Ünnepel Reykjavík: holland blama sima vereséggel Izlandon

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.13. 20:43
null
Ezzel a tizenegyessel kezdődtek a hollandok izlandi megpróbáltatásai (Fotó: Action Images)
Nem valószínű, hogy sokan tippeltek volna erre: a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők A csoportjában három forduló után az ezúttal Kazahsztánban diadalmaskodó Csehország és a Hollandiát óriási meglepetésre megérdemelten legyőző Izland százszázalékos mérleggel áll, míg Hollandiának három, a Lettországban ikszelő Törökországnak pedig mindössze egy pontja van.

Senki sem ígérte a hollandoknak, hogy Izlandon könnyű lesz... Nem is lett az.

A hazaiak még soha nem voltak képesek megverni Hollandiát sem barátságos, sem tétmeccsen. De mint tudjuk, minden sorozat megszakad egyszer, bár ki gondolta volna, hogy éppen ezen a hideg reykjavíki éjszakán?!

Már a meccs elején volt okuk a szomorkodásra a hollandoknak, hiszen a 10. percben Van der Wiel rossz ütemű és fölösleges szabálytalansága után tizenegyeshez jutott Izland. Gylfi Sigurdsson állt a labda mögé, és rövid nekifutás után jobbal a bal alsóba küldte a labdát. Cillesen érezte az irányt, de nem védhetett. 1–0

Ettől kezdve az egész első félidőben fölényben játszott Hollandia, de helyzetbe alig-alig tudtak kerülni a vendégek. Alacsony színvonalú, küzdő jellegű volt a játék. A lelke mélyén minden néző azt várta, mikor érnek véget a félidei szenvedések, amikor teljesen váratlanul feltűnt a holland kapu előtt Izland, és növelte az előnyét.

A 42. percben ugyanis jobb oldali szöglet után ide-oda pattogott a labda a tizenhatoson belül, majd Van der Wielről röviden pattant el, érkezett Sigurdsson, és jobbal, kapásból, 7 méterről irgalmatlan erővel a léc alá vágta a hazaiak második gólját. 2–0

A második félidőre Izland eleve úgy jött ki, hogy megerősítette védekezését, és kizárólag az ellentámadásokra összpontosított. Ez nem tett jót a meccsnek. A hollandok persze ettől még megverhették volna az északiakat, csakhogy ehhez mondjuk helyzetbe kellett volna kerülniük, márpedig a második félidőben erre sokáig nem volt példa. Jó izlandi ellentámadásokra már inkább.

Hiába mondta a meccs előtt Guus Hiddink, hogy biztos a holland győzelemben, az izlandiak máshogy gondolták. Teltek-múltak a percek, és a kinyíló vendégvédelem még a hazaiaknak adott gólszerzési lehetőséget, de ezeket egytől egyig elügyetlenkedték.

Végül aztán egészen izgalmas kis meccs kerekedett az Eb-selejtezőből az utolsó tíz percre, és a hazai közönség lelkes énekszóval kísérte, ahogy a hollandok szánalmasan nyomozták a labdát.

Ezzel megszületett a nagy meglepetés, a toronymagas esélyes Hollandia lényegében nagyon simán elhasalt az reykjavíki stadionban. Izland teljesen megérdemelte a győzelmet, mert végig koncentráltan játszott, helyzeteit jól használta ki, és egyértelműen bejelentkezett a továbbjutásra hajtók közé.



LETTORSZÁG–TÖRÖKORSZÁG


A selejtezősorozatot az Izland és Csehország elleni zakóval kezdő Törökországnak Rigában már mindenáron három pontot kellett volna szereznie, lévén így is alaposan leszakadt. Az izlandiak Hollandia és a csehek Kazahsztán elleni győzelme tovább rontotta a törökök kedvét, hisz így két rivális is százszázalékos teljesítménnyel áll – a félholdasok pedig ismét csak szenvedtek. A 40. percben csereként beállt Bilal Kisa egy hatalmas ballábas bombával szerzett a szünet után vezetést a törököknek, ám hét perccel később Valerijs Sabala tizenegyesből egyenlített. Törökország három forduló után egy ponttal szerénykedik a csoport utolsó helyén.



KAZAHSZTÁN–CSEHORSZÁG


Háromból három: Csehország a labdarúgó Eb-selejtezők 3. fordulójában is győzelmet aratott, miután idegenben 4–2-re, simán legyőzte Kazahsztánt.

A cseheknek nem kellett sokat izgulniuk a mérkőzésen: a 13. percben Borek Dockal lőtte át a kazah védelmet, a szünet előtt pedig David Lafata egy teljesen kijátszott akciót befejezve növelte az előnyt. Az 56. percben a kazah Jurij Logvinyenko eltalálta a kapufát, a csehek pedig fordulásból eldöntötték a mérkőzést, Ladislav Krejcí szerzett gólt az ellentámadás végén.

Logvinyenko a 84. percben még szépített, a csereként beállt Tomás Necid góljára pedig a 91. percben ismét Logvinyenko felelt, beállítva a végeredményt. Logvinyenko ezen az egy meccsen több gólt szerzett, mint eddig egész válogatott pályafutása során összesen, ráadásul a mesterhármastól is csak centikre volt. Az első két mérkőzésén Hollandiát és Törökországot legyőző csehek valósággal száguldanak a kontinenstorna felé.

EURO 2016, SELEJTEZŐ
A-CSOPORT, 3. FORDULÓ

IZLAND–HOLLANDIA 2–0 (2–0)
Rejkjavík
, Laugardalsvöllur.. V: Velasco (spanyol)
IZLAND: Halldórsson – R. Sigurdsson, Árnason, Skúlason (Saevarsson, 46.), B. Bjarnason – G. Sigurdsson, Gunnarsson, E. Bjarnason, Hallfredsson – Bödvarsson (Gíslason, 89.), Sigthórsson. Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck.
HOLLANDIA: Cillessen – Van der Wiel, De Vrij, Martins Indi, Blind – N. De Jong, Afellay (Fer, 78.), Sneijder (Huntelaar, 46.) – Lens (Promes, 68.), Van Persie, Robben. Szövetségi kapitány: Guus Hiddink.
Gólszerző: Sigurdsson (10. – 11-esből, 42.)

KAZAHSZTÁN–CSEHORSZÁG 2–4(0–2)
Asztana, Asztana Arena. V: Gestranius (finn)
KAZAHSZTÁN: Szigyelnyikov – Mirosnicsenko (Bejszebekov, 83.), Vorotnyikov, Abdulin, Logvinyenko, Somko – Tagibergen, Karpovics (Konyiszbajev, 58.), Iszlamhan – Nusszerbajev, Hizsnyicsenko (Nurgalijev, 70.). Szövetségi kapitány: Jurij Krasznozsan
CSEHORSZÁG: M. Cech – Kaderábek, Sivok (Procházka, 81.), Kadlec, Limbersky – Dockal, Vácha, Darida, Krejcí (Pilar, 69.) – Kolár – Lafata (Necid, 79.). Szövetségi kapitány: Pavel Vrba
Gólszerző: Logvinyenko (84., 91.), ill. Dockal (13.), Lafata (44.), Krejcí (56.), Necid (88.)

LETTORSZÁG–TÖRÖKORSZÁG 1–1 (0–0)
Riga, Skonto Stadions. V:
Madden (skót)
LETTORSZÁG: Kolinko – Gabovs (Freimanis 38.), Dubra, Gorkss, Kurakins – Ikaunieks, Zjuzins, Fertovs, A. Visnakovs – Sabala, E. Visnakovs (Rakels 80.). Szövetségi kapitány: Marians Pahars.
TÖRÖKORSZÁG: Volkan Babacan – Gökhan G., Mehmet Topal, Caner, Semih – Ozan, Oguzhan (Kisa 40.), Arda T. – Gökhan Töre (H. Altintop 70.), Umut Bulut, Olcay (Adem 60.). Szövetségi kapitány: Fatih Terim.
Gólszerző: Sabala (54.), ill. Kisa (47.)
Kiállítva: Freimanis (90.)

AZ ÁLLÁS
1. Izland3 38–0+89
2. Csehország3 38–4+49
3. Hollandia3 124–5–13
4. Lettország3 211–4–32
5. Kazahsztán3 123–7–41
6. Törökország3 122–6–41

IZLAND–HOLLANDIA PERCRŐL PERCRE

92. perc: Vége a meccsnek, nyert Izland! 2–0
89. perc:
Még egy izlandi csere belefért. Bödvarsson helyett Gíslason az utolsó percekre.
87. perc:
Előbb Blind, majd Promes lövése vágódott le a védőkről.
84. perc: Bödvarsson
ugrott ki egyedül, a félpályától indult meg, két ember között eljutott a kapuig, majd 17 méterről lőtt, de kicsivel mellé.
83. perc:
Ilyen sem volt még... Sárga lap. De Jong kapta, mert lerántotta Bödvarssont.
82. perc: Hallfredsson
lőtt egy jó nagyot, jó alaposan fölé 26 méterről.
78. perc:
Cserélt Hollandia, Afellay helyett Fer játszik.
74. perc: Martins Indi
fejelt fölé 6 méterről, mert nem tudta irányítani a labdát.
73. perc: R. Sigurdsson
jutott labdához 22 méterre a holland kaputól, és nagy lövést eresztett meg, Cillesen azonban szépen védett.
68. perc:
Cserélt Hollandia. Lens helyett Promes a pályán.
A hollandok akár még meg is nyerhetik a meccset, de eddig meglehetősen motiválatlannak tűnnek a narancsmezesek.
60. perc: Blind remek beadását az utolsó pillanatban fejelték ki a védők a kapu előtt ólálkodó Huntelaar elől.
54. perc:
Gyors izlandi ellentámadás után nehezen szabadított fel a holland védelem.
50. perc:
Izland még sohasem verte meg Hollandiát. Ma akár megtörhet egy hosszú sorozat...
46. perc: Elkezdődött a második félidő.
46. perc:
Cseréltek a hollandok a szünetben, de az izlandiak is. Sneijder helyett Huntelaar, Skúlason helyett Saevarsson játszik.
45+1. perc: Vége az első félidőnek. Egyelőre érik a meglepetés... 2–0
42. perc: GÓÓÓÓÓÓL! MÁR KETTŐVEL VEZET IZLAND!
Jobb oldali szöglet után ide-oda pattogott a labda a tizenhatoson belül, majd Van der Wielről röviden pattant el, érkezett G. Sigurdsson, és jobbal, kapásból, 7 méterről irgalmatlan erővel a léc alá vágta a hazaiak második gólját. 2–0
40. perc:
Fociszerű jelenet! Lens futott el a bal szélen, viszonylag jó is volt a centerezés, de Van Persie elől mentettek a védők.
38. perc:
A félpályánál adogatnak a hollandok. Előre, vissza, előre, vissza. Aztán a hazaiak előrevágják a labdát, megint jönnek a hollandok, aztán elvesztik. És ez megy már vagy tíz perce.
Rendkívül gyenge meccset látunk eddig, a hollandoknál van többet a labda, de a hazaiak jól védekeznek.
29. perc: Mi maradt ki! Blind
adott középre balról, Arjen Robben emelkedett a legmagasabbra, de 6 méterről nem találta el a kaput. Óriási lehetőség volt.
26. perc: Robben
adott forintos labdát Van Persie-nek, aki 5 méterre a kaputól egyből lőtt, Halldórsson viszont jól zárta a szöget, sőt a kapusról kijövő labda a holland csatárra pattant, onnan pedig az alapvonalon túlra.
25. perc:
Lagymatag holland támadás végén Lens adott balról középre, de Sneijderig nem jutott el a labda...
16. perc: Robben
végezhetett el szabadrúgást ígéretes pozícióból, beadását azonban könnyedén kifejelték, és az ellentámadásból majdnem veszélyt keltett az izlandi csapat.
A hollandoknak bajuk van a labdával, azt magyarázzák már percek óta, hogy nincs eléggé fölfújva... A spanyol bíró szerint jó az úgy.
10. perc: GÓÓÓÓL! G. Sigurdsson
állt a labda mögé, és rövid nekifutás után jobbal a bal alsóba küldte a labdát. Cillesen érezte az irányt, de nem védhetett. 1–0
9. perc: Tizenegyeshez jutott Izland! B. Bjranason
ment nagyon harcosan egy labdára az alapvonal közelében, amikor Van der Wiel rossz ütemben nyúlt utána. Tizenegyes.
3. perc: Robben
esett nagyot Bjarnason szorításában. A közönségnek nem tetszett a holland teátrális mozdulata.
1. perc: Elkezdődött a mérkőzés. Az izlandiak tiszta kékben, a hollandok narancsárga-fehérben játszanak.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik