THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2022.05.22 23:17 Frissítve: 2022.05.23 21:30

Több a soknál! – Thury Gábor jegyzete

 

Kylian Mbappé jelezte Florentino Péreznek, a Real Madrid elnökének, tekintse tárgy­talannak szóbeli megállapodásukat, amely szerint a spanyol klubhoz igazol. A 23 éves világbajnok francia csatár 2025-ig marad a PSG-ben, évi százmillió eurós fizetést kap, azért pedig háromszázmilliót vesz fel, hogy – mondjuk ki – az adott szavát megszegje.

 
Mbappé: Megértem a Real csalódottságát, én leszek a legnagyobb szurkolójuk a BL-döntőben
Kylian Mbappé szerződést hosszabbított a PSG-vel

A La Liga elnöke, Javier Tebas felháborítónak tartja, hogy az évek során hétszázmillió feletti veszteséget termelő, a bérekre hatszázmilliót költő PSG diktálhat, mi több, a pénzügyi fair play megszegése miatt feljelenti a párizsiakat. Újra elkezdődik a cirkusz, majd látszatbüntetésekkel minden marad a régiben, ezt legrosszabb esetben a nemzetközi Sportdöntőbíróság ítélete garantálja…

S van itt még más is: spanyol és francia hírforrások szerint a sztárjátékos szerződésébe belevették, hogy beleszólhat a vezetőedző és a sportigazgató kinevezésébe is. Igen, jól olvasták! Valljuk be, az 1970-ben alapított Paris Saint-Germain a kontinens legnagyobb operett-társulatává nőtte ki magát. Igaz, számos aranyérmet szerzett az angolnál, spanyolnál, olasznál, németnél kevésbé színvonalas francia bajnokságban, kupákat is nyert bőven, de a közelmúltban egyetlen figyelemre méltó nemzetközi eredményt produkált: 2020-ban Thomas Tuchel (Lőw Zsolttal a stábjában) vezetésével bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe.

A párizsi klub néhány kivételtől eltekintve a modern kori klasszisok játékostemetője – mostantól pedig a harmadszor a Ligue 1 legjobb játékosának választott Kylian Mbappé abba is beleszólhat, kivel (nem) szeretne dolgozni. A sportigazgató, Leonardo már megy – helyére a csatárnak a monacói időkből ismerős Luís Campos érkezik –, felkészül Mauricio Pochettino.

Ne higgyük, hogy Cristiano Ronaldónak, Lionel Messinek nem volt beleszólása, kivel szeretne inkább játszani, ki jöjjön a csapathoz edzőnek, de már harminc fölött, néhány Aranylabdával a hátuk mögött. Azt se higgyük, hogy egykor itthoni klasszisainknak nem volt szavuk – miközben a sajtóban burkolt s kevésbé burkolt formában kritikát fogalmaztak meg a játékos­uralom ellen.

Eddig csak a futballisták ára emelkedett az egekbe, amire rezzenéstelen arccal jött a reakció, mindenki annyit ér, amennyiért megveszik. Kylian Mbappé esete akár precedens is lehet.

Azt még megemésztjük, hogy sokba kerülnek a labdarúgók – de ez több a soknál.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.06.29 23:01:13

Francia labdarúgás SZELI MÁTYÁS

NS-VÉLEMÉNY. Ha a pályán mutatott teljesítményt nézzük, persze kritizálni lehet, de kudarcként elkönyvelni túlzás lenne a párizsi időszakát.

2022.06.24 12:51:49

Francia labdarúgás BODNÁR ZALÁN

A 34 éves csatár pályájáról szóló sorozatunk első részében a franciaországi éveket idézzük fel.

2022.05.22 22:30:06

Francia labdarúgás THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Beleszólhat a vezetőedző, a sportigazgató kinevezésébe is.

2022.02.23 23:42:06

Francia labdarúgás CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Jómagam mostanában a Paris Saint-Germaint tekintem a műfaj állatorvosi lovának. Messi változatlanul nagy kedvencem, Neymar ugyan kevésbé, de néhány megmozdulása előtt esetenként hüledezve adózom. Ezzel együtt leginkább – és egyre inkább – Mbappé az, aki miatt fokozott érintettséget érzek a párizsi milliomoscsapat esetében.

2022.01.26 16:34:52

Francia labdarúgás BACSKAI JÁNOS

TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK, 2022. A havi kétmillió eurós bérek behatárolják a kérőket; bukások és bombaüzletek Monacóban.