Vb 2022: 26 fős kereteket jelölhetnek ki a szövetségi kapitányok

MTI, V. Á.MTI, V. Á.
Vágólapra másolva!
2022.06.23. 19:17
null
Illusztráció: AFP
A korábbi 23 helyett akár 26 fős kereteket is kijelölhetnek az egyes nemzeti válogatottak szövetségi kapitányai a Katarban november 21-én kezdődő labdarúgó-világbajnokságra – írja az MTI.


A nemzetközi szövetség (FIFA) csütörtökön közölte ezt a döntését, hozzátéve, hogy az előzetes nevezési listán 35 helyett 55 játékos szerepelhet majd egy-egy csapatban, s ezt a névsort kell legalább 23-asra, legfeljebb 26-osra szűkíteni a november 13-i határidőig.

A FIFA jelezte, ezekre a módosításokra azért is volt szükség, mert a vb-t az idén szokatlan időpontban, az európai ősz végén, tél elején rendezik. Mindemellett így az esetleges koronavírus-fertőzések okozta gondokat is valamivel könnyebben megoldhatják a vb-n részt vevő válogatottak.

Az európai szövetség (UEFA) a tavalyi – részben budapesti rendezésű – Európa-bajnokságon szintén 26 főben maximalizálta a keretek létszámát, a Copa América dél-amerikai kontinenstornán, valamint a januári Afrika-kupán pedig 28 játékosból gazdálkodhattak az edzők.

Mindez azt is jelenti, hogy a december 18-ig tartó vb-re az eddig megszokott létszámhoz képest 96-tal több futballista utazhat majd el, legtöbben európai klubokból.

A világbajnokságon életben lesz az a szabály is, mely szerint három helyett öt játékost cserélhetnek majd le egy-egy meccsen a kapitányok.

A FIFA csütörtökön azt is bejelentette, hogy a 73., tisztújító kongresszusára március 16-án Ruandában, Kigali városában kerül sor. Szintén döntöttek arról, hogy a koronavírus-járvány miatt tavaly törölt U20-as világbajnokságot jövőre, május 20-tól június 11-ig rendezik Indonéziában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik