Kajak-kenu: megújult megállóhelyek várják a vízitúrázókat

Vágólapra másolva!
2021.02.09. 14:51
null
Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke (Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország, archív)
A szezon kezdetétől 15 megújult vízitúra-megállóhely várja a túrázni vágyókat Budapesten és Pest-megyében – a fejlesztések mintegy 800 millió forintos, vissza nem térítendő, európai uniós támogatással valósultak meg.


Kedden online sajtóesemény keretében tartotta meg az európai uniós támogatással megvalósuló fejlesztések ünnepélyes projektátadóját a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ). A Közép-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése című projekt keretében Szobtól a Római-parton át Dömsödig összesen 15 vízitúra megállóhely újult meg 799 000 000 forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból.

„Évtizedes adósságot törlesztettünk a vízi turizmus fejlesztésével; nagyon fontos, hogy egy természeti és kulturális kincsekben gazdag országban megteremtsük a lehetőséget, hogy minél többen válasszák szabadidős mozgáshoz a vizeket, a vízpartot, és ismerjék meg a természetet” – mondta a sajtótájékoztatón Schmidt Gábor, a konzorciumvezető Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke, hozzátéve: a Duna középső szakaszát felölelő fejlesztés szervesen kapcsolódik a folyó alsó és felső szakaszán megvalósuló projektekhez, ezáltal a Duna teljes egészében bejárható.

A Közép-Dunán létrejövő beruházás keretében infrastrukturális fejlesztéseket valósítottak meg; minden megújult állomáshelyen stég, tűzrakó- és sátorozóhely, valamint kulturált vizes blokk várja a sportolni vágyókat, akiket korszerű túraeszközök is segítenek a vízitúrázásban.

TÉRHÓDÍTÁS A VÍZEN

A kajak-kenu sport vízi térhódítása látványos volt az elmúlt időszakban: a 8–10 éve elfogadott stratégia mentén a sportág birtokba vette Magyarország összes élővizét. Szabadidősport jelleggel évente 80–100 ezer kajakos, kenus barangol hazánk vizein. A magyarországi turisztikai kínálatnak szerves része a vízi vándortáborozás rendszere, és maga a vízitúrázás is. A vándortáborokban évente több ezer gyerek ismerkedik meg a vízitúrázás élményével, a Magyar Vízitúra Bajnokság pedig Magyarország legnagyobb és legnépszerűbb országos méretű amatőr vízitúrás versenysorozata, amely ma már 9 állomásos rendezvény.

„A munka kezdetétől hangsúlyos volt a fejlesztés hálózatos megvalósítása, azaz, hogy egymáshoz kapcsolódjanak az egymástól egynapi járásra található megállóhelyek, miként lényeges szempont volt, hogy más jármódokkal, elsősorban a kerékpározással is megteremtsük a csatlakozást” – tette hozzá Schmidt Gábor.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a projekt részeként megvalósuló egyik jelentős beruházás volt a 2019-ben a 13. kerületi Latorca utcában megnyílt Stopper úszóház, amely amellett, hogy közösségi és kiállítótér, valamint a szövetség hivatalos rendezvényeinek állandó otthona, vízitúra-megállóhely egyben. A fejlesztés ugyancsak lényeges eleme, hogy a Római-partot is bekapcsolták a Dunakanyar felfedezését lehetővé tevő útvonalba. Kiemelten kezelték a váci kajak-kenu pont fejlesztését is, emellett megújult vízitúra megállók jöttek létre Szobon, Gödön, Dunakeszin, Dunabogdányban, Leányfalun, Szentendrén, Pesterzsébeten, Csepelen, Szigetszentmiklóson, Szigetcsépen, Ráckevén és Dömsödön.

Baráth Gergely, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ ügyvezető igazgatója a Magyar Kajak-kenu Szövetséggel való együttműködésből kiemelte: a hazai kajak-kenu sport vezetői nem csak a kiemelkedő eredményeket elérő élsportolókra összpontosítanak, a sportágban dolgozók mindenkivel törődnek, aki vízre szeretne szállni.

„A szövetség fejlesztéseinek fontos eleme, hogy nincs életkorhoz kötve, ki, mikor tanulhat meg – ahogyan kajak-kenus berkekben mondják – vízen járni” – mondta Baráth Gergely. Az ügyvezető hozzáfűzte: az MKKSZ-nek az ország minden területén van pályázata, 57 megújult megállóhelyet már átadtak.

Nyikos András projektmenedzser arról tájékoztatott, hogy a jelenlegi uniós ciklusban ezen kívül mintegy 2 milliárd forint uniós forrásból valósulhattak meg vízitúra pontokat érintő fejlesztések országszerte.

A túrák megtervezéséhez minden szükséges információt megtalálnak az érdeklődők a viziturapont.hu internetes oldalon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik