Katona, távirdász, sportember – Vadas Gyula fotógyűjteménye, 1. rész

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2024.04.10. 10:30
Vadas Gyula fotóalbuma, 1. rész: a család jóvoltából betekintést nyerhettünk a Nemzeti Sport korszakos főszerkesztőjének (1919–1943) fényképalbumába, amelyből nyitásként a századelő honvédelmi és versenyzői emlékeire fókuszáltunk.


Vadas Gyula (1886–1971) személye nemcsak mint a Nemzeti Sport két világháború közötti időszakának főszerkesztője érdemel megkülönböztetett figyelmet, de tanulságos követni az útját a BEAC egykori atlétájaként, az első világháborúban szolgáló katonaként és a Magyar Atlétikai Szövetség nagy tekintélyű vezetőjeként is. 

A leszármazottak jóvoltából megismerhettük a családban őrzött emlékalbumot, amelyben a múlt század széles műveltségű, sokat látott sportembere dokumentálta fotókkal és megjegyzésekkel életének fő eseményeit. A ritka kincsnek számító gyűjtemény szerkesztett, válogatott változatát három részben mutatjuk be olvasóinknak, elsőként a sportolói, sportvezetői és katonaemlékek adják a témát. A fényképek mellett Vadas Gyula, vagy ahogy a sportéletben ismerték jogi végzettsége folytán, Dr. Vadas Gyula eredeti kommentárjait olvashatják.

 
 
 
 
 
 
 
 

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2024. április 6-i lapszámában jelent meg.)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik