Női jégkorong-vb: Emlékeznünk kell a mostani keserűségre – Cortina

Vágólapra másolva!
2023.04.14. 07:19
null
Pat Cortina szerint emlékezni kell a mostani keserűségre (Fotó: Barry McCluskey/MJSZ)
Erős versenyhelyzetet kell teremteni a felkészüléshez, és muszáj fizikailag fejleszteni a játékosokat, hogy a magyar válogatott egyből visszajusson az elitbe – mondta a szövetségi kapitány lapunknak adott interjújában.

 

– Az tudom, hogy ön szívesen folytatná a munkát a válogatott élén, de kinek a kezében van a döntés?
– Elsősorban a szövetségében, aztán az enyémben, persze a körülmények is közbeszólhatnak, amelyekkel voltak problémáink az idényben – mondta lapunknak Pat Cortina, a magyar női jégkorong-válogatott kanadai szövetségi kapitánya. – A stáb a lehető legjobban küzdött meg a nehézségekkel, de mérlegelni kell, mennyi küzdelem fér bele. A mögöttünk hagyott idényben klubkötelezettségeim mellett novemberben, decemberben és februárban is a csapattal tudtam lenni, és még arra is volt lehetőségem, hogy az U18-as korosztályt és az EWHL-meccseket is figyeljem. Nagyjából működtek a dolgok, én is tapasztaltabb vagyok, mint az előző idény kezdetekor, és remélhetőleg abban tudunk előrelépni, hogy a jégtől távol mikor és mennyi munkát végzünk el. Meetingekből, játékosmegfigyelésből és taktikai emlékeztető beszélgetésekből is többre lesz szükség. Rettenetesen rövid időnk volt felkészülni a vébére, de ha hasonló szituáció állna elő jövőre is, azt már jobban tudnám kezelni. Ez nekem is egy lecke volt, amelyet meg kellett tanulnom.

– Túltették már magukat a kiesésen?
– Nem, és akárhányszor visszatérünk a jégcsarnokba, azzal szembesülünk, hogy vége van. Minden nagyon gyorsan történt, de emlékeznünk kell erre a keserűségre a jövőben, hogy tisztában legyünk vele, mi az, amit soha többé nem szeretnénk átélni. A lányok sincsenek túl fényesen, nagyon hosszú idény van a hátuk mögött, rájuk fér most egy kis pihenés.

– Mely játékelemekben kell mindenképp javulnia a csapatnak, hogy jövőre rögtön visszajusson az elitbe, és aztán ott is maradjon?
– A testi erő, a fizikai tulajdonságok. Gyorsaság és erő, mert ezen a szinten rengeteg mérkőzés az alapján dől el, milyen keményen dolgozol meg azért a kicsi jégfelületért, ami ideális támadó- vagy védőpozíciót jelent. A szint, amelyhez a lányok év közben hozzászoknak, nem kíván tőlük olyan sokat testileg, mint egy A-csoportos világbajnokság, ráadásul itt a pálya is kicsit kisebb volt, mint általában, így kevesebb idő jutott a gondolkodásra, a korong megjátszására.

– Talán ez az egyik legkönnyebben fejleszthető tulajdonság, nem?
– Igen, ugyanakkor nemcsak a testre gondolok, hanem arra is, hogy megértsük, a játék jelentős részében akkor kerekedhetünk felül, ha erősebbek vagyunk. A palánk melletti harcok, a bulik, a megfelelő pozíciók felvétele és ezek trükkjei olyan körülmények között is, amilyenek az elitben vannak. Fizikailag erősödni és gyorsulni könnyű, mert ahhoz csak a megfelelő munkát kell elvégezni, de kihasználni a megszerzett erőt és sebességet, egy fokkal nehezebb.

Az A-csoportból kieső magyar válogatott játékosai érthető módon csalódásként élték meg a búcsút
Az A-csoportból kieső magyar válogatott játékosai érthető módon csalódásként élték meg a búcsút

 

– Tavaly azt mondta, magasra tették maguknak a lécet, elképzelhető, hogy az akkori jó teljesítményből adódó elvárás okozta nyomás következménye volt, hogy néha nem koncentráltak megfelelően a játékosok?
– Nem lehet egy tényezőre szűkíteni a nehezítő körülményeket, de az biztos, hogy a saját magunk és mások elvárásának nem könnyű megfelelni. Sokat beszéltünk erről a lányokkal a torna előtt. Hiába értünk el valamit tavaly, az nem jelenti automatikusan, hogy az idén eljutunk ugyanoda. Megmászni egy hegyet nehéz, de a csúcsán maradni még nehezebb. Ha eljutottál már valameddig, kissé elveszíted azt az élességet, ami ahhoz kell, hogy újra oda kerülj, mert ott van a fejedben, képes vagy rá, az emberi természetből adódik, hogy ilyenkor csökken a harci szellem. A mostani bukás után viszont biztos vagyok benne, hogy mindenki sikerre éhesen tér vissza.

– A dániai világbajnokság után arról is beszéltünk, fontos lesz a tapasztalt játékosokat a hoki mellett tartani. Ez maradéktalanul sikerült, de mi vár rájuk a jövőben? Fontolgatja valaki a visszavonulást?
– Erről még nem volt alkalmam beszélni a játékosokkal, de remélem, hogy nem. Ugyanakkor elképzelhető, hogy lesznek, akik abbahagyják a jégkorongot.

– Hogy látja most a női utánpótlás helyzetét, lennének megfelelő utódai az esetleges visszavonulóknak?
– Elképesztően tehetséges fiatal magyar női jégkorongozók vannak, az a feladatunk, hogy olyan környezetet teremtsünk nekik, amelyben valóban harcolniuk kell egymással, ezáltal fejlődni tudjanak. Talán több esélyünk lesz a fiataloknak lehetőséget adni a divízió 1/A-ban, mint az elitben, ez sokat segítene a fejlődésükben. Az elsődleges cél azonban az, hogy a 2026-os olimpiára kvalifikáljunk, amihez kétségtelenül szükségünk lesz az új generáció játékerejére is.

– A világbajnokságokon kívül hogyan lehetséges kellően versenyképes környezetet biztosítani a fiataloknak?
– Először mennyiségre van szükség. Ezen azt értem, hogy szükség van minél több fiatal játékosra, majd az utánpótlás általános színvonalát kell egyre magasabbra emelni. A válogatotton belül most jó az egyensúly, az ifjabbak hajtják az idősebbeket, ők cserébe segítenek a tapasztalataikkal. Olyan ellenfeleket kell szereznünk a lányoknak, amelyek igazi kihívást jelentenek. Természetesen nem lehet mindig az Egyesült Államok vagy Kanada ellen felkészülési mérkőzést játszani, de minél több nehéz meccset játszunk, annál könnyebb lesz fejlődni.

Magyarország nélkül folytatódik az elit-vb
Bár a Németországtól elszenvedett 2–1-es vereségével biztossá vált, hogy a magyar női jégkorong-válogatott kiesik az A-csoportból, a világbajnokság folytatódik, és csütörtökön már meg is rendezték a negyeddöntőt. Helyi idő szerint reggel tízkor Csehország és Finnország mérkőzött először, előbbi nyert 2–1-re. A második mérkőzésen az Egyesült Államok magabiztosan játszva verte meg a németeket (3–0), a Kanada–Svédország és a Svájc–Japán összecsapásra lapzártánk után került sor.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik