Vb 2022: Mr. Avokádófej, Rakétaember és a király – Marokkó menetelése

Vágólapra másolva!
2022.12.12. 11:31
null
A marokkói Rakétaember, <strong>Juszef en-Nesziri</strong> a döntőbe repítené a franciák ellen készülő afrikai együttest (Fotó: AFP)
Tizenkét év munkája csúcsosodik ki abban, hogy a marokkói válogatott elérte a vb-elődöntőt, és ki tudja, hol van még a vége…

Szisztematikus építkezés és egy kiváló edző. Tömören így lehetne megfogalmazni a történelmi sikert elérő Marokkó titkát. Az első világbajnoki elődöntős afrikai országban a labdarúgás VI. Mohammed király szívügye, támogatásával a Clairefontaine francia elitakadémia mintájára 2010 márciusában felavatták az ország új labdarúgóképző központját. A Mohammed VI Football Academy építési költségeit a helyi szövetség részben a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségtől (FIFA) kapott támogatásból fedezte, példát mutatva a kontinens országainak, amelyek a fejlesztésre kapott pénzt jellemzően nyom nélkül eltüntetik.

A marokkói labdarúgás viszont forrásait a jövőbeni sikerekbe fektette, és az eredmények a 2010-es években egyre inkább láthatók lettek. Marokkó a hazájukban futballozó játékosoknak kiírt Afrikai Nemzetek Bajnoksága legutóbbi két versenyét megnyerte, a helyi klubcsapatok közül pedig a Vidad AC emelkedett fel, az Afrikai Bajnokok Ligája májusi döntőjében 2–0-ra legyőzve a térség Real Madridjának számító egyiptomi Al-Ahlit. A Vidadot a válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, Valid Regragi irányította, és ennek a kiugró eredménynek is szerepe volt abban, hogy amikor Vahid Halilhodzictól augusztusban megvált a marokkói szövetség, neki ajánlották fel az állást. Ha valaki azt hinné, innen sima volt az út a vb-negyeddöntőig, téved, a helyi média eleinte nem lelkesedett a kinevezésért, néhány gúnyolódó újságíró az edzőt Mr. Avokádófejnek nevezte el.

Valid Regragi aztán a világbajnoki meneteléssel mindenkire rácáfolt, annál is inkább, mert szerepe a Portugália elleni negyeddöntőben győztes gólt szerző Juszef en-Nesziri szempontjából is jelentős. A Sevilla 25 éves csatára fiatalon négy évet a marokkói futballakadémián töltött, később a Chelsea szívesen szerződtette volna, ő azonban ki nem állhatja az esőt, a hideget, így Spanyolországban próbált szerencsét. A Málaga, a Leganés után 2020-ban a Sevillához vezetett az útja, amelyben hektikusan teljesített. Ezen az őszön például sorozatban tíz bajnokin maradt gólképtelen, és már attól tartott, hogy a vb-keretbe sem kerül be, amikor a szövetségi kapitány felhívta, és biztosította bizalmáról. Hogy a játékosokba vetett hit csodákra képes, arra a Portugália elleni negyeddöntő 42. perce ékes bizonyíték, En-Nesziri a becslések szerint 2.78 méter magasra emelkedett, amikor Rúben Dias mellől a hálóba fejelt, kiérdemelve ezzel a Rakétaember becenevet.

Folytatás szerdán a Franciaország elleni elődöntőben, és bár ezúttal sem Marokkó számít esélyesnek, Belgium, Spanyolország és Portugália legyőzése után a legkevésbé sem lehet leírni az afrikaiakat.

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
ELŐDÖNTŐ
kedd 20.00:
Horvátország–Argentína, Luszail (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
szerda 20.00:
Franciaország–Marokkó, al-Hor (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik