Komoly riválisok érkeznek a Tüskecsarnokba

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2023.11.05. 20:46
null
(Fotó: MJSZ)
Címkék
A Sárközy Tamás-emléktornával kezdi meg az új szezont a magyar férfi jégkorong-válogatott.

Napra pontosan fél év után játszik újra hazai közönség előtt a magyar hokiválogatott: legutóbb május 9-én az MVM Dome-ban az emlékezetes Kanada ellen mérkőzésen lehetett szurkolni a csapatnak, amely most november 9. és 11. között a Sárközy Tamás-emléktornán vesz részt. A Tüskecsarnokban indul az új idény, amelynek végén nem titkolt cél a visszajutás az elit-világbajnokság mezőnyébe.

A mostani tornán az ukrán, az olasz és a szlovén együttes lesz az ellenfél – utóbbi kettő majd a tavaszi divízió 1/A világbajnokságon is rivális lesz, ráadásul vélhetően a legnagyobb a feljutásért folyó versenyben. Olaszország rendezi a 2024-es vb-t, emellett a 2026-os olimpia házigazdája is, így most is fontos neki a minél jobb szereplés. Szlovénia pedig a magyarokkal együtt esett ki az A-csoportból, és szintén mindent megtesz a gyors visszakerülésért. Most éppen egymás ellen mérheti fel a három együttes, hogy hol tart a többiekhez képest.

A magyar keretben ezúttal több fiatal is helyet kapott, így a 18 éves Nemes Márton és a 20 esztendős Varga Balázs, mindketten északi ligákban edződnek hétről hétre. Négy év után kaphat lehetőséget a kapus Vay Ádám, aki a szlovák élvonalban szerepel. A rutint Bálizs Bence, Nagy Gergő és Pozsgai Tamás képviseli, de láthatják a szurkolók a dán bajnokságban jól debütáló Erdély Csanádot, a francia ligában eredményes Horváth Milánt és Horváth Bálintot és az ICEHL-es Fehérvár több meghatározó tagját is. Szövetségi kapitányként ezen a tornán mutatkozik be Don MacAdam. Az olasz és a szlovén csapat is otthon szereplőkre épül, ám mindkét keretben találunk topligás játékosokat, vagyis nagy csatákra van kilátás.

(Fotó: MJSZ)
(Fotó: MJSZ)

Először 2021-ben tartották meg a Sárközy Tamás jogászprofesszorról, az MJSZ legendás elnökéről elnevezett tornát. A tavalyi hatcsapatos viadalt az olaszok nyerték, a mieink a negyedik helyen végeztek. Sárközy Tamás 1988 és 1998 között állt a honi jégkorong élén, ez idő alatt megteremtve a feltételeket a sportág szintlépéséhez. Felkarolta az utánpótlásképzést, kiemelte az 1975–1977-es korosztályt, a későbbi szapporói aranygenerációt, azelőtt sosem látott forrásokat biztosítva fejlődésükhöz. A torna célja méltóképpen emlékezni munkásságára.

Ami a további programot illeti, december közepén Ausztriában rangos torna vár a válogatottra, majd februárban következik az olimpiai selejtező, amelyen a litván, a japán és egy, az előző körből továbbjutó együttes lesz az ellenfél. A kvalifikációs tornát is a Tüskecsarnokban tartják, vagyis hazai pályán tehet fontos lépést az ötkarikás játékok felé a válogatott. A világbajnokságnak Bolzano ad otthont április 28. és május 4. között, a részletes felkészülési program később válik ismertté.

A SÁRKÖZY TAMÁS-EMLÉKTORNA PROGRAMJA
November 9., 15.00: Szlovénia–Olaszország
November 9., 18.30: Magyarország–Ukrajna
November 10., 15.00: Szlovénia–Ukrajna
November 10., 18.30: Magyarország–Olaszország
November 11., 13.30 Olaszország–Ukrajna
November 11., 17.00: Magyarország–Szlovénia

Jegyek még kaphatók az Eventim oldalán!

(Fotó: MJSZ)
(Fotó: MJSZ)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik