CS. Z. 2014.07.17 16:32 Frissítve: 2015.03.23 01:29

Tíz ismeretlen világbajnok az elmúlt negyedszázadból

„Milyen poszton játszik, szélen vagy középen?” – tette fel a kérdést a friss világbajnok Matthias Ginter átigazolása kapcsán egyik hozzászólónk. Annyiban feltétlenül jogos az észrevétel, hogy a húszéves középhátvéd a német keret alighanem legismeretlenebb tagja. Ginter ismeretlenségét továbbgondolva szubjektív alapon összegyűjtöttük 1990 óta azt a tíz játékost, akiről amúgy aligha gondolnánk, hogy világbajnokok, íme! És önök kikre (nem) emlékeznek? Várjuk hozzászólásaikat! 

Fel tudja sorolni mindegyik képen lévő olasz világbajnokot? Balról jobbra Amelia, Zaccardo, Pippo Inzaghi, Barone és Barzagli (Fotók: Action Images)

 

MATTHIAS GINTER (2014) – Ginter ismertségén persze sokat segített volna, ha – például Christoph Kramerhez hasonlóan – pályára lép a döntőben vagy legalábbis a vb-n, ám listánkba vétele így is gonosz dolog, hiszen még csak húszéves, a keret legfiatalabbja volt. Hogy Jürgen Klopp kiszemelte magának és nem sajnált érte 10 millió eurót adni a Freiburgnak, bizonyítja: hatalmas potenciál van benne, könnyen elképzelhető, hogy tíz esztendő múlva már az új német generáció egyik legkiemelkedőbb alakjaként emlegetik. Márciusban mutatkozott be a válogatottban, ő a nationalelf történetének 900. játékosa, eddig kétszer öltötte magára a német mezt.

A VILÁGBAJNOK
MAGYARORSZÁGON
Összeállításunkban negyedszázadnál nem nyúlunk vissza régebbre, mert a korábbi bajnokok emlékét nyilvánvalóan már döntően megrostálja az idő kíméletlen vasfoga. Valakit mégis kiemelünk még 1982-ből, ő pedig Pietro Vierchowood, akinek a Honvéd új edzőjeként a magyar labdarúgásban is számottevő szerep juthat. A kőkemény Cár hatalmas Serie A-s pályafutást tudhat magáénak, emellé 45-szörös válogatott, ám 23 évesen még nem játszott meghatározó szerepet az olasz válogatottban, a vb-menetelés során egyszer sem lépett pályára. Viszont az 1990-es vb mellett a ’84-es olimpián is részt vevő védő 11 évvel később Málta ellen az azzurri legidősebb gólszerzője lett. Sikeres pályafutása méltó példa lehet Ginter számára.

SIMONE BARONE (2006) – A 2010-es spanyol válogatott erősségét jól jelzi, hogy gyakorlatilag senkit nem lehetett besorolni az ismeretlen kategóriába: a dél-afrikai 23-as világbajnok keretből Javi Martínez volt a mai napig a legkevesebbszer válogatott, 18-szor, de ő még most is csak 25 éves. A 2006-os olasz együttes összességében már kicsit szürkébb volt: Barone például sosem fordult meg nagycsapatban, középcsapatok – Parma, Palermo, Torino, Cagliari – szintjéig vitte, és a vb-cím az egyetlen trófeája. 2012-ben a Livornóból vonult vissza, 16-szoros válogatott, a vb-n kétszer játszott csereként.

ANGELO PERUZZI (2006) – A legismertebb és a legjobb játékos a listánkon, amit egyáltalán nem a képességei indokolnak – ilyet nem is lehetne írni olyanról, aki megfordult a Romában, a Juventusban, az Interben és a Lazóban is –, sokkal inkább az, hogy Peruzzi a vb idején már 36 éves volt és tartalékkapusként vette őt számításba Marcello Lippi. Miután 1996-ban és 1998-ban alapember volt az Eb-n, illetve a vb-n, Francesco Toldo, illetve Gianluigi Buffon mögé szorult, és 1999 után öt éven keresztül nem is szerepelt a squadra azzurrában. 2005–2006-ban azonban ismét csúcsformába került a Lazióban, három selejtezőn is lehetőséget kapott, és Lippi vitte magával Németországba. Egy évvel később vonult vissza a rómaiaktól, 31-szeres válogatott.

CRISTIAN ZACCARDO (2006) – Bár tavaly óta a Milan a munkaadója, nem alapember a rossonerinél és már 32 éves. A vb-győzelem idején a Palermóban játszott, majd tagja volt a bajnok Wolfsburgnak, de nem meghatározó emberként, így visszakerült Olaszországba, a Parmához. 17-szeres válogatott, a vb-n három meccsen játszott, az Egyesült Államok ellen a saját kapujába talált.

JÚNIOR (2002) – Végigolvasva a 2002-es brazil keret névsorát döbben rá az ember, mennyivel könnyebb dolga volt akkor Luiz Felipe Scolarinak… Hiszen akkor még a kispadra is olyan játékosok jutottak, mint Kaká, Juninho Paulista, Denílson vagy Vampeta, akiről a brazilok előszeretettel dörgölik vicc formájában az argentinok orra alá, hogy épp egy vb-arannyal van kevesebb neki, mint nekik. Volt ugyanakkor néhány szorgos iparos is az ázsiai hódítók között, meghirdetett „különharcunkat” Júnior nyerte meg a Sporting CP korábbi elnyűhetetlen védője, Anderson Polga előtt. Júnior, azaz Jenílson Angelo de Souza a Parmából lehet ismerős, ott játszott a vb idején, Európában még a Siena mezét húzta magára. A balszélső a Goiásból vonult vissza 2010-ben, 22-szeres válogatott, egyetlen selecaós gólját a Costa Rica elleni 5–2-re megnyert vb-meccsen szerezte.

LIONEL CHARBONNIER (1998) – A tartalékkapusok ritkán maradnak meg az emlékezetben, hiszen nagyon kevés a „kruli magasságokba” felkapható történet, ám Fabien Barthez első számú helyettesének neve, Bernard Lama még bizonyosan sokakból hívja elő egy-egy látványos vetődés vagy potya emlékképét. Aligha igaz ez Lionel Charbonnier-re, aki csupán egyetlenegyszer volt válogatott, 1997-ben, ennek ellenére a vb-győztes csapatba is befért. Az UNESCO nagykövete évekig az Auxerre-t szolgálta, majd a Rangersben koptatta a kispadot, végül a Lausanne-ból vonult vissza úgy, hogy a svájciaknál már nem védett tétmeccsen.

Diomede egyedi haja miatt is emlékezetes
a '98-as vb-ről, de vb-győzteshez
képest a pályafutása kevés nyomot hagyott

BERNARD DIOMEDE (1998) – A francia aranycsapat mezőnyjátékosai közül Bernard Diomede-é a legkevésbé teljes pályafutás. Ő is az Auxerre-ben játszott a vb idején, majd 2000-ben a Liverpoolba igazolt, ahol megtört a pályafutása, három szezon alatt csupán két bajnoki jutott neki. Végül tíz évvel a vb-arany után vonult vissza, amikor már másfél esztendeje hiába keresett csapatot. Nyolcszoros válogatott, a vb-n három alkalommal is kezdett.

RONALDAO (1994) – Az 1994-es brazil gárdából alighanem Ronaldao és a két cserekapus, Zetti és Gilmar neve a legkevésbé ismert, de Violára sem feltétlenül emlékszik mindenki, legfeljebb a döntő hosszabbításának második felében csereként bemutatott öncélú cselezgetéséről. Ő rengeteg csapatban megfordult, egy idényt töltött Európában is, a Valenciában, és még jelenleg is futballozik a „brazil állami háromban”, így kiemeltünk a védő Ronaldo Rodrigues de Jesus, azaz Ronaldao, aki 1994-ben a japán bajnokságból, a Simizu S-Pulse-ból került be a keretbe. Ronaldao később visszatért a hazájába, játszott a Flamengóban, a Santosban és a Ponte Pretában, utóbbiból vonult vissza 2002-ben. 14-szeres válogatott, a vb-n nem játszott.

GÜNTER HERMANN (1990) – Hermann tíz éven át erősítette a Werder Brement, nyert bajnoki címet, Német Kupát és KEK-et, arra mégis kevesen emlékeznek, hogy ott volt a világbajnok csapatban is, mert Paul Steiner és a dortmundi Frank Mill mellett ő sem lépett pályára egyetlen percre sem a vb-n. Kétszeres válogatott, 1996-ban vonult vissza, utolsó csapata a Hannover volt.

PAUL STEINER (1990) – A Köln középső védője meglepetésre került a német keretbe 1990-ben, miután 33 évesen az egyik legidősebb játékosként debütált a Dánia elleni utolsó felkészülési meccsen a nationalelfben. A vb-n és azután sem lépett már pályára, így egyszeres válogatottként lett világbajnok. Németországban sem elsősorban emiatt emlékeznek rá, sokkal inkább nagy visszhangot kiváltó kijelentése miatt, miszerint a melegek túl puhák a futballhoz. A vb után egy évvel vonult vissza a Kölnből.