Kajak-kenu: Szűkös a határidő, de nem lehetetlen ütőképes párossá válni – Bragato Giada

POZSONYI SZILÁRDPOZSONYI SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2024.01.26. 09:56
Bragato Giada márciusban kezdi el a felkészülést Benkucs Kírával (Fotó: Nemzeti Sport)
A Tiszaújvárosi KKSE élversenyzője lezárta pályafutása Nagy Biankával közös, négy világbajnoki bronzérmet és egy-egy Eb-aranyat, -ezüstöt és -bronzot hozó szakaszát, új párja, Benkucs Kíra fiatal kora pedig szerinte sokkal inkább előny, mintsem hátrány.

– Nem titkolt vágya az olimpián részt venni. Hogyan zajlik a felkészülése?
– Még tart a téli időszak, nem szállunk hajóba, csak futunk, úszunk és konditeremben edzünk. Márciusban utazunk először meleg égövi edzőtáborba Törökországba. Egyelőre ennyi – válaszolta a Nemzeti Sportnak Bragato Giada.

– Milyen formában van, és ez mennyire vetíti elő a versenyszezonra várható formát?
– Több szakemberrel dolgozom együtt, az eddig elvégzett mérések adatai nagyon biztatók. Sokat fejlődtem, és messze még a vége. Jó erőben érzem magam, és mentálisan is készülök az előttünk álló évadra, óriási próbatétel előtt állunk.

– Az egyes mellett idén is indul párosban, ezúttal viszont nem Nagy Biankával, új párja a 2005-ös születésű Benkucs Kíra lesz.
– Az előző szezon végén térdeltünk össze, mentünk próbaképp egy pályát, az időeredményünk ígéretes volt. Ha azóta ugyan­olyan ütemben fejlődtünk, ütőképes párost alkothatunk. Ha mégsem, ráérünk foglalkozni vele, és akkor egyelőre marad az egyes.

– Kimondta a kulcsszót: ráérünk. Alig több mint fél év van hátra az olimpiáig, a válogatóversenyekig pedig csak néhány hónap. Elég ennyi idő ahhoz, hogy egy páros teljesen összeálljon?
– Szűkös a határidő, de nem lehetetlen. Nyilván sokkal nagyobb munkát kell befektetnünk így, hogy a kormányzás, a menetstabilitás és a pályabeosztás is rendben legyen. De úgy néz ki, a Balla Virág, Takács Kincső kettős is végleg felbomlik, tehát mindenki új párral áll rajthoz. Nagy lutri, három verseny lesz az olimpia előtt, két hazai válogató és egy világkupaverseny, ezeken tökéletes pályát kell menni. Ehhez az is kell, hogy egymás minden apró mozdulatára tudjunk reagálni; ez sokkal könnyebb, ha évek óta együtt dolgozik a páros.

– Benkucs Kíra rendkívül fiatal, nincs sok tapasztalata a felnőttmezőnyben. Izgul emiatt?
– Szerintem ennek több előnye van, mint hátránya. Ég benne a bizonyítási vágy, ami egy idősebb versenyzőben nem feltétlenül. Nem is rutintalan, hiszen a korosztályos versenyeken már tapasztalta, milyen az éles helyzet. Maximálisan meg vagyok elégedve a munkájával, egyáltalán nem aggaszt a kora. Példának felhozhatnám Nevin Harrisont, aki a nemzetközi felnőttmezőnyben sehol sem volt, aztán 2019-ben, tizenhét évesen kétszáz méter egyesben Szegeden világ-, tizenkilenc évesen, 2021-ben Tokióban pedig olimpiai bajnok lett.

– Törökországban már együtt készülnek a versenyszezonra Benkuccsal?
– Igen, mindkettőnk csapata elutazik, de ott lesz Varga Ádám és Adolf Balázs is, tehát garantálva van a minőségi társaság. Mindketten főleg fiúk között edzünk, ami nagy előny, van, aki felhúzza a teljesítményünket, és olyan helyzeteket is tudunk modellezni, mint például amikor valaki korábban kezdi el a hajrát mellettünk, és utol kell érni, tartani a tempóját.

– Korábban említette a Balla, Takács kettőst, amely egyszer már felbomlott, majd később ismét összeállt. Lát bármilyen esélyt arra, hogy valamikor Nagy Biankával ismét összetérdel?
– A munkakapcsolatunknak azért lett vége, mert összeférhetetlenül eltérő a személyiségünk. Ezért azt mondanám, hogy – hacsak ellentétes szövetségi utasítás nem érkezik – ez a hajó elúszott. 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik