Név nélkül a legnagyobb lengyel aréna - stadionmustra I.

ACKERMANN SÁNDORACKERMANN SÁNDOR
Vágólapra másolva!
2012.06.06. 15:27
null
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A lengyel szervezők 2007 óta gőzerővel készülnek a labdarúgó Európa-bajnokságra, így a stadionok építése, illetve felújítása már évekkel a rendezés kezdetét megelőzően elkezdődött. A nyitó meccsnek helyt adó varsói stadionban korábban hétvégi piac üzemelt, Wroclawban és Gdanskban teljesen új, impozáns aréna készült, a poznani pályára pedig az utómunkálatok során Magyarországról szállított gyepszőnyeg került. Lengyelországi stadionszemle az Európa-bajnokság helyszínein.

VARSÓ: NEMZETI STADION (STADION NARODOWY)

Az Európa-bajnokságra készülő Lengyelország legnagyobb stadionja, többek között a nyitó ünnepségnek és a nyitó meccsnek, illetve egy elődöntőnek is otthont ad. Az aréna nem tartozik semmilyen klubcsapathoz, így a hatalmas stadiont a szervezők szerint a torna után kulturális események rendezésére használnák.

A stadiont korábban egyébként máshogy akarták nevezni, szó volt II. János Pál pápáról, de a két éve tragikus repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt Lech Kaczynski államfőről való elnevezést is sokan támogatták. A nemzeti stadion nevét a sportminisztérium még áruba is bocsátotta: 700 millió forintnak megfelelő lengyel zlotyért adták volna el az aréna nevét, végül mégsem találtak megfelelő jelentkezőt, így maradt a Nemzeti Stadion.

Az arénát kifejezetten a kontinenstornára kezdték el átépíteni, a munkálatok összköltsége meghaladja a 122 milliárd 640 millió forintot, amely ugyan rengeteg pénznek tűnik, a lengyel stadion mégsem tartozik a világ legdrágább arénái közé – jelenleg a legdrágább stadion az angliai Wembley, amelynek megépítése több mint 1.6 milliárd dollárba került.

Az átépítést megelőzően a stadiont évtizedeken keresztül nem használták sportrendezvényekre: a felújításra szoruló, düledező épületben piacot alakítottak ki 1989-ben, amelyet csak 2007-ben, a lengyel-ukrán pályázat győzelme után számoltak fel. Ekkora kezdték meg a stadion teljes felújítását, új beton-, illetve tetőszerkezettel. A felújítások hivatalosan 2011. november 29-én fejeződtek be.

Az átépített objektum 58500 néző befogadására alkalmas, 900 hely áll rendelkezésükre a sajtósoknak, 106 férőhely a mozgáskorlátozottaknak, 4600 úgynevezett prémiumhely, illetve 800 VIP-ülés is található az arénában.

Mivel a Nemzeti Stadiont a bajnokságban nem használja majd semelyik varsói klubcsapat, a szervezők szándéka szerint különböző programokra adnák ki az arénát: koncertek, motorversenyek, kulturális események rendezésére lesz kibérelhető az Európa-bajnokság végeztével.

Mérkőzések a Nemzeti Stadionban

Június 8.: Lengyelország–Görögország
Június 12.: Lengyelország–Oroszország
Június 16.: Görögország–Oroszország
Június 21.: Negyeddöntő (1A–2B)
Június 28.: Elődöntő (1B/2A–1D/2C)

A VARSÓI STADION VILÁGÍTÁSÁT KÉSZÍTŐ OSRAM VIDEÓJA

AZ ACÉLKÁBELES TETŐSZERKEZET KÉSZÍTÉSE

POZNAN: VÁROSI STADION

A Lech Poznan arénája három csoportmeccs helyszíne lesz az Európa-bajnokság során: Írország–Horvátország, Olaszország–Horvátország és Írország–Olaszország mérkőzést játszanak majd a frissen lefektetett, Magyarországról hozatott gyepszőnyegen.

A varsói Nemzeti Stadionnal ellentétben a poznani arénában már rengeteg mérkőzést játszottak: megfordult itt a Lech Poznan vendégeként a Juventus, illetve a Manchester City (a lengyelek egy laza 3–1-gyel küldték haza Adebayorékat), de itt játszott a lengyel válogatott felkészülési mérkőzést Elefántcsontparttal, illetve Magyarországgal is.

A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A poznani stadion összesen 56 milliárd forintot (800 millió PLN) kóstált, fele annyiba sem került, mint a varsói stadion felújítása. Ugyan az átépítések után több probléma is felvetődött (az UEFA támasztott aggályokat a stadion biztonságával kapcsolatban), mára mindent sikerült kijavítani, és Lengyelország egyik legimpozánsabb arénájára lehetnek büszkék a poznani városlakók.

A stadion felújítása talán azért volt ennyire „olcsó" a többi munkálathoz képest, mert a poznani objektum volt a legjobb állapotban az Európa-bajnokságot megelőzően, így gyakorlatilag csak modernizációra volt szükség (a stadiont még 2010 végén, Sting koncertjével avatták fel).

A végső munkálatoknál nagy gondot jelentett a megfelelő fű megtalálása, mivel a gyakran rendezett motorversenyek miatt többször is cserélni kellett. Végül egy magyar cég lett a poznaniak beszállítója, így a C-csoport csapatai magyar gyepen szánthatják fel a pályát a továbbjutásért.

A stadion befogadóképessége 41 609 – nem ritka egyébként, hogy a Lech Poznan bajnoki mérkőzésein is telt ház van, de a 2010-es Európa-liga sikerek során voltak a legtöbben a városi csapat mérkőzésein. Az aréna minden bizonnyal az Európa-bajnokság végeztével sem marad kihasználatlan.

Az előző szezonban ugyanakkor nemcsak a Lech Poznan játszotta hazai mérkőzéseit a Városi Stadionban: a másodosztályú Warta Poznan is áttette székhelyét egy időre a felújított pályára, ahol az ingyenes belépésnek köszönhetően olykor több tízezer néző is kilátogatott a csapat bajnokijaira.

Mérkőzések a Poznani Városi Stadionban

Június 10., Írország–Horvátország
Június 14., Olaszország–Horvátország
Június 18., Olaszország–Írország

WROCLAW: VÁROSI STADION

A lengyelországi Wroclawban három meccset játszanak az A-csoport tagjai, a házigazda lengyelek mellett az oroszok, illetve az összes meccsüket itt játszó csehek lépnek pályára.

A stadion építése a pályázat elnyerése után jóval később, csak 2009-ben kezdődött el, bár a lengyelek így is villámgyorsan elkészültek az arénával: a 2011 júniusában, egy évvel az Európa-bajnokság előtt már készen állt a stadion.

A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Azóta több kulturális, illetve sporteseménynek szolgált helyszínül a wroclawi aréna: 2011 szeptemberében például itt volt Vitalij Klicsko és a lengyel Tomasz Adamik világbajnoki bokszmérkőzése, George Michael is itt koncertezett, de a Slask Wroclaw bajnoki meccsei és Európa-liga-mérkőzései mellett válogatott találkozót is rendeztek már a stadionban.

A wroclawi stadion Európa legnagyobb, egyszintes tribünökkel rendelkező stadionja, amelyen összesen 42771 férőhely van, bár az Európa-bajnokság idejére ezt 40 610-re csökkentik. A stadion tartja egyébként a lengyel bajnokság rekordnézőszámát, 2011 novemberében a Slask Wroclaw–Wisla Kraków rangadót 40 917 szurkoló tekintette meg a helyszínen.

A varsói Nemzeti Stadionhoz hasonlóan a wroclawiaknak sem sikerült olyan céget találniuk, aki nevet adhatna az arénának: eredménytelenül tárgyaltak többek között a Tauronnal, illetve a Toshibával, így maradt a Városi Stadion (Stadion Miejski) elnevezés. Névadó cég híján egyébként a városok jelentős pénzösszegtől esnek el: milliókat is fizetnek havonta a különböző nagy cégek, hogy stadionokon reklámozzák a márkájukat. A bevételre ugyanakkor szüksége lenne a stadion tulajdonosának, vagyis a wroclawi városi vezetésnek: 35 milliárd forintnak megfelelő lengyel zlotyért vettek fel kölcsönt a stadion megépítésére, amelyet a szerződés szerint 2024-ig kell visszafizetni.

Mérkőzések a wroclawi Városi Stadionban

Június 8., Oroszország–Csehország
Június 12., Görögország–Csehország
Június 16., Csehország–Lengyelország

GDANSK: PGE ARENA

A Balti-tenger partjainál fekvő Gdanskban négy mérkőzést tekinthetnek meg az érdeklődő futballkedvelők, a három csoportmeccs mellett itt egy negyeddöntőt is megrendeznek. Sokak szerint az impozáns stadion az Európa-bajnokság legszebb lengyel stadionja.

A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A wroclawi stadionhoz hasonlóan Gdanskban is körülbelül 40 ezer szurkoló lehet kint a helyszínen, a normál helyek mellett VIP, illetve „luxus-biznisz" férőhelyek is várjak a mérkőzésre kilátogatókat.

Az építkezés során elfogadták, hogy a gdanski aréna kizárólag labdarúgó-események helyszíne lesz, így a helyi klubcsapat, a Lechia Gdansk, illetve a lengyel válogatott mérkőzéseit rendezik itt.

A stadion megépítése valamivel több, mint 54 milliárd forintba került, bár korábban ennek másfélszeresére számítottak a szervezők: 2005-ben az euro annyira drága volt, hogy a 2008-ra bekövetkezett árfolyam zuhanásának köszönhetően jócskán lejjebb ment a stadion ára.

2008 elején az a német cég kezdte el a stadion építését, amely korábban a gelsenkircheni és a hannoveri arénát készítette. A létesítményt végül 2011. július 19-én adták át, így az új szezont a Lechia Gdansk már az impozáns stadionban kezdhette. Nem sokkal az átadás után lejátszották az első válogatott mérkőzést is az új arénában: a lengyelek Németországgal játszottak 2–2-es döntetlent.

Mérkőzések a PGE Arenában

Június 10., Spanyolország–Olaszország
Június 14., Spanyolország–Írország
Június 18., Spanyolország–Horvátország
Június 22., Negyeddöntő (1B–2A)

A GDANSKI STADION FELÉPÍTÉSE: KÉT ÉV EGY PERCBEN
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik