PIRCS ANIKÓ 2021.02.01 13:19 Frissítve: 2021.02.01 14:21

Kajak-kenu: „A még elnyerhető öt kvótából négyre reális esélyünk van”

Három országban, védett, biztonságos környezetben készülhetnek a következő hetekben a magyar kajak-kenusok, akik májusban Szegeden újabb olimpiai kvótákért küzdhetnek meg.

Hüttner Csaba szerint a még elnyerhető öt kvótából négyre reális esélyünk van (Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország, archív)

 

Száz nappal a szegedi olimpiai kvalifikációs világkupaverseny rajtja előtt sajtótájékoztatót tartott a Magyar Kajak-kenu Szövetség – a sportág hazai vezetői a kvótaszerző viadal előkészületeiről, a magyar válogatott felkészüléséről és az olimpiai válogatóversenyek menetrendjéről adtak tájékoztatást.

 
Koronavírus: Dél-Afrikába tartó magyar kajakosokat oltottak

A sajtóeseményen Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára felidézte: a sportágazatban is rendkívül nehéz év után köszöntött be a 2021. esztendő, amelyben az újratervezés időszakát élik.

„Nekünk, sportvezetőknek az a legfőbb teendők, hogy az intézkedésekkel segítsük a sportolókat, a sportágazatban dolgozókat és a szervezeteket a kitűzött céljaik elérésében. A sportszektorban dolgozók az utóbbi időszakban is érezhették: nem maradtak egyedül. A felkészüléshez és a versenyeztetéshez a folytatásban is minden támogatást megadunk” – mondta Szabó Tünde, aki hozzátette: a magyar kajak-kenu élen jár a nemzetközi viadalok magas színvonalú rendezésében, és bízik benne, hogy a nagy sikerű 2019. évi olimpiai kvalifikációs világbajnokság után idén újabb eredményes és sikeres viadalnak ad otthont a Maty-ér.

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke arról beszélt, a hazai kajak-kenu sport jól vette az elmúlt időszak akadályait, a tervezett programokat pedig maradéktalanul meg tudták valósítani.

„Idén nyolcvan éves a Magyar Kajak-kenu Szövetség, pont nyolcvan olimpia érmet nyertek eddig a sportág magyar képviselői, ami arra kötelez bennünket, hogy a 2021. évben is a hagyományokhoz méltóan szerepeljünk” – fogalmazta meg a célt Schmidt Gábor, aki arról is beszélt, hogy a május 12. és 16. között rendezendő, mintegy 250 millió forintos költségvetésből megvalósuló világkupa-viadal iránt hatalmas az érdeklődés, várhatóan több mint ezer versenyző méreti meg magát a Maty-éren, a tokiói olimpiát megelőző utolsó világversenyen, amelynek magas színvonalú megrendezéséhez minden feltétel adva van.

Hüttner Csaba, a felnőttválogatott szövetségi kapitánya hangsúlyozta: a magyar sportolók számára rendkívül előnyös, hogy az olimpiai pótkvalifikációs viadalon hazai környezetben szállhatnak vízre, a pályát ráadásul közvetlenül a versenyt megelőzően, a május eleji válogatón tesztelhetik a mieink.

„A maximális tizennyolc kvótából eddig tizenhármat szereztünk meg, a tavalyi világkupa-viadalon mutatott teljesítmény alapján a még elnyerhető ötből négyre reális esélyünk van – mondta Hüttner Csaba, aki arról is tájékoztatott, hogy a kajak-kenusokat sem kerülte el a koronavírus. – A pozitív teszteredmények még abban az időszakban, novemberben és decemberben születtek, amikor ez még a felkészülés szempontjából kezelhető volt, a folytatásban azonban már nagy nehézséget okozna, ha a sportolók megbetegednének. Jelenleg nincs koronavírusos a csapatban.”

Hütter hozzátette: a magyar kajak-kenusok folyamatosan utaznak a meleg égövi edzőtáborokba, a mieink Dél-Afrikában, Portugáliában és Sevillában készülnek majd a következő időszakban – valamennyi helyszínen szeparáltan, védett, biztonságos környezetben tudnak edzeni a sportolók.

Weisz Róbert, a parakenu-válogatott szövetségi kapitánya elmondta, szeretné, ha kvóták száma tovább bővülne a szegedi paralimpiai pótkvalifikációs viadalon, amelyen reményei szerint a meglévő három mellé további egy vagy két tokiói indulói jogot nyernek el a magyar versenyzők. A parakenu-válogatott tagjai február végén utaznak Horvátországba, ahol háromhetes edzőtáborozás keretében edzenek, majd itthon folytatják a felkészülést a világkupáig.

A sajtótájékoztatón Székely Dávid, az M4 sport csatornaigazgatója kiemelte: a sportközvetítések terén mozgalmas és sűrű esztendő elé néznek, a kajak-kenusok világkupája például egybeesik a Tour de Hongrie kerékpárversennyel és a vizes Európa-bajnoksággal is. Székely Dávid arról is tájékoztatott, hogy az olimpia mellett a sportág többi viadalát, válogatókat, a duisburgi Eb-t és az ötkarikás játékok utánra tervezett koppenhágai világbajnokságot is közvetíti az M4 Sport.

2021.04.04 12:02:29

Kajak-kenu LIPICZKY ÁGNES

„A világon egyedülálló edzőközpont létesül Sukorón, ahol mindent megtalálhatunk egy helyen.”

2021.02.23 09:06:50

Kajak-kenu JOCHA KÁROLY

Miközben számos országból hívták edzősködni, itthon 1976-ban kirúgták a válogatottak mellől.

2020.07.31 18:25:31

Kajak-kenu K. T. I.

A bajnoknő kislánya, Olívia, már szinte csapattagnak számít a szolnoki edzőtáborokban, s hajóba is ülne.

2020.07.27 17:39:32

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ

Leült a gödör aljára, és fázni kezdett a feneke. Innentől már csak egy út vezetett – felfelé.

2020.06.18 22:15:25

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ

„Összességében nagyon göröngyös utat jártam be, de a meghatározó szakasz sima volt.”