BUDAI ZOLTÁN (utanpotlassport.hu) 2019.06.27 15:11 Frissítve: 2019.06.27 16:53

Junior torna-vb: Balázs Krisztián nagyon bekezdett

Balázs Krisztián nagyon bekezdett a győri junior torna-világbajnokságon, három szer után az egyéni összetett tabella élén állt, végül azzal kellett megelégednie, hogy nyújtón és korláton is a második helyet szerezte meg a szerenkénti döntők selejtezőinek első fordulójában. Dobrovitz Ádám és Bátori Szabolcs sem maradt hibátlan, de összességében helytálltak a magyar fiúk.

 

Balázs Krisztián az első csoport után a második két szeren is

A fiúk egyéni összetett döntőjével és a szerenkénti döntők selejtezőivel elkezdődött a győri junior torna-világbajnokság. Az ünnepélyes megnyitó és a csapatok bemutatása után (ahol persze a magyarokat kísérte a legnagyobb üdvrivalgás) Balázs Krisztián, Dobrovitz Ádám és Bátori Szabolcs az első fordulóban 10 óra után néhány perccel az oroszokkal párban lépett porondra. Korláton Dobrovitz Ádám kezdte meg a magyar szereplést a világbajnokságon. Gyakorlatát 11.866 ponttal díjaztak a bírók, Bátori Szabolcs produkciója már öt tizeddel jobbat kapott, majd következett Balázs Krisztián, aki rendkívül magabiztosan mutatta meg, mire képes ezen a szeren. A leérkezést követően egy ököllendítéssel jelezte, úgy érzi, a várakozásának megfelelően indult a világverseny. A pontozóbírók igen magas 13.833-as számmal díjazták a fellépést.

A fiúk a nyújtón folytatták a versenyt, ahol szintén mind a hárman sikeresen megcsinálták a gyakorlataikat, ahhoz pedig, hogy újra felhördüljön az Audi Aréna publikuma ismét elég volt a Balázs-ököl. Talajon sem Dobrovitz, sem Bátori nem tudta hozni a „kötelezőt”, többször is belehibáztak az előadásba, Balázs viszont bokafájás ide vagy oda, lendületes, erős gyakorlattal készült, ami 13.266 pontot ért a bíróknál. A három szer kiváló teljesítménye után „Kiki” vezette az egyéni összetett tabellát, és a lóra úgy érkezett a fiatal tornász, hogy a közönség már sugdolózott, itt valami nagy dolog is összejöhet.

De nem jött, ugyanis Balázs gyakorlata háromnegyedénél leugrott a szerről, csak aztán fejezte be mutatványát, így elkerült az egyéni verseny vezető pozíciójából is. A csarnok némi megdöbbenésére a hibasorozat gyűrűn is folytatódott. Krisztián elengedte a szert, majd látható elégedetlenségében és tanácstalanságában szintén második nekifutásra végzett a gyakorlattal. Dobrovitzot és Bátorit közben végig a középmezőnybe pontozták a bírók, mint ahogy az ugráson is, amin végül Balázs ismét visszatért jó formájához, de ez a jó összetett eredményhez már kevés volt.

Az első forduló után így az egyéni összetett versenyben Balázs a 14., Dobrovitz a 20., Bátori a 21. helyen áll. A csapatviadalban Magyarország jelenleg a 6. A szerenkénti döntőbe kerülésre Balázs Krisztiánnak még jó esélye van, hiszen nyújtón és korláton egyaránt a második pontszám az övé. A döntőbe szerenként nyolc versenyző jut be, egy nemzetből maximum két tornásznak van lehetősége.

Balázs Krisztián változatos szereplése után jókedvűen nyilatkozott:

„Igazából talajon egy ilyen jó gyakorlatot sem tudtam megcsinálni edzésen, mint most. A sérülés miatt nem nagyon érkeztem gyakorolni, csak versenyeken, így az egész jó gyakorlat volt. A formaidőzítés remekül sikerült.  Lovon talán figyelmetlenségből, de olyan hibát követtem el, amit nem nagyon szoktam. Nem vagyok elkeseredve miatta. A gyűrű miatt igen, mert azt szépen szerettem volna megcsinálni, de a három fő szerem sikerült, így összeségében elégedett vagyok. Amúgy bosszankodós típusnak tartom magam, de most egyáltalan nem idegesítenek a rontások.”

Bátori Szabolcs picit bosszúsabb csapattársánál, de erre véleménye szerint meg is van az oka.

„A talaj és a ló várakozásom alatt sikerült, ezt annak tudom be, hogy az elmúlt héten sajnos megfáztam. Remélem, hogy lesz még lehetőségem bizonyítani egyéb versenyeken.”

Dobrovitz Ádám elégedett teljesítményével, egyedül a talajon elkövetett fenékre ülésről mondana le utólag. Puskás Jenő szakmai igazgató is a talajt sajnálja.

„Nincsenek csodák, a pódiumedzésen is nehezebben ment ez a szer. Kikinek a lovát azért sajnálom, mert az utóbbi idők versenyein megcsinálta, a gyűrűn pedig túl jó gyakorlatot akart bemutatni – nem sikerült. Korláton és nyújtón nagyon jó helyen áll, reménykedünk, hogy ott is marad.”

Ha Krisztiánnak sikerül döntőbe kerülnie, akkor vasárnap találkozhat vele újra a győri közönség, akik között számtalan rajongója akad a fiatal tornásznak, hiszen a verseny után rögtön közös fényképeket és autogramokat kértek a 17 éves fiútól.

„Megkértem akit lehetett, hogy amíg fenn vagyok a szeren, addig hagyjanak koncentrálni, de utána a közös képek, aláírások nagyon jól estek. Hogy a döntőben ott leszek-e? Kiderül este tizenegy körül. Addig rágom a körmöm. Vagy megnézem a többieket és azért izgulok kicsit” – nevetett Krisztián.

Az első forduló után egyéni összetettben az ukrán Illia Kovtun vezet 80.264 ponttal, második a kanadai Felix Dolci (79.731), harmadik az ugyancsak ukrán Nazar Chepurnyi (78.981). A csapatversenyben Ukrajna, Kanada, Egyesült Államok a sorrend. Hivatalos eredmények csak a versenynap befejezése után, este 10 óra körül várhatóak.

További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.

2019.06.21 10:58:50

Junior torna-vb nemzetisport.hu

Óriási mezőny gyűlt össze a magyar kezdeményezésre kiírt világbajnokságra.

2019.06.21 12:35:18

Junior torna-vb nemzetisport.hu

Itt találja a junior-világbajnokság programját, nevezési listáját. És jegyet is vásárolhat.

2019.06.20 13:17:32

Junior torna-vb nemzetisport.hu

A győri világbajnokság sporttörténelminek számít, hiszen junioroknak még nem rendeztek vb-t a sportágban.

2019.06.20 12:55:42

Junior torna-vb nemzetisport.hu

A junior torna-világbajnokságot Győrben rendezik meg, a versenyt gyakorlónap előzi meg.

2019.06.20 13:35:04

Junior torna-vb nemzetisport.hu

Puskás Jenő szakmai igazgató szerint az eredmény nem annyira fontos, a felkészülés számít igazán.