A Real Madrid vonzásában – Kylian Mbappé jól érzi magát Párizsban, de...

Vágólapra másolva!
2021.12.22. 12:12
null
„Itt voltam, itt vagyok és az idény végéig biztosan a PSG-nél maradok , ugyanakkor mindig mondtam, hogy idővel szeretnék kipróbálni valami újat.” (Fotók: AFP, Imago Images)
Kylian Mbappé már 22 évesen fényes csillag a labdarúgás egén. A PSG-nél vélhetően utolsó idényét töltő francia világbajnok csatárban minden megvan ahhoz, hogy akár a Bajnokok Ligája rekordgyőztesének legnagyobb futballistái közé emelkedjen.


„Szupersztár kerestetik!”

Amióta Cristiano Ronaldo 2018 nyarán kitette a lábát a Real Madrid öltözőjéből, akár ez a felirat is villoghatna a Santiago Bernabéu Stadion bejárata fölött. Az eltelt három év átigazoláspolitikáját rosszul sikerült zenei tehetségkutatók válogatójához lehetne hasonlítani: a csaknem 550 millió euróból vett játékosok között alig találunk olyat, aki megszolgálta volna a pénzét. A kivételek közé leginkább Thibaut Courtois és a formáját a 2021–2022-es idényre megtaláló Vinícius Junior tartozhat, a gyakori sérülései okozta feszültségét többnyire hamburgerevéssel levezető Eden Hazard-ért kiadott 115 millió euró viszont ablakon kidobott pénz volt.

NÉVJEGY: KYLIAN MBAPPÉ
Született: 1998. december 20., Párizs
Állampolgársága: francia
Sportága: labdarúgás
Posztja: csatár
Válogatottsága/góljai: 53/24
Klubjai: AS Monaco (francia, 2015–2017), Paris Saint-Germain (francia, 2017–)
Kiemelkedő eredményei: világbajnok (2018), Nemzetek Ligája-győztes (2021), U19-es Európa-bajnok (2016), 4x francia bajnok (2017, 2018, 2019, 2020), 3x Francia Kupa-győztes (2018, 2020, 2021), 2x francia Ligakupa-győztes (2018, 2020),3x francia Szuperkupa-győztes (2019, 2020, 2021)

Ez persze nem jelenti azt, hogy a Real Madrid gyenge lenne – nem véletlenül vezeti tetemes előnnyel a spanyol bajnokságot és nyerte meg Bajnokok Ligája-csoportját –, a „galaktikusok” megnevezésre azonban egyre kevésbé szolgál rá. Cristiano Ronaldo távozása óta a csapat mindössze egy bajnoki címet, spanyol Szuperkupát és klubvilágbajnokságot nyert, ennél is nagyobb probléma, hogy nincsen olyan játékosa, aki az ötszörös aranylabdás portugál klasszis nyomdokaiba lépne. Karim Benzema remek gólszerző, ám pályán kívüli megnyilvánulásai erősen megosztják a közvéleményt, az aranylabdás Luka Modric és csapattársai sem alkalmasak a frontember szerepére. Ahhoz, hogy a Real Madrid ismét Európa legrettegettebb csapata legyen, új szupersztárra van szüksége. Fiatal, ambiciózus, világszerte körülrajongott futballistára, akinek a neve az elkövetkező 8-10 évben egybeolvadhat a klubéval. Florentino Pérez hatalmas szerencséjére a betöltetlen állásra a két legalkalmasabb jelölt, Erling Haaland és Kylian Mbappé is elmozdítható jövő nyáron a klubjától. Hogy a Real Madrid elnöke miért a francia világbajnok csatár megszerzéséért küzd inkább?

Elsősorban azért, mert sokkal piacképesebb. A lassan kiöregedő Cristiano Ronaldo és Lionel Messi, valamint a Bajnokok Ligája-trófeát és az Aranylabdát a PSG tagjaként hiába hajszoló Neymar mögött már most a negyedik legnagyobb követőtábora van a közösségi médiában, és a felsorolt klasszisokkal ellentétben előtte még ott a jövő. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a nemzetiségét sem. Amíg Erling Haaland Norvégia színeiben várhatóan sem Európa-bajnokságon, sem világbajnokságon nem lesz képes kiemelkedő eredményt elérni, Mbappé már 19 évesen világbajnoknak mondhatta magát, és a francia válogatott erejét ismerve a jövőben is esélyes trófeák gyűjtésére. Mivel a válogatottal elért kiugró eredmények – elég csak Messi idei Copa América-győzelmére gondolni – kiemelt jelentőségűek az Aranylabda odaítélésekor, és a Real Madrid hírnevéhez méltón a világ legjobb futballistáit szeretné soraiban tudni, nincs is logikusabb választás a PSG csatáránál. Sőt, inkább az a furcsa, hogy még nem futballozik ott. Tényleg, miért nem futballozik még ott?

2021, Puskás Aréna: a mieink elleni Eb-csoportmeccsen Schäfer Andrást előzi meg (Fotó: Szabó Miklós)
2021, Puskás Aréna: a mieink elleni Eb-csoportmeccsen Schäfer Andrást előzi meg (Fotó: Szabó Miklós)


A rövid válasz a kérdésre: mert Nasszer el-Kelaifi, a PSG elnöke nem engedte el a nyáron. A hosszabbhoz kissé vissza kell menni az időben. Kylian Mbappét már gyerekként a francia futball egyik legnagyobb reménységeként tartották számon. Párizs vonzáskörzetében, Bondyban született, mindössze hat hónapos volt, amikor a franciák a lakhelyétől 11 kilométerre megnyerték az 1998-as világbajnokságot. A környék, ahol felnőtt, kifejezetten rossz hírűnek számít, a munkanélküliség duplája a franciaországi átlagnak, a 2005-ös lázongások során autókat, buszokat gyújtottak fel a család lakásának közelében. A futball a szó szoros értelmében menekülésnek számított a mindennapi életből, és az ő esetében a sportág imádata leírhatatlan mértéket öltött.

„Minden percben a labdarúgásnak élt, hétvégente öt mérkőzést is megnézett egymás után, nem érdekelte, milyen színvonalon és kik játszanak  – idézi a Life Bogger Wilfried Mbappét, Kylian édesapját. – Rajongása már-már az őrület hatását súrolta. Többet foglalkozott a futballal nálam is, pedig én edzőként dolgoztam.”

Azért néhány évig a labdarúgás mellett is volt hobbija Kyliannak. Szülei hat- és tizenegy éves kora között zeneiskolába járatták, fuvolán tanult és a kórus tagjaként többször fellépett. Ki tudja, talán híres énekes vált volna belőle, ha labdarúgó-karrierje valami miatt félresiklik, édesapja azonban céltudatosan terelgette. Odafigyelt a fejlődésére, megszervezte, hogy találkozzon példaképeivel (Thierry Henryval és Zinédine Zidane-nal), és amikor Európa topklubjai próbálták megszerezni az utánpótlásukba, képes volt higgadt fejjel dönteni. A Chelsea és a Real Madrid meghívását is utazási lehetőségnek fogta fel, ahol fia kicsit kikapcsolódhat, esze ágába sem volt más országba vinni.

2018, Moszkva: a vb-döntőben Domagoj Vida mellett rúgta a franciák negyedik gólját (Fotó: Imago Images)
2018, Moszkva: a vb-döntőben Domagoj Vida mellett rúgta a franciák negyedik gólját (Fotó: Imago Images)


„Madridba azért utaztunk el, hogy Kylian jól érezze magát
– nyilatkozta Wilfried Mbappé a France Footballnak. – Olyan volt neki, mint egy szülinapi ajándék. Találkozhatott Cristiano Ronaldóval és Zinédine Zidane-nal, készíthetett velük néhány fényképet és begyűjthetett aláírt mezeket. Az ajánlat elfogadásán nem sokat gondolkodtunk. Angliában vagy Spanyolországban a sor végére kellett volna állnia, és ezeknél a kluboknál bevett gyakorlat, hogy a fiatalokat folyamatosan kölcsönadják.”

Márpedig Kylian minél korábban játszani akart a felnőttek között, így útja a Bondy utánpótlásából előbb Franciaország elitakadémiájára, a clairefontaine-ire vezetett, majd a Monaco következett. A hercegségbelieknél Leonardo Jardim vezetőedző adott neki lehetőséget az első csapatnál, amikor 2015. december 2-án a Caen elleni bajnoki 88. percében becserélte, Mbappé 16 évesen és 347 naposan a klub történetének legfiatalabb bemutatkozó játékosa lett. Első góljára két és fél hónapot, szerződéshosszabbítására további két hetet kellett várni, és a klubnál jól tudták, gyémántra leltek.

„Nem érezte jól magát az akadémiánkon, el akart menni – emlékezett vissza Vagyim Vasziljev, a Monaco akkori alelnöke a CNN Sportnak. – Mindennél jobban vágyott arra, hogy megmutassa magát a felnőttek között, ezért Leonardo Jardimhoz irányítottam, akit megdöbbentett, miért nem hallott erről a srácról korábban. Gyorsan visszanyertük a bizalmát, profi szerződést kötöttünk vele, és onnantól megállíthatatlan lett. Nem jó, nem topjátékos, hanem igazi fenomén. Két év alatt megnyerte a francia bajnokságot, elérte a Bajnokok Ligája elődöntőjét, világbajnok lett, és a benne rejlő lehetőségeket ismerve, ez egyáltalán nem meglepő. Tökéletesen tisztában van az erősségeivel, a gyengeségeivel, és mindennap azért dolgozik, hogy egyre jobb legyen. Különleges futballista, aki bámulatos karrier előtt áll.”

TELJESÍTMÉNYE IDÉNYENKÉNT
IDÉNY
KLUB
MÉRKŐZÉSGÓL
GÓLPASSZ
JÁTÉKPERC
2021–2022 PSG 23 13 15 1917
2020–2021 PSG 49 42 13 3729
2019–2020 PSG 39 30 21 2775
2018–2019 PSG 44 39 22 3548
2017–2018 PSG 44 21 18 3446
2016–2017 Monaco 44 26 15 2609
2015–2016 Monaco 16 4 4 676


Miután a Monacót bajnoki címhez segítette, Mbappé a PSG és a Real Madrid ajánlata között őrlődött, végül 180 millió eurós szerződést kötve a párizsiakat választotta. Döntésében szerepet játszott, hogy amíg Unai Emery, a PSG vezetőedzője Kylian otthonába is elment, hogy állandó játéklehetőséget kínálva meggyőzze a szülőket is a váltásról, a Real Madridot irányító Zinédine Zidane Cristiano Ronaldóval, Gareth Bale-lel és Karim Benzemával a támadósorában nem tudta ezt garantálni. A PSG-hez szerződés és a Neymar utáni legdrágább futballista titulusát övező elvárás így is teherként nyomta a mindössze 18 éves csatár vállát, de megbirkózott vele. Az eltelt négy év alatt háromszor lett a francia élvonal gólkirálya, a PSG-ben idén december 12-én, a Monaco ellen szerzett duplájával elérte a 100 bajnoki gólt, hogy a francia válogatott tagjaként nyert 2018-as világbajnoki címről már ne is beszéljünk. Nem csoda, hogy a Real Madrid nagy erővel hajt a megszerzésére, a nyári átigazolási időszakban a párizsiakat még 220 millió eurós ajánlatával sem sikerült meg­győznie. Klyian maradt, hogy Lionel Messi és Neymar oldalán harcba szálljon a vitrinjéből még hiányzó Bajnokok Ligája-trófeáért. A trió egyelőre akadozva működik, de nem lehet kizárni, hogy tavaszra meglesz közöttük a kellő összhang. Messivel már mintha rendeződött volna a viszonya, az argentint hetedik aranylabdájának megnyerése után a világ legjobb játékosának nevezte, és a pályán is egyre jobban megérti vele magát.

„Itt voltam, itt vagyok és az idény végéig biztosan a PSG-nél maradok  – szögezte le Mbappé a TNT Sportnak adott interjújában. – Csodálatos évek állnak mögöttem, a lehető legtöbbet profitáltam a velem történtekből, és a jelenlegi időszak is nagyon izgalmas. Azzal kapcsolatban, hogy az utam jövőre hová vezet, még nem döntöttem. Szeretem Párizst, itt van a családom, jól érzem magam. Ugyanakkor mindig mondtam, hogy idővel szeretnék kipróbálni valami újat.”

A diplomatikus nyilatkozatból klubszimpátiától függetlenül bármit ki lehet olvasni, mivel azonban a futballista továbbra sem hosszabbította meg 2022 nyarán lejáró szerződését, és januártól szabadon tárgyalhat bármilyen egyesülettel a folytatásról, meglepő lenne, ha a következő idénytől nem a Real Madrid mezében látnánk. Ha így lesz, és a „galaktikusok” átigazolási díj fizetése nélkül megszerezhetik, talán még a másik szupersztárjelölt, Erling Haaland is beleférhet a büdzsébe.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. december 18-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik