MTI, V. Á. 2022.05.28 21:11 Frissítve: 2022.05.28 21:23

Jégkorong-vb: az oroszok és fehéroroszok jövőre sem indulhatnak

Az orosz és fehérorosz jégkorong-válogatott a jövő évi világbajnokságon sem szerepelhet, ugyanakkor a nemzetközi szövetség (IIHF) döntését a két szövetség bírálta, és a fellebbezést – amelyet már mindkét ország szövetsége előkészített – várhatóan június 15-én tárgyalja majd az IIHF illetékes bizottsága.

 

Illusztráció: AFP


Luc Tardif, az IIHF elnöke a szervezet honlapján szombaton elmondta, hogy az ukrajnai háború kirobbanása óta próbálnak alkalmazkodni a helyzethez. A nemzetközi szövetség február 28-án függesztette fel az orosz és fehérorosz csapatok nemzetközi szereplését, és tulajdonképpen ezt a döntését erősítette most meg a tamperei kongresszuson.

„Vártunk, ameddig csak lehetett, hogy meg kell-e hosszabbítanunk a felfüggesztést, remélve, hogy jobb lesz a helyzet, de nem így lett. Jelenleg nem tehetünk mást – tette hozzá. – Minden döntésünket a verseny biztonsága érdekében hoztuk meg, a játékosok, a személyzet, a szurkolók és a hivatalos személyek biztonságát figyelembe véve, beleértve az orosz és fehérorosz tagokat is.”

Hangsúlyozta azt is, hogy a két ország idei kizárásával logisztikai problémák adódtak, ezek az összes osztályt – beleértve a feljutásokat és a kieséseket is – érintik, és majd az orosz-fehérorosz visszatérés is hasonló problémákat vet fel.

Az orosz és fehérorosz válogatott már az idei vb-n sem vehetett részt, az élvonalba helyükre Franciaország és Ausztria került a divízió 1/A-ból, ahonnan meg május elején a magyar és a szlovén válogatott harcolta ki a részvételt a jövő évi tornára. A 2023-as vb-nek pedig Szentpétervár adott volna otthon, ezt a jogot azonban április 26-án elvette az IIHF, majd most pénteken derült ki, hogy Tampere és Riga lesz a beugró.

Az Orosz Jégkorongszövetség közleményben hangsúlyozta, hogy nem ért egyet az IIHF jövő évi kizárásra vonatkozó határozatával, a szervezet szerint nincs jogi alapja a döntésnek.

A fehérorosz szövetség jelezte: meggyőződése szerint az IIHF olyan nemzeti szövetségek befolyása és nyomása alatt hozta meg a döntését, amelyek gyakorlatilag nyugati politikusok túszaivá váltak. A közlemény kitér rá, hogy az IIHF a fehéroroszok biztonságára is hivatkozva sérti meg az olimpizmus elveit, és igény esetén – más sportágakból vett példákkal – lehetne megoldást találni, de az illetékesek nem akarnak, csak magukkal törődnek.

MTI

2022.06.05 10:03:59

Jégkorong DÉNES SZILÁRD, KOHÁN GERGELY

„Imádok hokizni, de már a saját hosszú távú és a családom érdekeit is szem előtt kell tartanom.”

2022.05.29 18:05:34

Jégkorong H. Á.

A harmadik harmad vége előtt Kanada 48 másodperc alatt egyenlített, a ráadásban Sakari Manninen döntött.

2022.05.25 23:37:45

Jégkorong BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Hazánk együttesei közül még egy sem indult ebben a sorozatban.

2022.05.15 23:01:09

Jégkorong CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Érthető módon, hiszen olyan jelenség verte ki a biztosítékot Romániában a korábbiaknál jóval nagyobb durranással, amellyel évtizedek óta együtt él a többségi nemzet törpekisebbségbe szoruló jégkorongos társadalma. Mondhatni pragmatikusnak tetsző belenyugvással, tekintve, hogy a székelyföldi hoki nélkül gyakorlatilag nem létezne e sportág a keleti szomszédban.