenc kilométerrel lévő, hármas erősségű Cote de la Croix csúcsára már együtt ért fel a mezőny, legalábbis annak szorgosabb része, hogy onnan legördülve beérkezzen a csütörtöki célba.

A nagy hajrában aztán többen, például Cancellara is elfékezte magát az egyik kanyarban, de szerencséjére csak kicsit egyenesítette ki, majd némi korrigálást követően folytathatta a munkáját.

TOUR DE FRANCE, FRANCIA KÖRVERSENY

5. SZAKASZ, CHABLIS - AUTUN, 182,5 KM:
1. Pozzato, Filippo olasz, Liquigas 4:39:01 óra
2. Freire, Oscar spanyol, Rabobank a.i.
3. Bennati, Daniele olasz, Lampre-Fondital a.i.
4. Kirchen, Kim holland, T-Mobile a.i.
5. Zabel, Erik német, Milram a.i.
6. Hincapie, George amerikai, Discovery Channel a.i.
7. Moreni, Cristian olasz, Cofidis Credit Par Telephone a.i.
8. Schumacher, Stefan német, Gerolsteiner a.i.
9. Tankink, Bram holland, Quick Step - Innergetic a.i.
10. Pineau, Jérőme francia, Bouygues Telecom a.i.
11. Evans, Cadel ausztrál, Predictor - Lotto a.i.
12. Cancellara, Fabian svájci, CSC a.i.
13. Valverde, Alejandro spanyol, Caisse D’Epargne a.i.

AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA AZ 5. SZAKASZT KÖVETŐEN:
1. Cancellara, Fabian svájci, CSC 24:28:56 óra
2. Klöden, Andréas német, Astana + 33 mp.
3. Pozzato, Filippo olasz, Liquigas + 35 mp.
4. Millar, David brit, Saunier Duval - Prodir + 41 mp.
5. Hincapie, George amerikai, Discovery Channel + 43 mp.
6. Guszev, Vladimir orosz, Discovery Channel + 45 mp.
7. Karpec, Vladimir orosz, Caisse d’Epargne + 46 mp.
8. Astarloza, Mikel spanyol, Euskaltel – Euskadi + 49 mp.
9. Dekker, Thomas holland, Rabobank + 51 mp.
10. Vaugrenard, Benoit francia, FDJ + 52 mp.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik