Jégkorong: Ezért dolgoztam egész eddig – Bálizs Bence

K-SZ. B.K-SZ. B.
Vágólapra másolva!
2023.10.19. 08:50
null
Kislánya is nézheti a szombati meccseken, hogyan védi Bálizs Bence a Sarpsborg kapuját (Fotó: Sarpsborg)
Második légiós idényében újra szintet lépett Bálizs Bence, a norvég Sparta Sarpsborg kapuját védi hétről hétre.

Szokatlanul későn, 32 évesen igazolt először külföldre a magyar válogatott kapusa, Bálizs Bence a lengyel Jastrze­biébe, majd egy idénnyel később máris továbbállt, szintet lépett, a norvég bajnoki elődöntős Sparta Sarpsborgba szerződött.

„Nagyon más, mint Lengyelországban. A hoki, a kultúra, az emberek hozzáállása, a profizmus szintje és az árak is nagyon különbözőek. Jól érezzük magunkat az országban, a kislányom már óvodás, sokat járkálunk a természetben. Az időjáráshoz alkalmazkodás azért néha kihívást jelent, nem ehhez vagyunk szokva, de már kezdünk belerázódni. Én is élvezem a mindennapi munkát, a norvég nehezebb bajnokság, mint a lengyel volt, de ezért jöttem ide, hogy szintet lépjek. Ahogy belecsöppentem az itteni miliőbe, az az érzés kerített hatalmába, hogy erre vágytam, ezért dolgoztam egész eddig” – mondta Bálizs Bence a Nemzeti Sportnak.

Ahogy Lengyelországba költözésükkor, úgy ezúttal is természetes volt, hogy párja és kislánya elkíséri, akik a kedvező versenynaptár miatt sokkal inkább követni tudják Bálizs mérkőzéseit, mint korábban.

Norvégia déli részén élnek, Sarp­s­borg nagyon közel van a svéd határhoz, de Oslo is nagyjából egy óra autóval. A települést a nap városának is hívják, hiszen az országban ott a legtöbb a napsütéses órák száma.

„Szombatonként mindig délután négykor van a meccs, ezzel lehet tervezni, és a családoknak is kifejezetten kedvező. A kislányom is el tud jönni a csarnokba, végig ott maradhat a meccsen, nem kell hazasietni az altatásra, fürdetésre. Meccs után bejöhet velem az öltözőbe, szokja és megszereti a hokimeccsek hangulatát. Most kicsit hullámvölgybe került a csapat, hatodikok vagyunk a bajnokságban, de célunk, hogy legalább az elődöntőig eljussunk az előző idény után megint” – folytatta a kapus.

Fiatal kapustársával, a norvég Mathias Landával kitűnő párost alkotnak, ha tudja, a jégen és a mindennapokban is segíti kollégáját, ahhoz ugyanakkor egyelőre nem fér kétség, hogy a magyar kapus az első számú választás a bajnoki meccseken.

„Így kerestünk az ügynökömmel csapatot, szeretek védeni, akkor már hadd játsszak! A mentorszerep azt jelenti a mindennapokban, hogy ha bármi kérdés felvetődik, nagyon szívesen válaszolok, legutóbb épp a szerelés beállításáról beszélgettünk hosszabban, de nyilván elsősorban a kapusedzők látják el Mathiast utasításokkal. Nyitott vagyok, mert itt mindenki az. Hamarosan meglátogat egy barátom, aki hokiedző, megkérdeztem az ittenieket, nem lenne-e gond, ha eljönne egy edzésünkre, és rögtön mondták, hogy nyugodtan, hozzon korcsolyát, edzhet velünk is” – adott betekintést a helyi viszonyokba Bálizs Bence.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik