A dortmundi különítményben bízva - lengyel csapatbemutató

ACKERMANN SÁNDORACKERMANN SÁNDOR
Vágólapra másolva!
2012.06.03. 09:30
null
Vajon a Dortmunddal duplázó Robert Lewandowski az Eb-n mire lesz képes? (Fotó: Reuters)
Címkék
Öt nap van hátra a nyári labdarúgó Európa-bajnokságig, a visszaszámlálás során pedig mindennap más résztvevő válogatottat mutatunk be a Nemzeti Sport Online-on: fókuszban az aktuális csapat, a nemzeti együttes történelme a kontinenstornákon, illetve a válogatott valaha volt legjobb játékosai. A 11. csapatbemutató alanya Lengyelország.

A lengyel labdarúgó-válogatott a legutóbbi három nagy világeseményen (amelyre kijutott) rendre elvérzett a csoportküzdelmek során, most viszont itt a vissza nem térő alkalom, hogy maradandót alkosson: a hazai rendezésű tornán viszonylag verhető ellenfeleket kaptak a fehér-pirosak, a szurkolók egybehangzó véleménye szerint minimum elvárás a csoportból való továbbjutás. Mire lesznek képesek a lengyelek hazai pályán?

A DORTMUND LÉGIÓSAI LEHETNEK A HÚZÓEMBEREK

A 23 fős keret tagjainak többsége külföldön játszik, a legdivatosabbnak a Bundesliga mondható, ahol összesen nyolc lengyel válogatott légióskodik. Közülük az idei szezonban a legjobb teljesítményt a bajnok és kupagyőztes Dortmund lengyeljei nyújtották, akik gyakorlatilag minden csapatrészben a Borussia legjobbjai voltak. Lukasz Piszczek védekezésben, Jakub Blaszczykowski a középpályán nyújtott kitűnő teljesítményt, Robert Lewandowski góljai pedig szintén elengedhetetlenek voltak a dortmundiak duplázásához.

Ha ők jól teljesítenek a csoportmeccsek során – márpedig a szezon végén mindhárman kiváló formában játszottak, – bárkire veszélyes lehet a hazai csapat.

A LENGYEL KERET

A várhatóan 4–5–1-es felállásban pályára lépő lengyel válogatottnál elsősorban a dortmundi Lewandowskitól várják a gólokat, de a középpályán is viszonylag sok a gólérzékeny játékos. Mivel a lengyelek házigazdaként alanyi jogon résztvevői a tornának, Franciszek Smuda kapitánynak nehéz dolga volt: az utóbbi egy évben tét nélküli meccsek során kellett összeráznia a csapatot, ami csak többé-kevésbé sikerült: a lengyelek ugyan nem kaptak gólt a 2012-es meccseik alatt, mégis vitatható teljesítményt nyújtottak.

SZCZESNY HÁTUL BIZTOS PONT LEHET

A kapuban minden bizonnyal a még mindig csak 22 éves Wojciech Szczesnyt láthatjuk majd, bár az Arsenal kapusának becsúszott egy-két baki az utóbbi időben, mégis ott a helye a kezdőben. Mivel a szintén az Arsenalban védő Lukasz Fabianski sérülés miatt kénytelen kihagyni az Európa-bajnokságot, a második számú kapus a holland PSV-ben játszó Przemyslaw Tyton lesz.

„NEMZETKÖZI” VÉDELEM

Hátul biztos helye van a Dortmundban jól teljesítő, a szezon végén még a Real Madrid érdeklődését is felkeltő Lukasz Piszczeknek. A másik szélen az a Sebastian Boenisch léphet kezdőként pályára, aki korábban a német U20-as, illetve U21-es válogatottat erősítette. A 25 éves Boenisch ugyan a lengyelországi Gliwicében született, egész fiatalkorát Németországban töltötte. A korosztályos német válogatottakba behívták, és akkor még a felnőttben is el tudta volna képzelni a helyét, végül mégis a lengyel nemzeti csapat mellett döntött. Boenisch-sel a Legia Warszawa válogatottja, Jakub Wawrzyniak küzdhet a kezdőbe kerülésért, bár a legutóbbi felkészülési mérkőzéseken rendre a Werder Bremen bal oldali játékosa kezdett.

A védelem közepén az Anderlechtben Juhász Rolandot segítő Marcin Wasilewski várható a kezdőbe, illetve a franciaországi születésű, U21-es szinten még Franciaországot erősítő Damien Perquis (Sochaux) játszhat majd (a játékos 2011. szeptember 1-jén kapta meg a lengyel állampolgárságot, öt nappal később már pályára is lépett a németek elleni, 2–2-es döntetlenre végződő találkozón).

A KÖZÉPPÁLYÁN VÁLOGATHAT A KAPITÁNY

A középpályások kiválasztásánál volt talán a legnagyobb dilemmában Franciszek Smuda, a lengyelek ugyanis itt állnak a legjobban: egyedül a Borussiában kitűnő idényt futó Jakub Blaszczykowski helye volt biztos a szélen, a többi poszton az utolsó pillanatig nagy küzdelem volt.

A kezdőcsapatban mindenképp számításba jöhet a Törökországban légióskodó Adrian Mierzejewski, Rafal Murawski (Lech Poznan), Maciej Rybus (Tyerek Groznij) hármas, illetve a Perquishez hasonlóan néhány éve még a francia U21-et erősítő, egyre jobb formába lendülő támadó középpályás, Ludovic Obraniak.

Dariusz Dudka (Auxerre) talán az egyetlen hírmondója a korábbi, Leo Beenhakker által vezetett válogatottnak, az ő tapasztalata sokat segíthet a fiatal lengyel válogatotton, amely a németek után a második legfiatalabb kerettel rendelkezik az Európa-bajnokságon (25.1 év a csapat átlagéletkora).

Szintén meghívót kapott a Legia Warszawa mindössze 19 éves, két válogatottsággal rendelkező, ám annál nagyobb ígéretnek tűnő középpályása, Rafal Wolski, aki az év egyik legnagyobb felfedezettje volt a lengyel ligában.

LEWANDOWSKITÓL VÁRJÁK A GÓLOKAT

A lengyel válogatottnál többen is versengnek tehát a kezdőbe jutásért a középpályán, így érthető, hogy Franciszek Smuda szövetségi kapitány miért választotta a 4–5–1-es felállást: ez persze annak is volt köszönhető, hogy csatárposzton már korán sincs ilyen kényelmes helyzetben a kapitány. Mindösszesen három támadó kapott behívót a hazai kontinenstornára, a Borussiában brillírozó, legutóbb a Bayern elleni kupadöntőben mesterhármast jegyző Robert Lewandowski, a néhány hete Skóciába igazoló, egyik legtapasztaltabb lengyel válogatott, Pawel Brozek (Celtic), illetve a Németországban légióskodó, eddig összesen öt válogatottsággal rendelkező Artur Sobiech (Hannover).

A gólokat elsősorban Lewandowskitól várja a lengyel sajtó, valamint a közönség, a csereként számításba jöhető Sobiech eddig nem sokat mutatott, Pawel Brozek visszahívásán pedig a lengyel szurkolók többsége egyenesen ledöbbent: Lewandowskitól eltekintve valóban nem túl biztató a lengyelek „csatársora”.

FELKÉSZÜLÉSI MECCSEK: FELEMÁS KÉP

Nagyon nehezen akart összeállni Franciszek Smuda csapata, a válogatott mérkőzéseken rendre értékelhetetlenül játszottak a klubcsapataikban amúgy villogó lengyel játékosok.

Pozitívum, hogy a 2012-ben lejátszott négy felkészülési meccsen legalább nem kapott gólt a csapat: februárban a varsói stadion nyitómeccsén játszottak gól nélküli döntetlent a portugálokkal, májusban Litvániát verték meg egy góllal (1–0), Szlovákiát ugyanígy, illetve szombaton a FIFA-világranglista utolsó helyezettje, Andorra ellen nyertek (4–0).

A csapatot látszólag így is nehéz volt összekovácsolni, a dortmundi „hármason” kívül gyakorlatilag senki sem játszik egy klubcsapatban más válogatott játékosokkal, de a tapasztalat hiánya is gondot jelenthet a csoportmeccsek során.

A lengyelek számára ugyanakkor bizakodásra adhat okot, hogy tulajdonképpen a leggyengébb csoportba kerültek az Európa-bajnokságon, a görögök és a magyar válogatottól pénteken vereséget szenvedő csehek mindenképp verhetőek, bár ez korántsem jelenthető ki ennyire biztosan az olaszokat lesöprő orosz válogatottról.

Mindenesetre ha a Szczesny előtti védelem jól működik, illetve a középpályán sem remeg meg az otthoniak lába, Lewandowski elől bárkire veszélyt jelenthet, ha megfelelően kiszolgálják. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a megfiatalított lengyel válogatott számára a június 8-án kezdődő kontinenstorna soha vissza nem térő alkalom a bizonyításra, ráadásul hazai közönség előtt még elszántabbak lesznek a lehetőséget kapott fiatalok.

ÉRDEMES FIGYELNI RÁ

Robert Lewandowski élete formájában játszik, gyakorlatilag az egész idényben a hátán vitte a Borussia Dortmundot. Mivel a lengyel válogatott nem áll túl jól támadóposzton, szinte biztosra vehető, hogy Lewandowski formáján múlik majd a mérkőzések végkimenetele. Ha elkapja a fonalat, akár negyeddöntőbe is viheti a lengyeleket.

MOST BEFUTHAT

Mint azt korában írtuk, a 19 éves Rafal Wolski hosszú idő óta az egyik legnagyobb reménysége a lengyel válogatottnak, ha lehetőséget kap Franciszek Smuda szövetségi kapitánytól, valószínűleg nem okoz csalódást. Fiatalos lendülete és bizonyítási vágya sokat jelenthet a csoportmérkőzések során.

RAFAL WOLSKI ILYENEKRE KÉPES

NAGY HIÁNYZÓK

Hátul nagy hiányzó lehet a nagy tapasztalattal bíró Arkadiusz Glowacki, aki biztos pontja lehetett volna a tapasztalatlan hátvédsornak. Elöl ha Robert Lewandowski éppen rossz formát fog ki, nagy bajban lehetnek a lengyelek, érdemes lett volna beválogatni a szintén rutinos Arkadiusz Jelent (Lille).

A LENGYEL KERET
Kapusok: 1 Wojciech Szczesny (Arsenal), 22 Przemyslaw Tyton (PSV), 12 Grzegorz Sandomierski (Jagellonia)
Védők: 2 Sebastian Boenisch (Werder Bremen), 15 Marcin Kaminski (Lech Poznan), 4 Damien Perquis (Sochaux), 20 Lukasz Piszczek (Dortmund), 13 Marcin Wasilewski (Anderlecht), 14 Jakub Wawrzyniak (Legia), 3 Grzegorz Wojtkowiak (1860 München)
Középpályások: 16 Jakub Blaszczykowski (Dortmund), 5 Dariusz Dudka (Auxerre), 21 Kamil Grosicki (Sivasspor), 6 Adam Matuszczyk (Düsseldorf), 18 Adrian Mierzejewski (Trabzonspor), 11 Rafal Murawski (Lech Poznan), 7 Eugen Polanski (Mainz), 10 Ludovic Obraniak (Bordeaux), 8 Maciej Rybus (Tyerek Groznij), 17 Rafal Wolski (Legia)
Támadók: 23 Pawel Brozek (Celtic), 9 Robert Lewandowski (Dortmund), 19 Artur Sobiech (Hannover)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik