Priskint másolnák a görögök: rajt a foci Eb-n!

Vágólapra másolva!
2012.06.08. 11:19
null
A lengyelek egyértelműen Lewandowskitól (jobbra) várják a gólokat (Fotó: Imago)
A visszaszámolás végéhez értünk, 18 órakor a Lengyelország–Görögország mérkőzéssel kezdetét veszi a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság. A papírforma a lengyeleknek kedvez, ugyanakkor a görögök nyolc éve éppen a házigazda legyőzésével kezdték meg nagy menetelésüket...

A Varsói Nemzeti Stadionban megrendezendő ünnepélyes megnyitó után az egyik házigazda, Lengyelország és a nyolc évvel ezelőtti Eb-győztes Görögország összecsapásával rajtol a labdarúgó Európa-bajnokság.

Franciszek Smuda szövetségi kapitánynak ez lesz az első tétmeccse Lengyelország kispadján, ugyanis a lengyelek két éve csak felkészülési mérkőzésekkel hangolnak. Önbizalmat azonban ezekből az eredményekből is gyűjthettek, hiszen az utóbbi hat meccsükből ötöt megnyertek, és csak a portugálokkal játszottak 0–0-s döntetlent. A csapat 461 perce nem kapott gólt, legutóbb Priskin Tamás tudott betalálni nekik a számunkra 2–1-es vereséggel végződő találkozón.

Smuda szerint ez az egy hónap kiváló alkalom arra, hogy a világ felfigyeljen a lengyel labdarúgásra:

„A hangulat napról napra jobb lesz, ezt mi is érezzük, amikor az edzésekre megyünk vagy éppen látjuk az utcákon éljenző és integető embereket. A fontos meccsek előtt általában gondom szokott lenni az alvással, de ez az együttes meggyőzött az elmúlt két és fél évben arról, hogy támaszkodhatok rájuk. Remélem, hogy együtt elérjük, amire vágyunk″ – mondta Smuda.

Mi tagadás, az eddigiekhez képest nem lesz nehéz jobb eredményt elérniük, ugyanis az előző 30 évben csak három meccset tudtak nyerni a nagy tornákon, négy éve pedig a csoportkörben búcsúztak.

Vérmes reményeink ugyanakkor ne legyenek a lengyel–görög találkozó előtt, elvégre 1980 óta (amióta csoportmérkőzések vannak) a nyolc nyitó meccsen pusztán tizenöt(!) gól született. Csak két, 2–1-re végződő összecsapás került be a históriás könyvekbe, a többihez képest méltán nevezhetők ezek gólzáporosnak, a maradék hat találkozón ugyanis legfeljebb 1–0-ra, vagy 1–1-re végeztek a csapatok.

Kész szerencse, hogy az egyik háromgólos kezdésnek éppen a görögök voltak a (fő) szereplői: 2004-ben a házigazda portugálok 2–1-re kikaptak Otto Rehhagel „héroszaitól". A sikert azóta is gyakran emlegetik Athénban, hiszen a kedvencek a későbbi döntőben szintén fityiszt mutattak a hazaiaknak (1–0) – és elhódították történetük első és eddigi egyetlen Eb-címét.

Ha ráadásul abból indulunk ki, hogy nyitó mérkőzésen (társ) házigazda csapat az 1980-as olaszországi viadal óta csak kétszer tudott nyerni (1984-ben a franciák, 2000-ben a belgák győztek), egyre több statisztikai érv szól a meglepetés mellett.

A görögöket irányító Fernando Santos nem kertelt a sajtótájékoztatón:

„Aki nem hisz a sikerben, az húzzon el nyaralni! Tisztában vagyunk a képességeinkkel. A védekezés a csapatunk erőssége, de ha másban nem lennénk jók, akkor nem jutottunk volna el idáig″ – jelentette ki Santos, akinek irányítása alatt támadóbb felfogásban, három csatárral játszanak a görögök, mégis kevés gólt szereznek az elől lévők.

A görögök veretlenül végeztek selejtezős csoportjuk első helyén, ellenben a felkészülésükről aligha lehet azt állítani, hogy diadalmenet volt. Az oroszokkal ikszeltek (a novemberi 1–1-nek most a csoportkörben jöhet a „visszavágója"), kikaptak Romániától (1–3), Belgiumot és Szlovéniát nem tudták legyűrni (két 1–1-es döntetlen), az örményeket is csak kevéssel (1–0).

SZAVAZÁS

Milyen eredményt várnak a lengyel–görög csoportmeccstől?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Santos egyébként a védelemben kellemes összeállítási gondokkal küzd: még nem tudja, hogy három belső védőjéből melyik kettő kezdjen. A standard kezdő az Avraam Papadopulosz, Szokratisz Papasztathopulosz duó, viszont mindkettőnél jobb formát mutatott a fiatal Kirjakosz Papadopulosz. Így vagy úgy, az Eb legnagyobb szótagszámú belső védő kettőséről lesz szó. Eddig a portugál trénernek azért nem voltak ilyen gondjai, mert a három belső védő egyszerre sosem volt bevethető, sérülések vagy eltiltás miatt.

Ami az egymás elleni mérleget illeti, 15 találkozóból 10-et nyertek meg a lengyelek, két döntetlen mellett háromszor győztek a görögök. A lengyelek ráadásul négyet megnyertek a legutóbbi öt összecsapásukból, és az előző hat találkozón veretlenek. Legutóbb 2011 márciusában találkoztak a felek, amikor gól nélküli döntetlenre végeztek.

EURO 2012
A-CSOPORT, 1. FORDULÓ
LENGYELORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG – a találkozóról élő, szöveges tudósítást olvashatnak az NSO-n!
Varsó, Nemzeti Stadion,18.00 (Tv: m1). Vezeti: Carballo (Fernández, Jiménez – mindhárom spanyol)

 

A LENGYEL KERET
Kapusok: 1Wojciech Szczesny (Arsenal), 22Przemyslaw Tyton (PSV), 12Grzegorz Sandomierski (Jagellonia)
Védők: 2Sebastian Boenisch (Werder Bremen), 15Marcin Kaminski (Lech), 4Damien Perquis (Sochaux), 20Lukasz Piszczek (Dortmund), 13Marcin Wasilewski (Anderlecht), 14 Jakub Wawrzyniak (Legia), 3Grzegorz Wojtkowiak (1860 München)
Középpályások: 16 Jakub Blaszczykowski (Dortmund), 5Dariusz Dudka (Auxerre), 21Kamil Grosicki (Sivasspor), 6Adam Matuszczyk (Düsseldorf), 18Adrian Mierzejewski (Trabzonspor), 11Rafal Murawski (Lech), 7Eugen Polanski (Mainz), 10Ludovic Obraniak (Bordeaux), 8Maciej Rybus (Tyerek), 17Rafal Wolski (Legia)
Támadók: 23Pawel Brozek (Celtic), 9Robert Lewandowski (Dortmund), 19Artur Sobiech (Hannover)
A GÖRÖG KERET
Kapusok:1Kosztasz Halkiasz (PAOK), 13Mihalisz Szifakisz (Arisz), 12Alexandrosz Corvasz (Palermo)
Védők: 15 Vaszilisz Toroszidisz (Olympiakosz), 8Avraam Papadopulosz (Olympiakosz), 19Szokratisz Papasztathopulosz (Werder Bremen), 5Kirjakosz Papadopulosz (Schalke), 4Szteliosz Malezasz (PAOK), 20Joszif Holevasz (Olympiakosz), 3Jorgosz Cavelasz (Monaco)
Középpályások:6Grigorisz Makosz (AEK), 2Joannisz Maniatisz (Olympiakosz), 21Kosztasz Kacuranisz (Panathinaikosz), 10Jorgosz Karagunisz (Panathinaikosz), 16Jorgosz Fotakisz (PAOK), 22Kosztasz Fortunisz (Kaiserslautern)
Támadók: 18 Szotirisz Ninisz (Panathinaikosz), 23 Jannisz Fetfacidisz (Olympiakosz), 7Jorgosz Szamarasz (Celtic), 14 Dimitrisz Szalpingidisz (PAOK), 17Theofanisz Gekasz (Samsunspor), 9Nikosz Liberopulosz (AEK), 11Kosztasz Mitroglu (Atromitosz)

 

 


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik