Kajak-kenu vb: világbajnok a Kozák, Csipes duó és Gazsó

2021.09.18. 13:55
null
Többek között Csipes Tamara is a hidegre panaszkodott (Fotó: MTI)
Két arany-, három ezüst- és két bronzérmet szereztek a magyar versenyzők a koppenhágai kajak-kenu világbajnokság szombati döntőiben.

 

Az utolsó előtti napon napsütés, 15 fok és szembeszél fogadta a résztvevőket a Bagsvaerd-tavon, ahol szép számmal összegyűltek nézők is, a legtöbben dánok és svédek.

Az első fináléban aztán máris megszületett az első magyar érem – már ami az épek versenyét illeti –, az újpestiek két éve bronzérmes, idén Eb-harmadik kettőse, Kiss Blanka és Lucz Anna remekül versenyzett a kajak kettesek 200 méteres futamában. A visszalőtt rajt után jól indultak el, és végig tudták tartani a tempót, majd a győztes oroszok mögött szinte egyszerre érkeztek be a lengyelekkel. Később aztán kiderült, hogy két századmásodperces előnnyel övék lett a második hely.

„Csak a saját pályánkra figyeltünk, úgyhogy nem érzékeltem, hányadik helyen vagyunk. Próbáltunk mindent beleadni. A stégen már tudtuk, hogy dobogósok vagyunk, s hogy végül ezüst lett, ajándék. Amikor visszalőtték a rajtot, megijedtem, mert ilyenben még nem nagyon volt részem, de aztán jól összeszedtük magunkat" – mondta Kiss Blanka.

Ahogy náluk nekik kedveztek a századok, úgy a következő számban éppen a magyarok ellen dolgoztak. Balla Virág és Takács Kincső 2019-ben vb-ezüstérmes, az idén olimpiai ötödik kenus duója fél távig még érmes pozícióban haladt 500 méteren, a verseny második felében azonban kissé visszaesett – a hullámos víz miatt sok energia elment a kormányzásra –, s a szoros befutó után hat századdal lecsúszott a dobogóról. Az élen ukrán, fehérorosz, kubai hajó volt a sorrend.

Győri klubtársuk, Kopasz Bálint történelmi tettre készült, ugyanis ő lehetett volna az első, aki egy naptári éven belül olimpiát és vb-t is nyer, miután eddig ezt a két világeseményt sohasem rendezték azonos évben. A 24 éves magyar versenyző a K–1 1000 méter aktuális ötkarikás, világ- és Európa-bajnokaként, azaz abszolút favoritként készült a rajtra. Akárcsak az olimpián, most is a 2018-ban vb-aranyérmes portugál Fernando Pimentával vívott nagy csatát, fél távhoz ők érkeztek először úgy, hogy a rivális fél hajóval vezetett. Ez az előny aztán a folytatásban egyhajósra nőtt, s bár Kopasz ezúttal is bemutatta a tőle megszokott nagyszerű hajrát, már nem tudta utolérni Pimentát, azaz ezúttal meg kellett elégednie a második hellyel.

„Mindent jól csináltam, így nincs miért bosszankodom, ez is jó helyezés. Az időjárás nem igazán jön be nekem, hideg van és ezt az izmaim is érzik. Ezzel együtt örültem, hogy a végén sikerült megindulnom. Imádok kajakozni, és ez a szép a versenyzésben, hogy nem lehet tudni, mikor ki a jobb. Pimenta különleges versenyző, egyedi az utazótempója, hatalmas iramot tud diktálni,ő a legerősebb ellenfelem. Nyilván vissza akart vágni az Európa-bajnokságért és az olimpiáért, sikerült is neki. Jövőre majd folytatódik a harc" – ígérte Kopasz Bálint.

A következő döntőben kellemes meglepetésre újabb magyar érem született, az Óbudai Ganz VSE 22 éves kenusa, az olimpiát is megjáró Adolf Balázs ugyanis remekül osztotta be az erejét 1000 méter egyesben. A táv nagy részében a negyedik-ötödik helyen haladt, majd a hajrához közeledve felzárkózott az élcsoportra, s a német Conrad Scheibner és a cseh Martin Fuksa mögött harmadikként ért be a célba. Adolf két éve ezüstérmet szerzett 5000 méteren, most pedig ötkarikás számban is sikerült a dobogóra állnia.

„Az volt a tervem, hogy a német sráccal tartom a lépést, és csak a célban néztem ki, akkor láttam, hogy ez elég jól sikerült. Idén és jövőre is még az a célom, hogy tapasztalatot gyűjtsek ebben a kemény mezőnyben. A bronzérem azért nagy önbizalmat ad a jövőre" – mondta Adolf Balázs.

Női K–1 1000 méteren az új generáció képviselője, a KSI 21 éves versenyzője, Gazsó Alida Dóra képviselte a magyar színeket, ő az utánpótlássikerek mellett már a felnőttek között is letette a névjegyét, többek között júniusban megnyerte ezt a számot a poznani Európa-bajnokságon. Most is esélyeshez méltóan versenyzett, gyakorlatilag csak az óra volt az ellenfele, mert már 2-300 méter után jelentős előnnyel haladt a cél felé. Ez az előny később tovább nőtt, a vetélytársak csak a hátát nézhették, így megszerezte a magyarok első aranyérmét.

„Nem gondoltam volna, hogy ekkora előnnyel sikerül nyernem. A táv közepén nagy iramot mentem, s igazából nem is tudtam kihajtani magam" – osztotta meg Gazsó Alida Dóra.

A korábban párosban második Lucz Anna 55 perccel később K–1 200 méteren megismételte az ezüstérmet érő produkciót. Bár a rajtja nem sikerült jól, gyorsan „lábra kapott”, és a nézők nagy örömére győztes dán Emma Jörgensen mögött másodikként csapott be, megelőzve többek között az előző vb-n második lengyel Marta Walczykiewiczet.

„Nagyon örülök, el sem hiszem! Egyesben a rajtom nem volt igazán jó, csak az forgott a fejemben, hogy hajtsam ki magam, amennyire tudom. Csak a parton tudtam meg, hogy második lettem. Az előfutam-győzelem önbizalmat adott, és reménykedtem, hogy esetleg ebben a számban is meglehet a dobogó. Kezdem elhinni, hogy ott lehetek a legjobbak között. Nagyon várom a vegyes versenyt is" – mondta Lucz Anna.

C–1 500 méteren a 16 éves Kiss Ágnesnek, a magyar csapat legfiatalabb tagjának nem lehettek vérmes reményei, de jól helytállt élete első felnőttdöntőjében. Az ifjúsági világbajnok szegedi kenus nyolcadik lett, a győzelmet a chilei María Mailliard szerezte meg.

A férfi 1000 méteres párosoknál – ezek a számok 2024-ben már nem szerepelnek az olimpiai műsorban – a Noé Bálint, Kulifai Tamás kajakos és a Slihoczki Ádám, Kocsis Ádám kenus duó képviselte a piros-fehér-zöld színeket. Előbbi kettős nagyon jól tartotta magát a Tokió óta meggyengült, de még mindig erős mezőnyben. Az 500-as ellenőrzőpontnál Noé és Kulifai a harmadik helyen haladt át, s bár később visszaesni látszottak, a végén, az izgalmas befutóban sikerült megszerezniük a bronzérmet a svédek és a dánok mögött. Slihoczkiék hetedik helyen zártak a nyolc hajót számláló mezőnyben.

„Bevállaltuk az erősebb első ötszáz métert és Bálint a végén is jól tudta tartani a csapásszámot. Bár az izmaink a végére kezdtek bekötni, szerencsére beértünk a fehéroroszok előtt – mondta Kulifali Tamás.Tíz éve világbajnoki címet szereztem K–2 500 méteren, ha valaki akkor azt mondja, még 2021-ben is vb-dobogóra állhatok, aláírom.”

Női K–2 500 méteren a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta pályafutása 15., a kétszeres ötkarikás aranyérmes Csipes Tamara pedig 9. vb-címéért szállt vízre egy olyan mezőnyben, amelyben reálisan csak a címvédő fehérorosz Marina Litvincsuk, Volha Hudzenka duó lehetett az ellenfelük. A verseny igazolta is az előzetes várakozásokat, ugyanis e két egység óriási különcsatát vívott egymással: 250-nél a magyarok vezettek, de a hajrához érkezve már a fehérorosz hajó orra volt egy kicsit előrébb. Kozákék azonban az utolsó métereken visszatámadtak, és – 18 század különbséggel – sikerült is megszerezniük a győzelmet.

„Nagyon hideg van, a víz is hideg, ezért nehéz volt már a bemelegítés is, és verseny közben sem úgy viselkedtek az izmaink, ahogy szoktak. Ha nem ilyenek a körülmények, akár három hajó előnnyel is nyerhettük volna ezt a verseny, szerencsére így is meglett a győzelem" – mondta Csipes Tamara.

A szombati döntős programot két férfi 500 méteres négyesverseny zárta. A magyar kenusok (Kollár Kristóf, Zombori Dominik, Korisánszky Dávid és Hodován Dávid) és kajakosok (Nádas Bence, Kopasz Bálint, Csizmadia Kolos és Gál Péter) sem tudtak beleszólni a dobogós helyek sorsába, mindkét egység utolsó lett a fináléban, ez előbbi esetben hetedik, utóbbiban kilencedik helyet jelentett.

A délutáni középfutamok során mindössze két futamban volt érdekelt magyar hajó. A kajak egyesek 500 méteres versenyében a szolnoki Gál Péternek sikerült elcsípnie a döntőt érő harmadik pozíciót, ám a dunaújvárosi Kiss Balázs a kenusok között a negyedik helyével lemaradt a döntőről.

Most rendezték a kajak vegyes párosok előcsatározásait is: a délelőtt két ezüstérmet is begyűjtő Lucz Anna és Csizmadia Kolos kettőse megnyerte előfutamát, így a középfutamban már nem is kellett rajthoz állnia.

Mindez azt is jelenti, hogy a vasárnapi zárónapon sorra kerülő 16 döntőből 15-ben lesz magyar hajó.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek