MTI 2020.09.28 11:53 Frissítve: 2020.09.28 12:52

Kajak-kenu vk: volt értelme megrendezni a versenyt a kapitány szerint

Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint a késői időpont ellenére volt értelme megrendezni a szegedi kajak-kenu világkupaversenyt, amelyen a magyar válogatott 15 érmet, 6 aranyat, 6 ezüstöt és 3 bronzot szerzett a hétvégén.

 

Kiss Blanka és Lucz Anna ezüstérmes lett K–2 200 méteren (Fotó: Földi Imre)


A koronavírus-járvány miatt a gyorsasági szakágban az idén ez volt az egyetlen felnőtt nemzetközi viadal, 33 ország több mint 400 sportolója vett részt rajta.

„Egyértelműen volt értelme megrendezni ezt a versenyt. Sok olyan sportoló akadt, aki év közben nem is nagyon versenyzett, és a válogatott szempontjából is fontos, hogy felmérhettük, hol és hogyan állunk az olimpia kapcsán. Ami pedig a legfontosabb, hogy azokban a számokban, amelyekben még kvótát kellene szereznünk, láthattuk, mire számítsunk. Azok a külföldiek ugyanis, akik hozzánk hasonlóan még reménykednek indulási jogokban, nagy többségében itt voltak. Úgy is fogalmazhatok, hogy a vk tájékozódási pont volt, ebből ki tudunk indulni, hogy hol kell erősödni, hol kell tartani a szintet” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy bár az ötkarikás játékok szempontjából nem volt ideális a viadal időpontja, mindenki tudja, hogy miért csak most kerülhetett rá sor.

Ami a kvótaszerzés szempontjából fontos számokat illeti, férfi K–2 1000 méteren, K–1 200 méteren és C–2 1000 méteren is jól teljesítettek a magyarok.

„Dombvári Bence és Noé Zsombor negyedik lett a kajakosoknál úgy, hogy itt volt a tavalyi vb második, harmadik és ötödik helyezettje is, illetve az összes olyan nemzet képviselője, amely még nem szerzett kvótát ebben a számban. Utóbbi egységeket nagyon magabiztosan előzték meg Bencéék, s ez biztató. A K–1 200-on második Csizmadia Kolos már tavaly is bizonyította, hogy ha mentálisan rendben van, és minden összejön neki, akkor kiváló pályát tud menni. Most vb-döntősöket és kvótaszerzőket vert meg, sokat jelenthet neki, hogy sikerült dobogóra állnia. A kenusoknál a szintén második Adolf Balázs, Fejes Dániel páros nagy előnye, hogy fiatal, feljövőben lévő duó, amelynek látva a munkáját, a hozzáállását és a kitartását, kijelenthető, hogy jövőre még előrébb fog lépni. Nagyon bízom benne, hogy ez meghozza majd a kvótát is” – fogalmazott Hüttner.

A vk-n sok fiatal is szerepet kapott hazai részről, róluk a kapitány azt mondta, mindegyikük bizonyította, hogy nem véletlenül volt eredményes az utánpótlás-korosztályban, és megmutatták, hogy hosszú távon is lehet bennük bízni. A koronavírusról szólva Hüttner Csaba azt mondta, hogy szerinte a versenyzők jelenleg nem igazán veszik komolyan a helyzetet.

„Elsősorban nem azért aggódok, hogy elkapják a vírust, mert egy sportolónak az esetek tíz százalékában van csak tünete, hanem a szövődmények miatt. Azok akár a pályafutásukat is befolyásolhatják. Szerintem az a legnagyobb veszély, ha elkapják a betegséget, de nincs tünetük és úgy edzenek. Ezért minél inkább meg kell próbálnunk olyan körülményeket teremteni, hogy a legbiztonságosabban tudjanak felkészülni. Adott esetben az olimpia előtt, illetve amíg kialakul a csapat, olyan helyeken kell edzeni, ahol teljesen el lehet őket szeparálni a külvilágtól” –  mondta a válogatott vezetője.

Magyarország gyorsasági kajak-kenuban a 18 megszerezhető kvótából eddig 13-at gyűjtött be, hat női kajakost, öt férfi kajakost és két női kenust.

2020.07.31 18:25:31

Kajak-kenu K. T. I.

A bajnoknő kislánya, Olívia, már szinte csapattagnak számít a szolnoki edzőtáborokban, s hajóba is ülne.

2020.07.27 17:39:32

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ

Leült a gödör aljára, és fázni kezdett a feneke. Innentől már csak egy út vezetett – felfelé.

2020.06.18 22:15:25

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ

„Összességében nagyon göröngyös utat jártam be, de a meghatározó szakasz sima volt.”

2020.03.02 22:47:40

Kajak-kenu N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Wichmann Tamás ma indul utolsó útjára, át a Léthe vízén, szálfaegyenesen evezve, kimért, egyedi csapásokkal távolodva tőlünk, biztosan. Az ő lapátja sosem törhet el!

2020.02.21 19:50:28

Kajak-kenu CSINTA SAMU

A négyszeres olimpiai, 22-szeres világbajnok barát, Ivan Patzaichin szívszorító-felemelő visszaemlékezése.