Képes Sport
CSELŐTEI MÁRK
2023.03.12 09:12 Frissítve: 2023.03.12 13:36

Videójátékosból sztáredző? – A 30 éves Reims-tréner munkáját csodálja a futballvilág

A francia Ligue 1-ban szereplő Reims immár 18 bajnoki óta nem kapott ki, ez pedig a leghosszabb aktív veretlenségi sorozat az öt topligát tekintve. Mindez főképp a mindössze 30 esztendős, megfelelő edzői papírokkal nem rendelkező William Stillnek köszönhető, aki idény közben vette át a csapat irányítását. Bemutatjuk a modern kori labdarúgás egyik legnagyobb edzőreménységét, aki egy videójátéknak köszönhetően lépett a futballedzői pályára.

Will Still mérlege a Reims kispadján: 19 tétmérkőzés, 10 győzelem, 8 döntetlen, 1 vereség (Fotók: AFP, Imago Images)

 

Football Manager – az online futballjáték, amely kulcsszerepet játszik William Still felfelé ívelő edzői pályafutásában. A 30 esztendős belga-angol szakember Belgiumban született, ott is nőtt fel és labdarúgónak készült, de már tinédzserkorában belátta, nincs esély rá, hogy profivá váljon. Azt, hogy edző lesz, 17 évesen döntötte el, bár akkor még csak barátkozott a szakmával, a rendkívül népszerű Football Manager játékkal játszott. Akkor még úgy ítélte meg a környezete, a kelleténél jóval többet.

„Abszolút átlagos fiatal voltam, aki imádott naphosszat ezzel a játékkal játszani. Nemegyszer előfordult, hogy este tíz órakor megígértem magamnak, az utolsó meccs következik, aztán hajnal négyig a gép előtt ültem” – mondta egy korábbi interjúban Still. A játék aztán valósággá vált, miután jelentkezett egy prestoni edzőképzésre, majd a Preston North End U14-es csapatánál lett segédtréner Angliában. Nem sokkal később visszatért Belgiumba, ahol újabb képzéseket végzett el, s mindössze 21 évesen kinevezték az akkor még belga másodosztályú St. Truiden videóelemzőjévé. Ezt követően egyre csak lépkedett előre a különböző ranglétrákon, miközben mindenhol ódákat zengtek róla.

A LIGUE 1 TÖRTÉNETÉNEK LEGFIATALABB EDZŐI 
NÉV
KLUB
 MIKOR, HÁNY ÉVESEN?
1. Sébastien DELMAS Montpellier 2004, 26 évesen
2. Jean-Marc FURLAN Stade Brest 1985, 27 évesen
3. Jean-Michel LARQUÉ Paris Saint-Germain 1977, 29 évesen
4. Will STILL Reims 2022, 30 évesen
5. Roland GRANSART Olympique Marseille 1984, 30 évesen


Számítottak szolgálataira a Standard Liege-nél, a Lierse-nél és a Beerschotnál is – hol videóelemzőként, hol scoutként, hol másodedzőként. Sőt, a Lierse néhány meccsre megbízott edzőnek is kinevezte, de a pro licenc hiányában végül „visszafokozta”. Tavaly aztán országot váltott, és a francia élvonalban szereplő Reims edzői stábjában kapott helyet, ahol Óscar García másodedzője lett. A spanyol tréner akkor már jól ismerte Stillt, hiszen korábban a Standard Liege-nél is együtt dolgoztak.

Will Still tavaly októberi kinevezése óta a Reims minden meccsén szerzett pontot…


A Reims a bennmaradást tűzte ki célul a 2022–2023-as idényben, de nem kezdett jól, hiszen első kilenc bajnokijából csak egyet nyert meg, négyet pedig elvesztett. A 10. forduló előtt aztán Óscar García vezetőedző családi okokra hivatkozva nem tudott részt venni a Paris Saint-Germain elleni bajnokin, így William Still ült le a kispadra, s egyből bravúrral kezdett, hiszen csapata gól nélküli döntetlent ért el a Lionel Messivel, Kylian Mbappéval és Neymarral felálló párizsiak ellen. Néhány nappal a meccs után aztán a vezetőség bejelentette, meneszti Garcíát, a helyét pedig ideiglenesen a 30. életévét akkor betöltő belga-angol szakember veszi át. A francia sajtót valósággal elözönlötték a Stillről szóló cikkek, amelyek leginkább azt taglalták, olyan ember veszi át az irányítást egy francia élvonalbeli klubnál, aki sohasem volt profi labdarúgó, egy online játékon tanulta a szakmát, ráadásul megfelelő edzői papírjai sincsenek...

FOLARIN BALOGUN, A CSODAFEGYVER
Üstökösként robbant be ebben az idényben a 21 esztendős Folarin Balogun, Will Still érkezése óta pedig a liga legjobb támadói is csak nehezen tudják felvenni vele a versenyt. A Reims kölcsönjátékosa az Egyesült Államokban, New Yorkban született, de futballozni már az Arsenal utánpótlásában kezdett el. Az „ágyúsok” első csapatában eddig összesen tízszer lépett pályára (2 gólt szerzett), de a Middlesbrough-nál is eltöltött egy idényt, majd 2022 nyarán a Reims vette kölcsön. A Ligue 1-ben aztán valósággal kivirágzott Balogun, aki középcsatárként 27 tétmeccsen 16 gólnál és 2 gólpassz­nál jár már ebben az évadban. Nagy kérdés, mi lesz vele idén nyáron, hiszen a Reimsnek minden bizonnyal nem lesz pénze megvenni őt, de az Arsenal támadószekciója is telítettnek tűnik – irány egy másik topligás sztárcsapat?
A LIGUE 1 GÓLLÖVŐLISTÁJÁNAK ÁLLÁSA 
1. Kylian MBAPPÉ (PSG) 19 gól
2. Jonathan DAVID (Lille) 19 gól
2. Wissam BEN YEDDER (Monaco)
16 gól
4. Alexandre LACAZETTE (Lyon) 16 gól
5. Folarin Balogun (Reims)
15 gól


Huszonötezer euró, átszámítva nagyjából 11 millió forint. Ekkora büntetést fizet október közepe óta a Reims a Francia Labdarúgó-szövetségnek meccsenként, William Still ugyanis még edzői tanulmányait végzi, így még nincs meg az UEFA pro licence, ami alapelvárás egy topligás trénertől. Megéri? Nos, úgy tűnik, eddig nagyon is... A PSG elleni gól nélküli csörtét követően 16 bajnokit játszott le a Reims Still irányításával, mindezt veretlenül! (A csapat 18 mérkőzés óta tartó bajnoki veretlenségi szériája még Garcíával kezdődött.) A 30 éves – ezzel jelenleg a legfiatalabb topligás edzőnek számító – szakember mérlege nyolc győzelem és nyolc döntetlen. Igaz, a veretlenség „csak” a Ligue 1-re vonatkozik, hiszen a Francia Kupában egy győztes kört követően a nyolcaddöntőben kiesett a Reims a Toulouse ellen. A klubnak persze nem a kupa, hanem a bajnokság, azon belül is a bennmaradás a fontos, ez pedig jelen állás szerint tükörsimának tűnik. Amikor Still átvette az irányítást, a Reims kilenc fordulót követően mindössze a tabella 17. helyén állt, míg jelenleg a 8. (!) a csapat, immár 40 pontot gyűjtve, 18 pontra a kiesőzónától, mindössze 5 pontra az európai kupaindulástól...

…s a 30 éves edző a kiesőzónából a tabella első felébe vezette a piros-fehéreket


De miből állhat össze a Will Still-titok? Nos, a nemzetközi sajtóban róla megjelent cikkek ellenére is csak találgatni lehet egyelőre. Az biztos, hogy a videóelemzőből és játékosmegfigyelőből vezetőedzővé avanzsált tréner kiemelt hangsúlyt fektet a modern kori statisztikákra és azok analizálására, s az így megszerzett tudását igyekszik átadni játékosainak. Azt azonban egyelőre nem tudjuk, mi hangzik el az öltözőben, hogyan motiválja játékosait, milyen pedagógus. Az eddig látottak alapján nem mondhatjuk, hogy megreformálta volna a játékot, nincsenek sohasem látott taktikai újításai, nem variál túlzottan sokat a játékrendszerekkel, de igyekszik mindig az ellenfél gyengéire játszani, és remekül nyúl bele a meccsekbe változtatásokkal, cserékkel. Az persze jó kérdés, hogyan bánik majd az egókkal, ha a Reimsnél töltött sikeres időszaka után majd egy topcsapat is igényt tart a szolgálataira, de az biztos, hogy eddig több mint ígéretes a teljesítménye.

 ISMÉT DICSŐ KLUB LESZ A REIMS?
Kevesen tudják, de nem volt mindig francia kiscsapat a Stade de Reims, mi több, az 1955–1956-os idényben a Real Madrid ellenfeleként szerepelt a futballtörténelem első BEK-döntőjében. A finálét szoros csatában 4–3-ra elvesztette a Reims, de három évvel később ismét eljutott a sorozat utolsó mérkőzéséig. Az ellenfél 1959-ben is a Real Madrid volt, a „királyiak” pedig ezúttal 2–0-ra győztek – ekkor már Puskás Ferenc is a madridiakat erősítette. Ezt követően még kétszer tudta magát kvalifikálni a Reims a Bajnokcsapatok Európa-kupájába, majd 1963 után közel 60 évet kellett várnia, hogy újra európai kupában indulhasson. A 2020–2021-es Európa-liga-idény második körében éppen a Fehérvár volt a Reims ellenfele, és a magyar együttes tizenegyespárbajban ki is ejtette a franciákat. Most újra van rá esély, hogy a Reims eljusson valamelyik európai kupasorozatba, William Still-lel a kispadon.


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. március 11-i lapszámában jelent meg.)

2023.03.23 00:04:42

Francia labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A sokéves átlag azt mutatja, hogy nemcsak a pályán nyújtott teljesítménye szokott csapatkapitányságra érdemesíteni egy futballistát, hanem az életkortól nem feltétlenül függetleníthető emberi érettség, a befolyásoló, közösségformáló erő is. Akire ezért-azért felnéz a többség, és akinek »közlekedik annyi vér a rendszerében«, hogy indokolt (vagy annak vélt) esetben egy szupersztárra is rászóljon.

2023.03.11 14:47:44

Francia labdarúgás nemzetisport.hu

A 30 éves Will Still útja a Football Managertől a francia élvonal kispadjáig – edzői papírok nélkül.

2022.10.16 20:04:57

Francia labdarúgás nemzetisport.hu

Bátran futballozott a Marseille a PSG otthonában, de egy kiállítás megpecsételte a sorsát. A szurkolók meg...

2022.08.16 00:52:02

Francia labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI TRANSZFERSOROZAT. C'est la vie! Cherchez la femme! A fair play nem vonatkozik a PSG-nél a pénzügyek után a belügyekre sem?

2022.08.06 10:23:17

Francia labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI TRANSZFERSOROZAT. A Nice-nél az angol milliárdos vidám, szerethető csapatot akar, de hogyan lesz ebből nagy durranás?