Budapesten a jövő sztárjai

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2023.12.07. 17:34
Címkék
Hazai pályán az új generáció: vasárnap rajtol az U20-as divízió 1/A jégkorong-vb, a magyar csapat elszántan készül.

 

Most csak a 20 éveseké a világ – ugyanis a Tüskecsarnokban rendezik december 10. és 16. között az U20-as divízió 1/A jégkorong-világbajnokságot, amelyen a magyar juniorok a kazah, az osztrák, a japán, a dán és a francia együttessel játszanak. Ebben a korosztályban ilyen rangos esemény még nem volt hazai közönség előtt. Legutóbb 2016-ban a divízió 1/B küzdelmeit rendezték Budapesten, ahol a Vértes Nátán és a Stipsicz Bence nevével fémjelzett csapat az első helyen zárt. A következő évi búcsú után 2019 decemberében jutottak fel újra a mieink, és azóta is az elit mögötti második vonal tagjai, tavaly ráadásul két meccset is megnyerve a negyedik helyen végeztek – most a magyar szurkolók segítségével lehetne megismételni a történelmi tettet.

 

A válogatott elsődleges célja a bentmaradás, vagyis az, hogy továbbra is a világ legjobb 16 csapata között szerepelhessen, de többen, köztük maguk a játékosok az éremszerzést sem tartják elérhetetlennek. Az utánpótlásban nehéz megjósolni az erőviszonyokat, hiszen egy év alatt is nagyot változhat egy csapat, ha a húzónevek kiöregednek, vagy éppen új tehetségek tűnnek fel. Ebből a szempontból kiegyensúlyozott a magyar keret, megvan az átmenet: kilencen ott voltak már a tavalyi, askeri U20-as vb-n is, míg a tavaszi, angers-i ifjúsági világbajnokságon tizenhárman vettek részt, szintén a negyedik helyet elérve.

A magyar csapat erősségét mutatja, hogy egyre nagyobb a légiósok aránya, összesen 13-an voltak a bő keretben, akik finn, svéd, német vagy észak-amerikai ligákban pallérozódnak. A 18 éves Nemes Márton már a felnőttválogatottban is bemutatkozott, sőt berobbant: két gólt is szerzett a novemberi Sárközy Tamás Emléktornán a svéd Mora csatára. A kapusok között csak légiósokból választhat a szakmai stáb, a hátvédsorban pedig Deák Márton, Farkas Olivér és Horváth Donát is a skandináv hokiban nevelkedik évek óta. A csatár Horváth Bence a Jukuritban talált újra magára, és termelte a pontokat.

Az itthon játszók közül a legtöbben már alapembernek számítanak az Erste Ligában, több mint 500 felnőtt bajnoki tapasztalatával várhatják a vb-t. Dobos Mihály Bendegúz a FEHA19 egyik legponterősebb játékosa, 19 meccsen 3 gól és 8 gólpassz jött neki össze eddig. Az újpesti, BJAHC-s és DVTK-s kerettagok is jó formában készülnek a tornára.

„Ha összeszedjük magunkat, bármire képes ez a csapat. Nagy a harc, egy vb mindenkinek alapból is motiváció, főleg akkor, ha hazai pályán rendezik” – mondta a csatár, Weidemann Márk.

 

A kispadon sincs hiány a tapasztalatból: egy szapporói hős, Ladányi Balázs irányítja az együttest szövetségi edzőként, munkáját Revák Zoltán, Arany Máté és Hajek Márk segíti. Az elmúlt hónapok alapján eltökélt és energikus csapatot építettek.

A vb december 10-én, vasárnap kezdődik, az első ellenfél Kazahsztán lesz. Hétfőn este az az elitből kieső osztrák, majd szerdán délután a feljutó japán csapat lesz az ellenfél. Aztán jövő csütörtökön Dánia következik, végül 16-án délután a franciák ellen zárja a tornát a magyar válogatott – jó előjel, hogy utóbbi együttest novemberben már sikerült legyőzni.

Jegyek még kaphatók az Eventim oldalon. A szurkolók minden belépő és bérlet árából 500 forinttal a gyermekotthonok lakóinak mindennapjait segítő Kuckó Programot támogatják.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik