2012 nem 2004, továbbjutottak az olaszok

Vágólapra másolva!
2012.06.18. 19:57
null
A szurkolók: ahogyan megszoktuk... (Fotó: Action Images)
A labdarúgó Európa-bajnokság C-csoportjában az olaszok legyőzték a már korábban kieső íreket, és továbbjutottak a legjobb nyolc közé, mivel a másik mérkőzésen a spanyolok is három ponttal gazdagodtak.


ONLINE KÖZVETÍTÉSÜNKET MOST IS BŰN LENNE KIHAGYNI, HISZEN ISMÉT BÁLINT MÁTYÁS JEGYZI.

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

Az olaszokat 2004-ben ugyan hasonló helyzetben megviccelte a dán, svéd kettős, de most a játékosok és a szakvezetők egyetértenek abban, hogy ez nem fordulhat elő. „Meg kell őriznünk a hitünket. A spanyolok a világ legjobbjai, mindig támadnak, szépen akarnak játszani, azaz nem arra törekednek most sem, hogy döntetlent érjenek el" – vélekedett a mérkőzés előtt az olasz szövetségi kapitány, Cesare Prandelli, utalva arra, hogy sokan borítékolták a találkozó előtt: a másik ágon kéz a kézben továbbmennek a felek egy kedvező eredménnyel.

„Hiszünk továbbjutásunkban, hinnünk kell, mert különben ki sem mennénk a pályára" – összegzett Andrea Pirlo jobbkeze, Claudio Marchisio is. Az olaszoknál kidőlt a sorból Mario Balotelli, de visszatért a középső védő, Andrea Barzagli, Prandelli pedig a 4–1–3–2-es hadrendhez tért vissza, Antonio Di Natalével a kezdőben.

Az írek eltökéltek voltak, hogy mindent megtesznek a méltó búcsúért. Két érdekességet emeljünk ki búcsújukból: ezen a mérkőzésen köszön el a válogatottól 17 év után a kapus, Shay Given (Robbie Keane ugyanakkor bejelentette, hogy folyatja, és erre a mérkőzésre átadta csapatkapitányi karszalagját a 100. válogatottságát ünneplő Damien Duffnak), és az írek olasz szövetségi kapitánya, Giovanni Trapattoni hazája legendájaként lesz ezúttal a squadra azzurra ellenfele.

Ezt mi sem mondhattuk volna szebben, nagyjából ezt hozta az első félidő (Fotó: Action Images)
Ezt mi sem mondhattuk volna szebben, nagyjából ezt hozta az első félidő (Fotó: Action Images)

A MÉRKŐZÉS

Bár az olaszok voltak az abszolút esélyesei ennek a mérkőzésnek, de ha Kevin Doyle egy picivel szemfülesebb, a 10. másodpercben vezethettek volna az írek. Ám a támadó maga is annyira meglepődött, hogy ilyen korán szembe találja magát Gianluigi Buffonnal, hogy megtorpant kissé, és ez éppen elég volt Giorgio Chiellininek, aki beérte őt a 16-os környékén.

Az izgalmas kezdés után a következő negyedórára akár átkapcsolhattunk volna a másik mérkőzésre, mert erős olasz mezőnyfölény mellett gyakorlatilag semmi sem történt. Az első érdekesebb esemény a 15. percre datálható, amikor Pirlo elől becsúszva mentett Doyle, az olasz pedig szándékán kívül egy hatalmasat rúgott az írbe – akit nem sokkal később Chiellini is letarolt, hogy kerek első negyedórát zárjunk.

CSAK MEGEMLÉKEZTEK

Az ír válogatott tagjai fekete karszalaggal léptek pályára, egy 1994-es, észak-írországi robbantásos merényletre emlékezve, amely éppen azon az estén történt, amikor az ír válogatott az olaszokkal játszott a világbajnokságon. Az UEFA nem lelkesedett, de az írek nem hagyták meggyőzni magukat.

Az első játékrész felére az olaszok olyannyira visszavettek a tempóból, hogy ellenfelük egyre veszélyesebben játszott, nem meglepő módon beívelésekkel operálva.

A 36. percben nem rezdült meg ugyan az írek hálója, de ezt az olaszok és fanjaik a legkevésbé sem bánták: Pirlo bal oldali szögletét a rövid ötös sarkán Antonio Cassano csúsztatta kapura, Given csak belekapni tudott a labdába, a túlsó kapufánál Duff pedig már csak a gólvonal mögül tudta kikanalazni azt. 0–1

Cassano (10) fejese vezetéshez juttatta az olaszokat
Cassano (10) fejese vezetéshez juttatta az olaszokat


Ez volt Cassano harmadik Eb-gólja, meglepő módon ezzel ő lett minden idők legeredményesebb olasz futballistája a kontinenstornákon. Az eddigi 30 olasz Eb-gólon 24 gólszerző osztozott, közülük csupán öten szereztek egynél több találatot...

A második félidőt ott folytatták az olaszok, ahol abbahagyták, és Cassano duplázhatott is volna, de Federico Balzaretti visszagurítását az ötösön dalmahodó Richard Dunne-be lőtte.

Az 54. percben Di Natale is megnyugtató előnyhöz juttathatta volna övéit, de hiába vezette egy az egyben a kapusra a labdát, kissé ismét kisodródva, ezúttal sem tudott túljárni Given eszén.

Még jobban elszontyolodtak az olaszok, amikor egy percre rá megsérült a védelem oszlopa, Chiellini, akinek helyére Leonardo Bonucci állt be.

Dicséretes olasz labdabirtoklási fölénnyel csordogált a mérkőzés, az ír szurkolók már azt is lelkesen ünnepelték a lelátókon, hogy Keith Andrews lövése a 16-osról eltalálta Buffon ölét.

Mi tagadás, ha az ír válogatott futballja nem is, bohókás szurkolóhada igenis hozzátett valami pluszt (és nem csak a sörfogyasztás tekintetében) ehhez a tornához.

MELYIK JUT TOVÁBB?
1. perc Spanyolország és Horvátország
15. perc Spanyolország és Horvátország
30. perc Spanyolország és Horvátország
36. perc Olaszország és Spanyolország
45. perc Olaszország és Spanyolország
60. perc Olaszország és Spanyolország
75. perc Olaszország és Spanyolország
88. perc Spanyolország és Olaszország
90. perc: Spanyolország és Olaszország

Mi dönt a továbbjutásról?

Persze az üzemanyag is fontos, Bálint kolléga asztaltársasága szerint jogos kérdés vetődött fel a mérkőzés közben: a végig éneklő, jókedvű ír drukkerek vajon emlékeznek a meccsre, vagy csak másnap reggel megnézik az újságban, mennyire kaptak ki?

Az olasz válogatottról is elárul azért ezt-azt, hogy a 63. percben Cassano helyére egy Alessandro Diamanti kocogott be.

A hajrára próbáltak frissíteni a kapitányok, pályára került Balotelli is. Jót tett a mérkőzésnek, hogy az írek egy pillanatra sem adták fel, a 79. percben Buffonnak már határozottan nagyot kellett védenie Andrews szabadrúgásánál.

Az olaszok viszont ügyesen tartották előnyüket, igyekeztek az ellenfél térfelén tartani a labdát, Bonucci remekül rombolt hátul, a kissé körülményes Balotelli pedig lekötötte a védőket egymaga is.

A legvégén a legjobb ír, Andrews még kiállíttatta magát, és sportemberhez méltatlanul vonult az öltözőbe, így éppen nem láthatta, ahogyan a 90. percben Mario Balotelli egy jobb oldali szögletet a kapuba kanalazott, gyönyörű mozdulattal. 2–0


Az olaszok hozták tehát kötelező gyakorlatukat, és legyőzték a már kiesett íreket, és mivel a másik ágon a spanyolok legyűrték (1–0) a horvátokat, a csoport második helyén továbbjutott a squadra azzurra a címvédő mögött.


OLASZORSZÁG–ÍRORSZÁG


(A Magyar Televízió felvétele)
EURO 2012
C-CSOPORT, 3. FORDULÓ

OLASZORSZÁG–ÍRORSZÁG 2–0 (1–0)

Poznan, Városi Stadion, 38 794 néző. Vezette: Cakir (török)

OLASZORSZÁG: Buffon – Abate, Barzagli, Chiellini (Bonucci, 57.), Balzaretti – Pirlo – Marchisio, T. Motta, De Rossi – Di Natale (Balotelli, 64.), Cassano (Diamanti, 63.). Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli
Kispad: Sirigu, De Sanctis (kapusok), Maggio, Ogbonna, Giaccherini, Montolivo, Nocerino, Borini, Giovinco
ÍRORSZÁG: Given – O'Shea, Dunne, St Ledger, Ward – McGeady (Long, 65.), Whelan, Andrews, Duff – Keane (Cox, 86.), Doyle (Walters, 76.). Szövetségi kapitány: Giovanni Trapattoni
Kispad: Westwood, Forde (kapusok), Kelly, McShane, O'Dea, Gibson, Hunt, Green, McClean

Gólszerző: Cassano (36.), Balotelli (90.)

Kiállítva: Andrews (89.)

A VÉGEREDMÉNY
1. Spanyolország 3 2 1 6–1 +5 7
2. Olaszország 3 1 2 4–2 +2 5
3. Horvátország 3 1 1 1 4–3 +1 4
4. Írország 3 3 1–9 –8 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik